Razstava se bo poklonila dediščini Penna kot modernega mojstra, obenem bo pričala o njegovem vplivu na razvoj fotografskega medija. Na ogled bo do 20. marca prihodnje leto. Foto: AP
Razstava se bo poklonila dediščini Penna kot modernega mojstra, obenem bo pričala o njegovem vplivu na razvoj fotografskega medija. Na ogled bo do 20. marca prihodnje leto. Foto: AP
Ameriški fotograf Irving Penn (1917-2009) je bil mojster črno-bele in barvne fotografije. Foto: Reuters
Njegov je tudi eden bolj znanih portretov Pabla Picassa. Foto: EPA

Pod naslovom Irving Penn: Onkraj lepote bo združenih 146 fotografij; številne med njimi bo imela javnost priložnost videti prvič. Penn je širši javnosti znan predvsem po modnih fotografijah, ki jih je v 40. in 50. letih preteklega stoletja objavljal v reviji Vogue.

Razstavo bodo odprli 23. oktobra, predstavila bo vsa obdobja Pennovega ustvarjanja. Na njej bodo poleg njegovih antologijskih modnih fotografij, portretov in tihožitij predstavljene tudi redke fotografije, ki jih je Penn v 30. letih prejšnjega stoletja posnel na ulicah, in fotografije z ameriškega juga iz 40. let prejšnjega stoletja. Vse fotografije bodo iz zbirke muzeja Smithsonian.

Predvajali bodo tudi filme, ki dokumentirajo Pennovo obdobje v Maroku in ki jih je posnela njegova žena Lisa Fonssagrives Penn. Prek njih bodo obiskovalci dobili zelo živo predstavo o Pennovem delu.

Z ulice v studio
Penn je svojo kariero torej začel v 40. letih, kot fotograf za revijo Vogue. Predmete in portretirance svojih fotografij je rad postavil pred temno ozadje, motive pa pogosto poiskal kar na ulici, od koder jih je prinesel v svoj studio. Na eni izmed razstav njegovega dela v 70. letih so bile na ogled fotografije in gnilo sadje z ulice, ki jih je fotografiral v svojem studiu.

Ni nezanimivih motivov
"Fotografiranje torte je lahko umetnost,"
je rekel leta 1953 ob odprtju studia. Za Vogue je začel delati leta 1943, in sicer v umetniškem oddelku. V nasprotju s prevladujočimi fotografijami z ozadjem, natlačenim z rekviziti, je vpeljal podobe manekenk in modnih dodatkov pred čistim temnim ozadjem.

Na portretih iz 50. let ni ovekovečil le slavnih glasbenikov, igralcev in politikov, ampak tudi trgovce, vodovodarje in čistilke v New Yorku, Parizu in Londonu. Pennovo delo je bilo razstavljeno po galerijah na vseh koncih ZDA, vključno z Metropolitanskim muzejem, spremljati pa ga je mogoče tudi v številnih publikacijah. Dočakal je 92 let, umrl pa leta 2009.