Fotografinja Annie Leibovitz tokrat za spremembo kot portretiranka ob naznanitvi razstave Ženske: novi portreti, ki bo obiskala deset mest. Foto: EPA
Fotografinja Annie Leibovitz tokrat za spremembo kot portretiranka ob naznanitvi razstave Ženske: novi portreti, ki bo obiskala deset mest. Foto: EPA

Veliko mednarodno pot bo nova razstava začela sredi januarja v Londonu v nekdanji elektrarni družbe Wapping. Za angleško prestolnico bo obiskala še Tokio, San Francisco, Singapur, Hongkong, Ciudad de Mexico, Carigrad, Frankfurt, New York in Zürich. Po tem pa bodo njene fotografije vključene v obsežno zbirko sodobne umetnosti družbe UBS.

Sprememba vloge ženske v sodobnosti
Annie Leibovitz je projekt Ženske leta 1999 pripravila v sodelovanju s svojo življenjsko sopotnico Susan Sontag, znano ameriško pisateljico, kritičarko in aktivistko. Z novimi fotografijami, ki nastajajo po naročilu družbe UBS, pa želi predstaviti spremenjeno vlogo ženske v današnjem času.

Po poročanju The Guardiana bo vstop na razstave prost, prizorišča, ki so za zdaj še skrivnost, pa ne bodo muzeji in galerije. Organizatorji so namreč izbrali takšna, ki bodo ponujala "priložnost za edinstvena in nepričakovana srečanja".

Prvi temnopolti moški na naslovnici Vogua
S svojimi večkrat dvoumnimi fotografijami Leibovitzeva pogosto vznemirja javnost. Leta 2008 je, denimo, za naslovnico Vogua prva posnela temnopoltega moškega - košarkar Lebron James je poziral ob manekenki Gisele Bündchen.

Annie Leibovitz se je rodila leta 1949 v mestu Waterbury v ameriški zvezni državi Connecticut. Svoje prve fotografije je posnela med vojno v Vietnamu, ko so bili z družino zaradi očetove službe nastanjeni na Filipinih. V srednješolskih časih se je zanimala za različna področja umetnosti, med drugim je pisala in se ukvarjala z glasbo, pozneje pa je na Umetnostnem inštitutu v San Franciscu študirala slikarstvo.

Pester nabor portretirancev
Annie Leibovitz je v 70. letih minulega stoletja začela fotografirati za revijo Rolling Stone. V svoji karieri, ki se je naglo vzpenjala, je objavila več fotografskih monografij. Poleg britanske kraljice Elizabete je v fotografski objektiv ujela tudi več ameriških predsednikov, vključno z Richardom Nixonom, Georgeem W. Bushem in Billom Clintonom. Za naslovnice je med drugim slekla nosečo Demi Moore in fotografirala golega Johna Lennona, ovitega okoli oblečene Yoko Ono.