Ko je njeni hobiprojekt prišel na dan, je vaščanka sama priznala svojo vlogo pri restavraciji freske. Foto: EPA
Ko je njeni hobiprojekt prišel na dan, je vaščanka sama priznala svojo vlogo pri restavraciji freske. Foto: EPA
Čeprav (izvirna) freska v širšem merilu ni imela zelo velike umetniške vrednosti, v Borji njeno izgubo menda zelo obžalujejo. Foto: EPA
Elías García Martínez je bil profesor na zaragoški šoli umetnosti, eden izmed njegovih sinov pa še vedno živi v vasi. Foto: EPA

Freska lokalnega umetnika steno cerkve v vasici blizu Zaragoze krasi že dolgih 120 let - a šele v zadnjem letu in pol se je zaradi vlage v cerkvi začela pospešeno lupiti in razpadati. In priletna vaščanka, ki jo je pogled na propadanje njej tako ljube podobe neskončno žalostil, je sklenila ukrepati - a kaj, ko je šele njena "intervencija" umetnino zares uničila. Rezultat njenega amaterskega poskusa restavracije je groteskno popravljena slikarija, ki je zdaj bolj kot Kristusu (ali sploh kateremu koli človeku) podobna opičnjaku.

Namen je bil dober ...
"Žal je vaščanka z najboljšimi nameni in brez posvetovanja s komer koli sklenila restavrirati fresko," je dogodek povzel občinski predstojnik za kulturo Javier Silvestre. "Rezultat je katastrofalen in trenutno se strokovnjaki še odločajo, kaj bi se dalo narediti." V cerkvi se bo prihodnji teden zbrala ekipa umetnostnih zgodovinarjev, zadolžena za oceno stanja freske.

Še najbolj "zabaven" del te zgodbe je dejstvo, da je gospe restavracijo uspelo dokončati, ne da bi kdor koli opazil, kaj počne; na sled so ji prišli šele, ko so potomci umetnika prispevali denar za obnovo freske in v cerkev poslali strokovnjaka, da bi ocenil, kako se lotiti popravila.

"Predala" se je sama
Cerkvene oblasti so bile sprva prepričane, da imajo opravka z vandalizmom - dokler ni osemdesetletna storilka sama priznala, da je "umetniško delo" njeno. Lokalna kulturna organizacija Centro de Estudios Borjanos, ki je odgovorna za ohranjanje kulturne dediščine na tem območju, je že sprožila preiskavo, ki naj bi pokazala, kako natančno se je vse skupaj lahko zgodilo. "Izvirnik sam po sebi ni imel ogromne vrednosti, razen seveda čustvene," so zapisali v svoji izjavi za javnost.

Jo bodo na koncu še tožili?
Elias Garcia Martinez
je bil oče dveh relativno znanih lokalnih umetnikov. "Gospa, ki je že prekoračila 80. leto, ni imela nobenih pooblastil. Cerkev je ves čas odprta, ker jo ljudje obiskujejo ob vseh urah, in čeprav imamo čuvaja, ni nihče opazil, kaj starka počne, dokler ni bilo že prepozno." Potomci umetnika se še odločajo, ali bodo proti amaterski restavratorki vložili tožbo.