Na sliki je upodobitev senenih kopic, ki jo hranijo v muzeju v Chicagu, in ne tista, ki se jo bo novembra dalo kupiti. Foto: The Art Institute of Chicago
Na sliki je upodobitev senenih kopic, ki jo hranijo v muzeju v Chicagu, in ne tista, ki se jo bo novembra dalo kupiti. Foto: The Art Institute of Chicago

Gre za eno zadnjih umetnikovih del iz večje serije Monetovih upodobitev senenih kopic, ki je še vedno v zasebni lasti.

Najverjetneje gre Monet na Kitajsko
Ker za dela impresionistov vlada zanimanje tudi med premožnimi kitajskimi zbiralci, bodo delo iz Monetove znamenite serije slik senenih kopic, ki jo je umetnik ustvarjal pozimi leta 1890 na svojem domu v Givernyju, najprej razstavili v Hongkongu. Preden se bo na začetku novembra vrnila v New York, bo slika, na kateri je Monet naslikal eno samo seneno kopico v mraku, razstavljena še v Londonu.

Slike iz omenjene serije sicer danes med drugim hranijo v pariškem Muzeju d'Orsay, newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti in na Umetnostnem inštitutu v Chicagu. Sliko, ki bo dana na novembrsko dražbo, je septembra 1891 kupila umetnostna galerija Knoedler & Co., zato je danes v ZDA.

V zadnjih letih so cene za Monetova dela in dela drugih impresionistov znatno narasle. Za Monetovo delo je bil rekord postavljen junija 2008, ko je bila njegova slika Ribnik z lokvanji pri dražbeni hiši Christie's v Londonu prodana za 40,9 milijona funtov.

Claude Monet (1840-1926) se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odločil za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Monetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Z upodabljanjem sena je raziskoval spreminjanje svetlobe
Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe popolnoma svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.