"Pričakujem poštenost in opravljanje tistih nalog, ki bodo delale le za dobro Slovenije in državljanov in ne za to, da promovirajo sebe in svojo stranko," pravi Jožica Šparovec. Foto: MNZS

"Slovenija se žal ne razvija v pravo smer, predvsem je veliko korupcije in nepoštenja in navadni ljudje smo potegnili krajši konec, nekateri so se pa lepo okoristili in niso bili za to kaznovani," mnenja številnih volivcev ubesedi Jožica Šparovec, ki kot kustosinja in dokumentalistka že leta dela v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Država - to ste vi:
parafrazirali smo francoskega kralja Ludvika XIV., saj verjamemo, da lahko pomemben delež odgovorov strankarskim programom, soočenjem, letakom, plakatom, tviterprofilom, konvencijam, golažem, ... prispevate vi. V dnevih pred volitvami smo se in se bomo obrnili na naključne državljanke in državljane ter jih spodbudili, da nam zaupajo, kako živijo, kakšne plodove naj brstijo veje političnih oblasti. Kakšno Slovenijo sanjajo?
Tudi vi nam lahko pišete na mmc-volitve@rtvslo.si

V državi po njenem mnenju vse prepogosto denar namenjajo za napačne stvari ali pa se sredstva preprosto porazgubijo. "Denar je odšel v oaze, troši se še vedno neracionalno, krčijo pa tam, kjer ne bi smeli," opozarja. "Politikom ne moremo zaupati, ker ko pridejo na oblast, gledajo le na to, da se tam obdržijo, napadajo opozicijo, sebe hvalijo, pozabijo pa, da morajo delati vsi za skupno dobro, kot so obljubljali."

Sama bi si zato želela drugačno državo in predvsem politično kulturo: "Poštene politike, ki delajo za razvoj, napredek države in blaginjo državljanov, pošten pravni sistem, za vse enak, dobro napisane, nedvoumne zakone."

Mladi se izseljuje, ker tu ni priložnosti za zaposlitev, zato bi morala država ukrepati, da bi se obrnilo v drugo smer. Razvoj Slovenije bi po njenem mnenju moral temeljiti tudi na ekološkem kmetijstvu, na pametnem in razumnem izkoriščanju virov, na varovanju narave. Od oblasti pa si pričakuje, "da bi se znale upreti raznim korporacijam, ki imajo svoje lastne interese".

Sporočilo oblastnikom
In kaj Jožica Šparovec kot volivka sporoča tistim, ki bodo po nedelji prevzeli vodenje države? "Zavedati se morajo, da so v službi državljanov – pričakujem torej odgovornost, poštenost, da angažirajo samo sposobne, poštene ljudi, ki bodo znali sprejemati prave ukrepe. Skratka, pričakujem pravno, pošteno državo."