Tajpej z novim muzejem stremi k nazivu zaželene točke za kulturni turizem. Foto: http://south.npm.gov.tw/
Tajpej z novim muzejem stremi k nazivu zaželene točke za kulturni turizem. Foto: http://south.npm.gov.tw/

Narodni muzej v Tajpeju, ki se uvršča med najpomembnejše svetovne muzeje, letno pritegne več kot pet milijonov obiskovalcev. Ponaša se z več kot 655.000 razstavnih predmetov, ki pripovedujejo o 7000 letih zgodovine Kitajske, od neolitika do konca dinastije Ćing leta 1911.

Omenjene eksponate je v tridesetih letih minulega stoletja narodna vlada umaknila iz Muzeja v palači v Pekingu, da bi preprečila, da pridejo v japonske roke. Leta 1949 jih je po razglasitvi LR Kitajske prepeljala na Tajvan.

Dolgo čakanje
Novi muzej v mestu Čjaji, s površino 9000 kvadratnih metrov, je načrtoval tajvanski arhitekt Kris Jao. Odprli so ga s precejšnjo zamudo, tako zaradi poplav kot nesoglasij z arhitektom. V mestu so na muzej čakali kar 15 let.

Po besedah Feng Mingčuja, direktorja muzejev v Tajpeju in Čjajiju, v novem muzeju pričakujejo tako prebivalstvo tajvanskega juga kot turiste. Feng je muzej primerjal z izpostavo francoskega muzeja Louvre v nekdanjem rudarskem mestu Lens.

Dragocenosti iz "matice"
V novem muzeju bo v začetnih mesecih na ogled nekaj razstav, ki jih bodo pripeljali iz muzeja v Tajpeju. Med drugim bodo na ogled oblačila, izdelki iz žada ter modro-beli porcelan dinastije Ming. Stalna postavitev bo med drugim vključevala tekstil in predmete, povezane s kulturo pitja čaja.