Razstave
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Nez Pez
Razstavo, ki jo je kurirala Anja Zver, lahko ujamete do 13. oktobra. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Nez Pez
Instalacija je sestavljena iz betonskih multiplov, ki nastanejo skozi proces igranja z legokockami, kalupiranjem in vlivanjem teh v beton. Foto: MMC / Miloš Ojdanić

Dodaj v

GhettoSafari ali degradirani življenjski prostori kot izhodišče kulturnega razvoja

Razstava umetnice Nez Pez
19. september 2017 ob 20:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

V ljubljanskem Kinu Šiška je na ogled betonska instalacija, v kateri se umetnica mlade generacije Nez Pez ukvarja z bivalnimi prostori ljudi z roba družbe. Po principu igranja z legokockami in z uporabo kalupiranja je postavila betonsko 3D-sestavljanko GhettoSafari, s katero razmišlja o vlogi socialno degradiranih življenjskih prostorov v družbi.

Ghettosafari je sestavljen iz betonskih multiplov, deformiranih betonskih kock, ki so izdelani s kalupiranjem in vlivanjem v beton. 3D-sestavljanka posnema stanovanjske komplekse, gradbene luknje, kakršne najdemo v favelah ali zapuščenih gradbiščih. Instalacija odpira vprašanje o uporabi in zasedanju zapuščenih prostorov, estetizaciji in gentrifikaciji samoniklih krajevnih skvotov. Umetnica s projektom nestandardiziran prostor obravnava kot neke vrste mestno nišo, ki je v urbanih okoljih pogosto izhodišče za razvoj (alternativne) kulture.

Po umetniškim imenom Nez Pez ustvarja akademska kiparka Neža Jurman. Leta 1985 rojena umetnica je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. V svojem ustvarjanju posega po različnih medijih in zvrsteh, tako kiparstvu kot instalacijah, zvočni in videoumetnosti, ulični umetnosti, scenografiji, tudi klasičnih tehnikah, kakršni sta grafika in risba. Prav risba je temelj njenega ustvarjanja. Ta se sprehaja skozi različne medije, skozi grafiko, sliko, animacijo in celo risbo v kiparstvu, se jim prilagaja, a hkrati vseskozi ostaja zvesta lastnim zakonitostim.

Njeno delo zaznamujejo procesualnost, multipliciranje in izdelovanje nikoli povsem sklenjenih ciklov umetniških del. Opus pa vodi po ponavljajočih se motivih, ki se selijo iz medija v medij. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, BiH, Bolgariji in na Češkem. Živi in ustvarja v Ljubljani.

M. K.
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Nez Pez
Prijavi napako
Komentarji
Miham
# 19.09.2017 ob 21:22
pol bi bili ljudje ziveci v getu lahko celo veseli, zivijo v umetnini
Altknight
# 20.09.2017 ob 09:31
To me spominja na moje otrostvo. Kaj vse sem jaz razmisljal, ko sem se lego kockami igral:-)
Skippy
# 20.09.2017 ob 08:29
Slovenski turisti se že od nekdaj gredo resničnega Ghettosafarija. Najraje hodijo gledat revne ljudi, pa naj si bodo ogled ameriških getov, Kube itd. To je isto kot da bi tuji turist šel v Sloveniji v Ambrus.
Kazalo