Hartwig Fischer, trenutno generalni direktor Državnih umetniških zbirk v Dresdnu, bo funkcijo prevzel v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: EPA
Hartwig Fischer, trenutno generalni direktor Državnih umetniških zbirk v Dresdnu, bo funkcijo prevzel v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: EPA
Britanski muzej so ustanovili leta 1753, njegovo jedro pa je tedaj predstavljala zbirka znanstvenika Hansa Sloana. Danes sodi med najuglednejše in najbolj pomembne muzejske zbirke, ki obsega približno 8 milijonov artefaktov.
Britanski muzej so ustanovili leta 1753, njegovo jedro pa je tedaj predstavljala zbirka znanstvenika Hansa Sloana. Danes sodi med najuglednejše in najbolj pomembne muzejske zbirke, ki obsega približno 8 milijonov artefaktov. Foto: EPA

Neil MacGregor, ki je Britanski muzej vodil od leta 2002, se decembra sicer umika v pokoj, vendar ustanove ne namerava popolnoma zapustiti. Honorarno bo še naprej sodeloval pri nekaterih projektih, med drugim pri novem velikem kulturnem projektu v Berlinu.

Fischer je postal z imenovanjem, ki ga potrdil britanski premier David Cameron, 20. vodja muzeja od njegove ustanovitve leta 1756. Prvič po letu 1856 pa se je zgodilo, da so na čelo ustanove postavili tujca. Vodenje je tedaj prevzel Italijan Antonio Panizzi, ki je funkcijo opravljal do leta 1866.

Fischer je priznal, da ima pred nastopom direktorja muzeja, ki ga je lani obiskalo 6,7 milijona obiskovalcev, veliko tremo. Nikoli ni sanjal, da bo povabljen k vodenju te velike in ugledne kulturne ustanove. Predsednik upravnega odbora Britanskega muzeja Richard Lambert prihodnjega direktorja ne more prehvaliti. Pravi, da gre za enega najvidnejših direktorjev muzejev na svetu. "Ni le izjemen učenjak, ampak izkušen upravnik in nadarjen jezikoslovec, ki slovi po svetu zaradi premisleka in predstavljanja velikih zbirk."

Tri leta na čelu ene najlepših nemških zbirk
Hartwig Fischer je trenutno generalni direktor Državnih umetniških zbirk v Dresdnu. Za vodjo institucije, ki obsega 14 muzejev in velja za eno najlepših umetniških zbirk v Nemčiji, je bil imenovan leta 2012. Svoj mandat je osredotočil predvsem na posodobitev in razvoj zbirk iz 16. stoletja. Študiral je umetnostno zgodovino, zgodovino in klasično arheologijo v Bonnu, Berlinu, Rimu in Parizu. Je doktor filozofije, disertacijo pa je ubranil na Univerzi v Bonnu.