Gavrilo Princip in drugi osumljenci za atentat na sojenju. Foto: Wikipedia
Gavrilo Princip in drugi osumljenci za atentat na sojenju. Foto: Wikipedia
Viljem II. in Winston Churchill
Viljem II. in Winston Churchill. Foto: Wikipedia

Razstava z izvirnim naslovom The Great War in Portraits bo vrata odprla v londonski Narodni galeriji portretov in bo na ogled od 27. februarja do 15. junija. Vključevala bo slike, kipe in filme.

V letu 100. obletnice začetka prve svetovne vojne bodo tako med drugim na ogled upodobitve Winstona Churchilla in britanskih "vojnih pesnikov" Wilfreda Owna in Siegfrieda Sassoona. Prav tako bo mogoče videti fotografijo Gavrila Principa, ki je z atentatom na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda poskrbel za povod za vojno. Razstava pa bo vključevala tudi portrete običajnih ljudi: vojakov, ranjencev, vojnih ujetnikov in izdajalcev, ki so tik pred ustrelitvijo.

Ogledati si bo mogoče tudi dva filma na temo ene največjih bitk, bitke na Somi, posneta vsak s svoje perspektive.

Zastopani bodo različni znani slikarji
"Razstava se bo posvečala kompleksnosti človekove izkušnje in bo osvetljevala vojno prek različnih portretov posameznikov, ujetih v vojne dogodke onkraj razuma in brez nadzora," je dejal kustos razstave Paul Moorhouse.

Predstavljena bodo dela različnih umetnikov, med njimi nemških ekspresionistov Lovisa Corintha, Maxa Beckmanna in Ludwiga Kirchnerja. Razstavljena bosta tudi zgodnje modernistično delo The Rock Drill britanskega kiparja Jacoba Epsteina in redka fotografija opustošene vojne pokrajine, ki jo je posnela francoska fotografinja Jules Gervais Courtellemont.