Zamisli oblikovalcev nakita Olge Košice in Roka Marinška (levo) in oblikovalke in ilustratorke Mete Wraber. Foto: Maja Slavec
Zamisli oblikovalcev nakita Olge Košice in Roka Marinška (levo) in oblikovalke in ilustratorke Mete Wraber. Foto: Maja Slavec
Peter Movrin se ukvarja z oblikovanjem tekstilij in oblačil. Pri projektu se je posvetil raziskovanju odnosa spajanja tradicije in inovacije ter transformacije tradicije. Osvetliti želi zavesten odklon od množične proizvodnje brez duše. Celosten pristop zaznava v oblikovanju oblačil, ki nosijo velik čustven del oblikovalca, zavedanje o kakovosti domačega oblikovanja in spoštovanje domače kulture, ki postaja nuja. Peter deluje v skupini Squat. Je prejemnik letošnje nagrade Elle za najboljšega modnega oblikovalca leta. Foto: Maja Slavec

Namen razstave in simpozija Korenine evropskega oblikovanja - Slovenija je povezati, navdihniti in spodbuditi k nadaljnjemu raziskovanju slovenskih korenin oblikovanja ter omogočiti podporo sodobnim oblikovalcem z novimi znanji in povezovanji na evropski ravni. Slovenski oblikovalci so bili povabljeni v družbo stanovskih kolegov iz šestih drugih evropskih držav: Albanije, Češke, Italije, Madžarske, Poljske in Romunije.

Projekt Roots of the European Design ali R.E.D. raziskuje razmerja med moderno in tradicionalno umetnostjo na področju uporabnih umetnosti in oblikovanja, proučuje umetniške tradicije v evropskih državah in razkriva vplive starodavnih motivov, simbolov in tehnik, ki so in še vplivajo na sodobne umetnike in njihovo umetnost. Podati želi odgovore na vprašanja, kako lahko kulturna dediščina sodeluje v boljšem in strpnejšem razumevanju zgodovine in medkulturnega dialoga med evropskimi državljani, kakšen pečat preteklosti nosi sodobna umetnost in kakšen je odnos med lokalno kulturo in zgodovino sodobne umetnosti v Evropski uniji.

Razstava je rezultat večmesečne delavnice z izbranimi slovenskimi oblikovalci (Olga Košica in Rok Marinšek, Metod Črešnar, Sanija Reja Aske, Tanja Bončina, Meta Wraber, Petja Zorec, Barbara Vrbančič, Marija Zajc), ki jih je kreativno vodil Peter Movrin v sodelovanju z vodjo projekta Andrejo Čeligoj. Odprli jo bodo v torek ob 19.00 v Atriju ZRC SAZU, kjer bo na ogled do 18. novembra.

Simpozij, na katerem bodo spregovorili Boštjan Botas Kenda, dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Marija Jenko, redna profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti - smer tekstilstvo, Nada Vodušek, samostojna oblikovalka, urednica, radijska voditeljica in performerka, Vanja Mihelič, arhitektka, Pleksimanija, Dominika Krogulska-Czekalska (Poljska) in Vanda Illés (Madžarska), pa bo potekal v četrtek ob 17.00.

Vzporedno se ob razstavi predstavlja tudi spremljevalna in hkrati potujoča razstava Roots of the European, na kateri predstavljajo izbrana dela vse sodelujoče članice pri projektu. Končni izbor izdelkov na razstavi je bil izbran konec septembra v Budimpešti. Gostujoča in spremljevalna razstava bo potovala po slovenskem obisku v Romunijo in nato v Albanijo.