Na skladu so pred kratkim na javnem razpisu iskali novozgrajena ali rabljena stanovanja, vendar je bil odziv skoraj ničen. Foto: Občina Nova Gorica
Na skladu so pred kratkim na javnem razpisu iskali novozgrajena ali rabljena stanovanja, vendar je bil odziv skoraj ničen. Foto: Občina Nova Gorica

Na vrata sklada vsak dan trkajo socialno ogroženi Novogoričani, ki si tržne najemnine ali nakupa stanovanja ne morejo privoščiti, zato v skladu menijo, da se bo seznam prosilcev še podaljšal. Novih stanovanj se ne gradi, ugotavljajo, število obstoječih pa niti približno ne sledi številu vlog za neprofitna stanovanja.

Dobra novica je, da sklad vsako leto pridobi nekaj novih stanovanj - letos jih nameravajo kupiti pet, kar pa je po besedah direktorja sklada Tomice Dumančića premalo. "Na žalost se ne gradi nič. Na žalost tudi tisto, kar se je govorilo - da je po Novi Gorici toliko stanovanj praznih - ni res, ker na naš razpis ni bilo nobene ponudbe."

Na skladu so namreč pred kratkim z javnim razpisom iskali novozgrajena ali rabljena stanovanja, vendar je bil odziv skoraj ničen. Dumančić je izpostavil, da z najemninami ne pokrivajo niti stroškov amortizacije, kaj šele nakupa novih. Pri tem jih pesti tudi neplačevanje najemnin.

"Tretjina od 371 najemnikov ima težave s plačevanjem. Ogromno ljudi misli, da je država tista, ki bi morala poskrbeti za njihovo blagostanje. Pri tem pa pozabljajo na svojo vlogo, da si morajo sami pomagati, če hočejo, da jim bog pomaga," pravi Dumančić.

Na skladu si prizadevajo, da bi deložirali čim manj ljudi. Od 17 najemnikov, ki so bili tik pred tem, so se s polovico dogovorili o načinu poravnave. "Ne bi radi prišli do položaja, ko bomo koga morali metati ven, ker ne plačuje. Ponekod je položaj res zelo težek, drugje pa gre morda bolj za 'fintiranje' kot kaj drugega," še dodaja Dumančić, ki je kljub težavam sklada (te so tudi posledica neučinkovite nacionalne stanovanjske politike) napovedal razpis neprofitnih stanovanj za mlade (do 29. leta).