Razstava bo v novogoriški knjižnici na ogled do konca aprila. Foto: Goriška knjižnica Franceta Bevka
Razstava bo v novogoriški knjižnici na ogled do konca aprila. Foto: Goriška knjižnica Franceta Bevka
Fabiani
Fabianijevo leto bodo poleg Nove Gorice in Gorice zaznamovali tudi v Štanjelu, Ljubljani in na Dunaju. Foto: BoBo

"Fabiani je bil kompleksna in bogata osebnost zaradi časa, ki ga je preživel, ter zaradi kultur in držav, v katerih je živel in ustvarjal," pravi član Društva primorskih arhitektov Simon Kerševan. Razstava, ki jo je goriška knjižnica pripravila skupaj z društvom in ob podpori novogoriške občine, je prva postavitev v Fabianijevem letu.
Fabiani se v tekstu o Travniku v Gorici iz leta 1951 predstavi kot preprost občan in človek s svobodnim poklicem. Oznaka, ki se na eni strani veže na poklic arhitekta, kjer je svoboda nujna, ne le zaradi ustvarjanja, ampak tudi zaradi odgovornosti. Obenem pa je za Fabianija značilna tudi svoboda duha in misli, ki pri raziskovanju in ustvarjanju presega vsakršne razmejitve - tako strokovne kot nacionalne ali časovne.
Fabianijevi zapisi
Maks Fabiani je ustvarjal na številnih področjih, s tokratno razstavo v novogoriški knjižnici pa želijo osvetliti pisni del - predstavljeni so arhitektovi članki o arhitekturi, urbanizmu in življenju na splošno. Razstava je namenjena širši javnosti, na njej pa bodo na ogled predvsem knjige in plakati, na katerih bodo izpisani nekateri Fabianijevi najbolj znani in zanimivi citati, je dodal Kerševan.
Fabianijevemu letu se bodo z vrsto dogodkov pridružili tudi v Štanjelu, Ljubljani in na Dunaju. Zaznamovanje dosežkov tega velikega arhitekta je razdeljeno na tri sklope - prvi je povezan z njegovim poreklom, rojstvom in otroštvom na Krasu v obdobju tedanje avstro-ogrske monarhije. Drugi je povezan z njegovim ustvarjanjem na Dunaju, ko je Fabiani doživel največjo slavo, tretji pa z drugo polovico njegovega življenja na Krasu in Goriškem, saj se je po prvi svetovni vojni tja vrnil, da bi pomagal pri obnovi popolnoma porušenih krajev na soški fronti.
Razstava z naslovom Človek s svobodnim poklicem - misli in spisi arhitekta Maksa Fabianija ob 150-letnici njegovega rojstva bo v novogoriški knjižnici na ogled do konca aprila.