Razstava bo na ogled eno samo noč, potem pa bodo
Razstava bo na ogled eno samo noč, potem pa bodo "pohujšljive" umetnine spet spravili na varno. Foto: Museum of London
Ploščice so datirali s pomočjo mode in pričesk, ki jih nosijo upodobljeni ljubimci. Foto: Museum of London

Prvič v zgodovini bo v samem središču Londona za en večer na ogled zbirka erotičnih keramičnih ploščic, ki nazorno prikazujejo različne spolne položaje in celo šeškanje.

Osem "žgečkljivih" ploščic so leta 1962 odkrili po požaru v enem izmed londonskih pubov, Ye Old Cheshire Cheese. Kmalu potem so prešle v last muzeja, a so bile doslej večino časa varno pospravljene pod ključem. "Po navadi jih ne moremo razstavljati, ker so preprosto preveč nazorne, pomenijo pa fascinanten pogled v seksualno zgodovino Londona. Ohranjenih je tako malo takih artefaktov," obžaluje kuratorka razstave Jackie Keily.

Keramične ploščice bo Museum of London razstavil v okviru dogodka Late London: City of Seduction, ki bo odprt samo za polnoletne obiskovalce. Večina ploščic prikazuje pare v različnih spolnih položajih, na eni pa je ženska, ki udriha po golih ritnicah moškega; spet drugje vidimo žensko, ki se v čebru spušča na ljubimca pod seboj.

Strokovnjaki v muzeju so ploščice - na podlagi upodobljenih oblačil in pohištva - datirali v sredino 18. stoletja. Njihova izdelava ni bila pretirano zapletena, material pa ne drag, a so naročnika verjetno precej stale zaradi žgečkljive vsebine. Kuratorka se sicer zaveda, da je bilo tako erotično gradivo v 18. stoletju zlahka dostopno, "če si vedel, na koga se moraš obrniti", da pa se je le redko ohranilo za poznejše generacije.

Ni pa jasno, zakaj so bile v pubu, morda logična razlaga je, da so ga uporabljali kot bordel ali kot "zasebni klub" za gospode. "Kaj takega bi bilo povsem sprejemljivo za bordel, kakršen je bil Hellfire Club ali The Beggar’s Benison, torej za klube "za svobodomiselne libertince"," je za The Independent povedala Keilyjeva. "V Londonu so bila od nekdaj plodna tla za vse, kar je bilo sočnega, zapeljivega in celo pritlehnega, od kopališč v rimskih časih pa do javnih hiš na Banksidu v srednjem veku in Soha v divjih šestdesetih."