Portret Ericha Honeckerja, nekdanjega generalnega sekretarja Nemške socialistične partije in predsednika Državnega sveta NDR-ja, je nad Nemci bedel z marsikatere stene. Foto: EPA
Portret Ericha Honeckerja, nekdanjega generalnega sekretarja Nemške socialistične partije in predsednika Državnega sveta NDR-ja, je nad Nemci bedel z marsikatere stene. Foto: EPA
Še nikdar ni bilo toliko zanimanja za sodobno zgodovino v Berlinu kot danes. Leta 1996 so berlinski spomeniki in muzeji sodobne zgodovine našteli le 600.000 obiskovalcev. To število je od takrat naraslo na 5,5 milijona letno. Berlin je lani celo presegel Rim po številu prenočitev in je zdaj tretja najbolj priljubljena turistična destinacija stare celine. In obiskovalce še posebej zanima delitev Nemčije. Foto: EPA

Berlin bo dobil nov muzej, posvečen vsakdanjiku v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR). Muzej, ki bo stal na območju kulturnega središča Kulturbrauerei, kjer je nekdaj delovala pivovarna Schultheiss, bo vrata odprl poleti 2013.

Življenj ni obvladoval le betonski, ampak tudi tisti zid, ki je skušal ograditi miselnost
Obiskovalci bodo lahko na 600 kvadratnih metrov površine podoživeli življenje, kot je nekdaj potekalo v Nemški demokratični republiki. Za razstavo bodo eksponate izbrali iz 160.000 predmetov obsegajoče zbirke industrijskega oblikovanja, v katero je vključeno vse od avtomobila (danes kultni "trabi" je vendarle nekakšen simbol NDR-ja) pa do čajne žličke.

Vstop v muzej, ki bo deloval v sklopu ustanove Hiša zgodovine Zvezne republike Nemčije s sedežem v Bonnu, bo prost. Delovni naslov novega projekta omenjene ustanove se glasi Vsakdanjik v času diktature Enotne socialistične partije Nemčije. Z razstavo želijo predstaviti zgodovino, obenem pa se po Lukaschevih besedah želijo z njo upreti trendu poveličevanja.

Tanka linija dobrega okusa
Mimogrede, leta 2006 je politolog Peter Kenzelmann v Berlinu ustanovil zasebni muzej o življenju v Vzhodni Nemčiji, a je bil odziv javnosti skoraj enoglasno negativen. Obtožili so ga, da iz njegove razstave ni razvidno, kako brutalen je bil režim, in da skuša zbujati nostalgijo za "dobrimi starimi časi."

Najemno pogodbo za novi muzej so - za deset let z možnostjo podaljšanja - podpisali lani poleti. Sicer pa je Hiša zgodovine hiša Zvezne republike Nemčije že septembra odprla razstavo v berlinski Tränenpalast na Friedrichstrasse.

Svojevrsten fenomen: "Ostalgie"
Trgovina z morbidnim žarom preteklega režima v berlinu seveda cveti: dandanes se lahko na primer udeležite "trabi-safarija": to pomeni najem trabanta, danes kultnega avtomobila, nekoč edine opcije Vzhodnih Nemcev, ki so morali na svojega ponavadi čakati dolga leta, in vožnjo ob ostankih berlinskega zidu v spremstvu avdiovodiča. Po tem ogledu se lahko nastanite v hostlu z vzhodnonemškim dizajnom, ki se ponaša tudi z apartmajem "v stasi slogu".