"V mojem primeru gravitacija pomeni mojo težnjo proti Ameriki," je razložil Kešelj. "Most je predstavljen kot Golden Gate v San Franciscu, kjer sem deset let deloval kot umetnik in si pridobil tudi državljanstvo." Foto:

V Ljubljani danes ob 18.00 vrata odpira razstava treh novosadskih umetnikov - kiparja Mladena Marinkova ter slikarjev Milana Kešlja in Dušana Todorovića. Razstavo Gravitacija 33 pooseblja 3,3 kg težka svinčnica. Umetniki so v zadnjem letu s svojimi samostojnimi projekti ustvarili skupno celoto.

"Naslov razstave ponazarja gravitacijo kot življenjsko pot, ki smo jo prehodili, številka pa predstavlja leta od njihove prve skupne razstave v Sloveniji," je pojasnil vodja projekta Mitja Guštin, ki je tudi takrat koordiniral oziroma spodbudil njihovo skupno predstavitev. Trojica se je slovenskemu občinstvu namreč leta 1980 že predstavila s skupno razstavo v Brežicah, Ljubljani in Mariboru.

"Svetovna premiera" v Novem Sadu
Dela so Marinkov, Kešelj in Todorović ustvarili posebej za projekt, razstavo pa so pred dobrim mesecem odprli že v Novem Sadu, saj je nastala v sodelovanju z Muzejem Vojvodine. "Lani junija smo se v Novem Sadu dogovorili za skupen projekt, opredelili smo pojem gravitacije, potem pa je vsak izmed njih po svojem videnju oblikoval dela," je dejal Guštin.

Mostovi, nihala in skakalci
Kešelj je za razstavo ustvaril cikel slik, s katerim ponazarja zgodovino s prispodobo lika, ki se "nekako približuje liku Tita", prostor in življenje pa s podobami reke, ki jo prečijo mostovi.

Todorović je za projekt ustvaril cikel slik, ki ga je poimenoval Sky-jumper. Motiv si je izposodil iz antičnih figur skakalcev v vodo in ga prikazal na moderen način s pomočjo inštalacije iz kovine in blaga.

Marinkov je pripravil štiri elemente iz raznih nihal, uteži in industrijskih svinčnic, ki jih je povezal v celoto. Elemente je obesil s stropa, tako da so v nenehnem gibanju, kar nas po besedah Guština "opominja, da čas nenehno teče".

Odprtje postavitve, ki bo v Narodnem muzeju na ogled do 31. oktobra, bo nocoj popestril še novosadski šansonjer Laurent Prokopić.