Dmitričenku grozi do 12 let zapora. Foto: EPA
Dmitričenku grozi do 12 let zapora. Foto: EPA

Poleg Dmitričenka, ki mu grozi dvanajst let zapora, sta za napad na Filina obtožena še Juri Zarucki, ki je Filina z žvepleno kislino polil po obrazu, in voznik Andrej Lipatov.

Po poročilu policije je Dmitričenko za napad na Filina Zaruckemu plačal 50.000 rubljev oziroma okoli 1.250 evrov. Razjezilo naj bi ga, ker Filin njegovi partnerici, balerini Anželini Voroncovi, ni namenjal vodilnih vlog. Povod naj bi bil balet Labodje jezero, v katerem Voroncova ni bila izbrana za vlogo princeske Odette, sanjske vloge vsake baletke.

Kot je za časnik Ruska gazeta dejala Filinova odvetnica Tatjana Stukalova, bosta tako država kot njen klient od Dmitričenka zahtevala plačilo odškodnine. "Ministrstvo za zdravje bo zahtevalo plačilo stroškov za Filinovo zdravljenje, mi pa odškodnino za bolečine," je dejala.

Filin se počuti dobro, a zdravljenje še ni končano
Zamaskirani napadalci so nekdanjega vrhunskega baletnika Filina, ki je bil leta 2011 imenovan za umetniškega direktorja Bolšoj teatra, napadli 17. januarja. Zaradi hudih opeklin in poškodbe oči se je 42-letnik najprej zdravil v Moskvi, nato pa so ga premestili v bolnišnico v nemškem Aachnu. Septembra se je ob praznovanju pred začetkom nove sezone vrnil v Moskvo, kjer je dejal, da se počuti dobro, a da zdravljenje nadaljuje.

Še pred napadom je bil tarča groženj, dobival je številne anonimne telefonske klice, prerezali so mu tudi avtomobilske gume.