Zgodba nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Zgodba nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Peter Handke je za Še vedno vihar prejel Nestroyevo gledališko nagrado za najboljše besedilo leta 2011 in prestižno mülheimsko nagrado za najboljšega dramatika v nemškem jeziku leta 2012. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Prvi ljubljanski ponovitvi po premieri predstave, ki je ob koncu sezone 2012/13 nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča Trst, bosta v torek, 11., in v sredo, 12. februarja, ob 19.00 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. MMC v sodelovanju z Dramo podarja nekaj vstopnic za vsako od predstav.

NAGRADNO VPRAŠANJE:
Kateri film, ki ga je režiral in zanj scenarij napisal Peter Handke, je bil uvrščen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu?

Na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si nam skupaj s svojimi kontaktnimi podatki pošljite odgovor na nagradno vprašanje najpozneje do petka, 7. februarja, do 12.00. Pripišite tudi, na kateri dan bi si želeli ogledati predstavo. O nagrajencih bo odločil žreb.

Po predstavah v Ljubljani bo uprizoritev Še vedno vihar 19. in 20. februarja gostovala na avstrijskem Koroškem, kjer se je rodil sloviti avtor tega večkrat nagrajenega in v številnih evropskih gledališčih uprizarjanega dela, Peter Handke. Že nekaj časa razprodani predstavi v Kulturnem domu Pliberk si bodo lahko ogledali tako koroški Slovenci kot avstrijski Korošci, saj bosta opremljeni tudi z nemškimi nadnapisi.

Gostovanje na Koroškem je posebej prelomno tudi zato, ker tematizira v sedanjem času še vedno ne dovolj razrešena vprašanja, kot so na primer zgodovinski in sedanji položaj slovenskega naroda na avstrijskem Koroškem, odnos matice in tuje večine do slovenske manjšine in obratno.

V drami Še vedno vihar Handke kakor v sanjah, sestavljenih iz mnogih epizod, rekonstruira zgodovino svoje slovenske družine v Podjuni. Zgodba nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.