Dolgoročni cilj projekta Evropska noč gledališč v Sloveniji je na isti dan povezati vse institucije, ki se v slovenskem prostoru na kakršen koli način ukvarjajo z gledališčem. Slovenski koordinator evropskega projekta je Gledališče Glej. Po besedah Marka Bulca, umetniškega vodja Gleja, se je letos projektu pridružilo dvakrat več gledališčnikov kot lani, ko je v Sloveniji potekala prva izvedba. Foto: BoBo
Dolgoročni cilj projekta Evropska noč gledališč v Sloveniji je na isti dan povezati vse institucije, ki se v slovenskem prostoru na kakršen koli način ukvarjajo z gledališčem. Slovenski koordinator evropskega projekta je Gledališče Glej. Po besedah Marka Bulca, umetniškega vodja Gleja, se je letos projektu pridružilo dvakrat več gledališčnikov kot lani, ko je v Sloveniji potekala prva izvedba. Foto: BoBo
Duet 012
V PTL-ju bo na ogled Duet 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka, ki skozi ples spregovorita o skupni profesionalni in intimni zgodbi zadnjih 12 let. Za predstavo sta prejela več priznanj: 2. nagrado strokovne žirije na mednarodnem tekmovanju za koreografe v Hannovru, nagrado vesna za najboljši kratki film na Filmskem festivalu v Portorožu 2010 za video v predstavi, nagrado občinstva za najboljšo predstavo bienalne slovenske platforme Gibanica 2011, Župančičevo nagrado 2011, evropska plesna mreža Aerowaves pa je predstavo izmed skoraj 600 prijavljenih uvrstila med 20 najboljših. Plesalca sta po duetu ustvarila tudi že njegovo nadaljevanje - Duet 014. Foto: Miha Hras
Območje za pešce
V Gleju bo Branko Potočan uprizoril plesni solo Območje za pešce, ki je metafora za območje, v katerem se lahko izognemo mestnemu vrvežu in sprostimo v počasnem gibanju, kjer je utrip urbanega življenja mogoče čutiti bolj avtentično in prvinsko. Foto: Four Klor

Ideja projekta se je začela razvijati leta 2008, vsako leto pa se širi po evropskih državah. Leta 2009 so se v projekt vključila gledališča iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore in nato tudi Slovaške, v letu 2010 so se začeli dogovori s Srbijo, Češko in Francijo, kjer je bila ideja vseevropske noči gledališča pred leti pravzaprav rojena. V letu 2011 so se k projektu na povabilo Dječjega kazališta Dubrava iz Zagreba ter hrvaških in vseevropskih iniciatorjev omenjene pobude pridružili še Gledališče Glej kot koordinatorji iz Slovenije in avstrijska gledališča. V letošnjem letu v projektu sodeluje sedem evropskih držav.
Dolgoročni cilj: mednarodna izmenjava
Potem ko je lani pri nas v projektu sodelovalo 16 gledališč, se je letos število skoraj podvojilo, dolgoročni cilj projekta Evropska noč gledališč pa sega izza lokalne državne predstavitve domačih produkcij v mednarodno izmenjavo produkcij. Evropska noč gledališč se vsako leto zgodi na tretjo soboto v novembru.
Kot je na novinarski konferenci v Gleju preko Skypa povedal pobudnik in koordinator projekta Leo Vukelić iz Otroškega gledališča Dubrava v Zagrebu, bo Evropsko noč gledališč na Hrvaškem, kjer projekt poteka od leta 2008, oblikovalo 80 sodelujočih gledaliških skupin iz 31 krajev, ki bodo izvedle 120 predstav.
Vez med slovenskimi gledališkimi producenti
Po besedah Marka Bulca, umetniškega vodje Gledališča Glej, projekt ponuja močan povezovalni element na slovenski gledališki sceni. Želijo si v enem dnevu povezati prav vse institucije, ki se v slovenskem prostoru na kakršen koli način ukvarjajo z gledališčem, tako javne zavode kot nevladne gledališčnike.
Projektu se letos s predstavami oziroma projekti pridružuje 29 gledališč in gledaliških producentov. Poleg Gleja bodo med drugim sodelovali SNG Drama Ljubljana s premiero predstave Draga Jančarja v režiji Diega de Bree Veliki briljantni valček in projektom Mandić stroj, Prešernovo gledališče Kranj s predstavo Enrica Luttmana Sen v režiji Mateje Koležnik, Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavama za odrasle - Luknjo v režiji Matije Solceta in avtorskim projektom Andreja Jusa V prelomu, Plesni teater Ljubljana pa s plesno predstavo Rosane Hribar in Gregorja Luštka Duet 012.
Med sodelujočimi so še Lutkovno gledališče Maribor, Zavod Sploh, KUD Transformator, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mini teater, SNG Nova Gorica, KUD Franceta Prešerna, Muzeum, Center kulture Španski borci, SiTi Teater BTC, Glasbeno društvo Art Music, Zavod za kulturne dejavnosti Amanart, Lutkovno gledališče Nebo, Vitkar zavod, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Kulturno umetniško društvo Ponor, KUD Studio gledališče, Mestno gledališče ljubljansko in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Letos se projektu priključuje tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu. V sklopu projekta bo uprizorilo predstavo Vaje za tesnobo Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca.
Podporniki projekta so Cankarjev dom, Bunker Ljubljana, CUK Kino Šiška in Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ljutomer.
Dogajanje bo v Mariboru že zjutraj uvedla lutkovna predstava Lutkovnega gledališča Maribor Volk in kozlička, gledališka noč pa se bo sklenila ob polnoči s predstavo skupine Rdeči kabaret v Menzi pri Koritu v Ljubljani.