"Pogosto ne vem, ali sem a ali b. Včasih sem bolj eno, včasih pa drugo. To neodločnost sem uporabila kot izhodišče in nastal je cel kup takih neodločnih in dvoumnih dvojic, ki iščejo svojo identiteto." Foto: Gallery MC / Petra Varl
Maribor
S projektom Poljubi in objemi se umetnica ukvarja od leta 2009, odtlej pa so njeni znaki okrasili ulice Škofje Loke, Ljubljane, Podljubelja na Koroškem in Maribora, namestila pa jih je tudi na hrvaškem otoku Susku. Foto: MMC RTV SLo / Miloš Ojdanić

Galerija Equrna od danes naprej pa vse do konca marca gosti razstavo risb Petre Varl. Kar želim tudi dobim je serija risb velikih formatov na lesenih ploščah, ki jih je avtorica prvič predstavila novembra lani v galeriji MC v New Yorku (tam z naslovom I Always Get What I Wish For).
Petra Varl v preprostih risbah upodablja povsem običajne ljudi v vsakodnevnih situacijah. V pozitivnem duhu se loteva preseganja mej stvarnosti, ki je vselej relativna in odvisna od posameznikovega pogleda. Univerzalna tematika medsebojnih odnosov, položaja posameznika v družbi in vpetosti slehernika v kulturne in družbene okvire lastnega okolja je umeščena v sanjski svet na videz nedolžnih figur.

Šegavi pari: lepa-pametna, oče-mama

S preprosto potezo Varlova upodablja figuralne pare, ki so mnogokrat identični, čeprav izražajo diametralno nasprotne pomene. Kot vselej so figure postavljene pred prazno ozadje, ki ne vpeljuje potencialnih dodatnih kontekstov in pomenov, ampak izpostavlja izključno njihovo simbolično vlogo in položaj znotraj danega prostora in časa, je ob razstavi zapisal likovni kritik Miha Colner.
Avtorica pa je na svoji spletni strani zapisala: "Ko sem narisala prvo risbo iz serije risb s tušem, 'gospoda z aktovko', sem naletela na težave. Ob nastali podobi moškega se nikakor nisem mogla odločiti, ali je to doktor ali profesor. Tudi meni se pogosto dogaja, da ne vem ali sem a ali b. Včasih sem bolj eno, včasih pa drugo. To neodločnost sem uporabila kot izhodišče in nastal je cel kup takih neodločnih in dvoumnih dvojic, ki iščejo svojo identiteto."
Med Ljubljano in Mariborom
Petra Varl se je rodila leta 1965 v Ljubljani. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Od leta 2000 je zaposlena na mariborski pedagoški fakulteti, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Živi in dela v Ljubljani in Mariboru.
Svoja dela je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim v Sao Paulu, Budimpešti, na Dunaju, v Varšavi in New Yorku.