Pekarna Mišmaš, ZeKaeM in Mini Teater Foto: ZKM
Pekarna Mišmaš, ZeKaeM in Mini Teater Foto: ZKM
Grdi raček, Gledališče lutk Mostar in Mini teater Ljubljana
Grdi raček, Gledališče lutk Mostar in Mini teater Ljubljana
Grdi raček, ZeKaeM
Grdi raček, ZeKaeM Foto: Mara Bratoš
Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Gradsko kazalište lutaka Split
Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Gradsko kazalište lutaka Split Foto: Gradsko kazalište lutaka Split

Letošnji 15. mednarodni festival Mini poletje v Ljubljani je bil ob vstopu Republike Hrvaške v Evropsko unijo posvečen predvsem predstavitvi hrvaške gledališke in lutkovne umetnosti za otroke. Poleg hrvaških ustvarjalcev so predstavili še predstave Mini teatra, ki organizira festival, gostovala pa so tudi gledališča iz Češke, Slovaške, Madžarske, Belgije, Bosne in Hercegovine.
Za konec Mini poletja bodo v Ljubljani gostovale štiri otroške lutkovne predstave v hrvaškem jeziku, ki jih je režiral Robert Waltl. Za vsako od štirih predstave na MMC-ju podarjamo po dve vstopnici.
Kako do vstopnic?
Odgovorite na nagradno vprašanje:
Prvi dan letošnjega festivala Mini poletje je obiskovalcem ponudil dve slovesni ponovitvi, obe v režiji Marka Bečke – ena od teh je na festivalu doživela 100. uprizoritev, druga pa 250. Za kateri predstavi gre?

V nagradni igri so bile izžrebane Manca Hočevar, Nataša Žabkar in Nataša Lombergar. Čestitamo!

Iz Pekarne Mišmaš vedno najlepše diši
V soboto, 31. avgusta, ob 11. uri bo po Mini teatru na Križevniški 1 zadišalo po dobrotah skromnega peka Mišmaša. Mišmaš revnim in otrokom kruh daje tudi zastonj, jezična Jedrt pa na vsak način želi izvedeti, kako mu uspe speči tako dober kruh. V zgodbi pa nastopa še maček, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se odloči ostati kar pri dobremu peku. Zgodba Svetlane Makarovič v lutkovni izvedbi Zagrebškega gledališča mladih je namenjena otrokom, starejšim od 3. Let.
Gradi raček kar dvakrat
Otrokom od treh let dalje je namenjena tudi lutkovna predstava Grdi raček, ki jo bodo igralci istega gledališča uprizorili prav tako v soboto, ob 18. uri v SNG Drami. Ena najbolj priljubljenih pravljic za otroke pripoveduje o račku, ki se mu zaradi njegovega drugačnega videza izogibajo celo lastni bratje in mama, pa tudi celotno račje naselje. Žalostni raček zapusti dom in se poda v svet, kjer mu ni prav nič lažje, vse dokler ne zagleda prekrasnih labodov in spozna, da je tudi sam eden izmed njih.
Isto zgodbo je Waltl režiral tudi z igralci Lutkovnega gledališča iz Mostarja. Zgodbo o tem, kako se osamljeni raček poda na pot iskanja lastne identitete, je v tem gledališču postavil z množico songov in ustvaril vizualno razkošno podobo interpretacijo Andersenove pravljice. Na ogled bo v nedeljo, 1. septembra ob 11. uri, v Mini teatru.
Vesel, pogumen in moder Hlapič
Ob 18. uri bo v ljubljanski Drami otrokom, starejšim od 5. leta, namenjena predstava Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča Mestnega lutkovnega gledališča iz Splita. Predstava je ustvarjena po romanu ene največjih hrvaških književnic, Ivane Brlić - Mažuranić, ki jo mnogi imenujejo celo "hrvaški Andersen". Od izdaje romana poteka sto let, njen vajenec Hlapič pa je sirota brez staršev, "majhen kot laket", a kljub temu "vesel kot ptica, hraber kot kraljevič Marko, moder kot knjiga in dober kot sonce." Delal je kot čevljarski vajenec pri mojstru Mrkonji, ki z njim ni ravnal prav nič lepo, in zato se je Hlapič neke noči odločil pobegniti v svet.