Maribor
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Tudi Slovenijo je v zadnjih letih preplavila mikropivovarska mrzlica. Foto: Borut Živulović/BoBo
Za dogodkom stoji mariborska Pivarna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Maribor bodo zasedli najboljši mikropivovarji

Makro Beer Fest bo v petek in soboto
28. september 2017 ob 10:14
Maribor - MMC RTV SLO

V petek in soboto bo v Mariboru četrti tradicionalni festival mikropivovarstva Makro Beer Fest, ki ga organizatorji napovedujejo kot "velik festival malih pivovarn". Gre za enega največjih festivalov mikropivovarjev na območju, njihova vizija pa je postati tudi najboljši.

Na Makro Beer Festu se bo predstavilo 28 pivovarn, poleg že lani zastopanih domačih, hrvaških in srbskih letos tudi pivovarji iz Madžarske, Avstrije, Poljske in Nemčije.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med več kot sto različnimi pivi različnih slogov, od pale alea in indian pala alea do porterjev in stoutov, pa tudi vse bolj priljubljenima sourjem in gosejem. Poskrbljeno bo tudi za poulično hrano.

Seznam sodelujočih pivovarn:
Ah/Ax/ Bulgarian craft beer project (BG), Barut Brewing and Blending (Kamnik), Bevog Brewery (AT), Browar Szpunt (PL), Frizi Beer Kraft pivovarna (Ptuj, SI), The Garden Brewery (HR), Green Gold Brewing (Žalec), Hey Joe Brewing (DE), Pivovarna HopsBrew (Domžale), Pivovarna Hopster (Dol pri Ljubljani), Pivovarna Human Fish (Vrhnika), Komunajzer (Novo mesto), LAB Split (HR), Lepi Dečki Brewery (HR), Lila Misa (Maribor), Lobik Brewery (Maribor), Mad Scientist (HU), Pivovarna Mali grad (Kamnik), Pivovara Medvedgrad (HR), Next Level Brewing (AT), Nova Runda (HR), Pivovarna Pelicon (Ajdovščina), Pivo Ressel (Kostanjevica na Krki), Pivovarna Pogis (Mislinja), Pulfer (HR), Reservoir Dogs (Nova Gorica), Salto pivo (RS), Zmajska pivovara (HR).

Sodelujoči zastopniki tujih pivovarn: Beerightback (Pivovarna Brewski, SE), Poutnik (CZ), Že v redu Primož (Pivovarna Pohjala, EE), Pivotoč (belgijska piva).


"Ponosni smo, da na dogodek prihajajo pivovarji sami, zato bo to enkratna priložnost, da se ljubitelji kakovostnega piva spoznajo z ljudmi, ki ustvarjajo njihovo najljubšo etiketo ali med množico novosti najdejo novo,"
je povedal Andrej Kršitinc iz mariborske Pivarne, prodajalne butičnih piv, ki dogodek organizira.

Poskrbljeno bo tudi za glasbo
Organizatorji pripravljajo tudi pester spremljevalni program. Na festivalskem odru bo v petek nastopila lokalna hiphoperska zasedba Icotovi Zobi, v soboto bodo obiskovalci lahko zaplesali ob spremljavi afrofunkovskih ritmov primorske zasedbe Nesesari Kakalulu, za glasbeno kuliso čez dan pa bodo skrbeli didžeji Gramofonoteka Sound System.

Festival je svojo zgodbo začel pred tremi leti na Trgu Leona Štuklja pod nazivom "Štajerski festival piva", lani pa se je preselil na glavni trg, se raztegnil na dva dni in se preimenoval v Makro Beer Fest. Obiskalo ga je rekordnih 7.000 obiskovalcev in s tem postal največji festival mikropivovarstva na področju širše regije. Dve leti zapored ga je slovenska pivovarska stroka razglasila za najboljši festival piva v Sloveniji, maja letos pa je lansiral še svoj prvi podružnični festival - Mi(kk)ro Beer Fest v Krškem.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Abndbn
# 28.09.2017 ob 13:41
Mene pri teh festivalih (tako piva kot burgerjev in vseh ostalih hipsterskih iznajdb, ki so zadnji čas moderne) najbolj moti, da ni možnosti degustacije. Po mojem mnenju bi ta zadeva morala potekati tako, da bi plačal 10 eurov (ali kolikorkoli pač), potem pa bi lahko sprobal 10 različnih piv/burgerjev/česarkoli festival pač je. Pač čisto mala porcija, toliko da vidiš, če ti je okus všeč. Da sprobaš vse in si potem na koncu pač naročiš tistega, kar ti je bilo najboljše, plačaš še 5 eur in dobiš pol litra/cel hamburger/whatever.
Ker tako kot je stvar zdaj zastavljena, pač ni druge možnosti, kot da "tvegaš". Pač odločiš se za enega, ki ti pade v oči, dobiš 3 deci, ki jih boš spil, pa če ti je dobro ali ne, ker si pač plačal 4eure. Potem to narediš še pri dveh, treh, pa imaš počasi tako ti kot tudi tvoja denarnica dovolj. In na koncu si sprobal 4, 5 pirov od 20ih, ki so na voljo.
ti-ne
# 28.09.2017 ob 12:40
Rad imam dobro pivo ampak s cenami so pretirano pretirali. Podobno kot s hamburgerji.
Hipsterski hype!
RenatoP
# 28.09.2017 ob 11:51
Drugace pa cestitke prireditelju ni mala stvar toliko pivovarjev skupaj zbombati za 2 dni. Vreme bo lepo, pridemo iz lj :)
Janezski
# 28.09.2017 ob 12:03
EMU
Lepo da se pri nas razvija tudi kultura pitja piva in ne le popivanja. Plačati 4 EUR za malo pivo je za pivoljuba nekaj normalnega, tudi 6 ali 8 ali 12 če je treba. Popiješ le enega ali maksimalno dva v večeru, uživaš in eksperimentiraš z okusi in zvrstmi piv... Enako kot pri hrani ali vidu.


Ne razumem. Spil boš enega ali dva piva, pa pišeš, da boš eksperimentiral z okusi in zvrstmi piv.

Bo torej na razpolago brezplačna degustacija vseh piv ali ne?
Janezski
# 28.09.2017 ob 10:53
Kaj? 4 EUR za malo pivo?
aaa
# 28.09.2017 ob 12:03
Plačati 4 EUR za malo pivo je za pivoljuba nekaj normalnega, tudi 6 ali 8 ali 12 če je treba.

V Angliji so takšna piva po 3 GBP / pinto. Pa bi rekel da imajo Angleži malo več pojma o varjenju piva kot Slovenci.
čik
# 28.09.2017 ob 12:18
4€ je preveč za festival piva.tja bi prišel probati več vrst piva ne pa da bankrotiraš ;)
Robiland
# 28.09.2017 ob 10:33
Stiri evre za malo pivo, hvala ampak ne hvala.
Mikro sloves, makro cene.
gushtr
# 28.09.2017 ob 14:18
Še en hipsterfest s precenjenim pivom?
frigo68
# 28.09.2017 ob 11:20
Mikropivovarji v Sloveniji varijo odlična piva.To so piva za gušt.Ne razumem pa kako lahko v lokalu malo pivo stane enako kot veliko...
donkey
# 28.09.2017 ob 12:17
Lahko bi imeli tudi "kratke" pripravljene, 28 malih ne bom uspel prit skozi :)
Janezski
# 28.09.2017 ob 12:39
Tole s pivom je podobno uni kuhinji.
Dobiš zraven glavne jedi, ki jo je za dva "pajsa", tri zrne graha in dve rezini korenčka, ekstra pripravljeno, pa so zato fantastični okusi. Predjedi je seveda še manj, kot tudi sladice.

Kot praviNed, lahko da je jed ali pivo samo po sebi nekaj več ali pa ste vi zato nekaj več.
Če dodam, če je drago, bo ziher nekaj več, a ne?
Bivši uporabnik
# 28.09.2017 ob 12:28
@RenatoP in v čem je to bolj pravo pivovarstvo kot Heineken? Super, da eni uživate v poskušanju različnih pirov iz mikropivovarn. Če si mislite, da so ti piri sami po sebi nekaj več ali pa ste vi zato nekaj več, pa upam, da čimprej rešite svoje komplekse.
Napoleon100
# 28.09.2017 ob 11:07
Vse razumem, samo ne razumem pa poteka zaposlovanja na RTV Slovenija. Novinarji verjetno nimate narejene osnovne šole, saj mi smo se v 4. razredu osnovne šole učili da je Mislinja v Sloveniji in ne na Hrvaškem..... !!!!
Vrhovni
# 29.09.2017 ob 06:10
4 EUR za malo pivo je povsem sprejemljiva cena! Gre za butična piva in ne za masovno proizvodnjo! Če greš v nutik po ročno izdelano obleko, pač ne moreš pričakovati cene iz Zare, kaj ne?
AM
# 28.09.2017 ob 21:16
Mikro pivovarjem je država znižala dajatve. Zakaj niso oni znižali cen ?

Isto bi se zgodilo, če bi država znižala DDV.
tesnilo
# 28.09.2017 ob 18:56
Podobno kot s hamburgerji.
Hipsterski hype!


amen, brother
gushtr
# 28.09.2017 ob 16:39
@Bregas

Daleč od tega, da jih ne bi poznali. Ocenjujem le, da je večina craft pivovarn resno precenjenih. Hipster poznavalci pa jih, samo zato, ker so začutili malo sadnega okusa v pivu, v naslednjem stavku že hitijo primerjati z npr. tradicionalnimi belgijskimi in angleškimi.
Janezski
# 28.09.2017 ob 11:27
Nekaj pa bi vendarle bilo treba ločit, je odlično pivo zaradi kvalitete, ali pa naj bi bilo odlično pivo zaradi cene.
zamudnik
# 28.09.2017 ob 11:39
več kot sto različnimi pivi različnih slogov, od pale alea in indian pala alea do porterjev in stoutov, pa tudi vse bolj priljubljenima sourjem in gosejem.

Jao bože! :-) Ta gosti, ta rjavi, ta motni, ta bistri, ta penasti?
RenatoP
# 29.09.2017 ob 07:09
Ned0 recimo v casu fermentiranja in kvaliteti hmelja in samem postopku s sladom. Malo preštudiraj kaj počnejo masovke.
Bregas
# 28.09.2017 ob 14:33
Razumem, da se razburjate, če stvari ne poznate. Ta piva so čisto drugačna od tistih industrijskih, heineken, union, laško in drugih, oprostite, scavnic. Je pa na žalost to drag šport, tudi mene to boli. Zadevo rešujem tako, da si craft pivo privoščim redkeje, enkrat na mesec. Tako občasno pijem dobro pivo, pa še pivskega trebuha nimam. Sicer je res, da imam srečo, da na Poljskem, kjer živim, taka piva stanejo vendarle nekaj manj, malo čez 2 eur za malo in 3 eur za veliko, kar je še znosno. V trgovini pa še malo manj. Ampak res, to je čisto drugačno pivo, res je vredno trikrat več od navadnega. Samo ni pa vsakemu takoj všeč. Se moraš malo navadit, sprva se ti lahko zdi samo strašno grenko, pozneje začenjaš odkrivati številne globine okusa.
OnionRing
# 28.09.2017 ob 11:28
alkohol najbol
outsid3
# 29.09.2017 ob 13:56
Od butičnih nazadnje spil 3 dcl in udarila je diareja. Ali je bilo nekaj narobe z higieno ali kaj drugega ne vem... v glavnem. Nikdar več.
EMU
# 28.09.2017 ob 11:44
Lepo da se pri nas razvija tudi kultura pitja piva in ne le popivanja. Plačati 4 EUR za malo pivo je za pivoljuba nekaj normalnega, tudi 6 ali 8 ali 12 če je treba. Popiješ le enega ali maksimalno dva v večeru, uživaš in eksperimentiraš z okusi in zvrstmi piv... Enako kot pri hrani ali vidu. Se ne nažiraš ampak uživaš v zavesti da ješ dobro, kvalitetno in včasih edinstveno. Skeptikom priporočam postopen prehod ali vsaj izlet v vesolje visokokvalitetnega piva. Priložnosti za to je vedno več.
Slovenskih mikropivovarjev je sicer res ogromno,kvaliteta pa zelo variria in v povprečju ni najvišja. Najdejo pa se tudi izjeme.
kristjan31
# 29.09.2017 ob 13:52
Reklama za pijančevanje....po domače drogiranje z alkoholom.
Kazalo