Leta 2004 se je občina Litija razdelila na dve - Litijo in Šmartno. Litija je morala dati Šmartnemu del denarja, ker pa ga ni imela, ji je odstopila 42 neprofitnih stanovanj – s stanovalci vred. Foto: Miran Kambič
Leta 2004 se je občina Litija razdelila na dve - Litijo in Šmartno. Litija je morala dati Šmartnemu del denarja, ker pa ga ni imela, ji je odstopila 42 neprofitnih stanovanj – s stanovalci vred. Foto: Miran Kambič

Leta 2004 se je občina Litija razdelila na dve občini - Litijo in Šmartno. Litija je morala dati Šmartnemu del denarja, ker pa ga ni imela, ji je odstopila 42 neprofitnih stanovanj – s stanovalci vred. Župan nove občine Šmartno, Milan Izlakar, je v svojem predvolilnem programu obljubil, da bo zgradil nova neprofitna stanovanja v novi občini Šmartno. Ker pa denarja ni imel, pravi, da mu ni preostalo drugega, kot da 42 podarjenih neprofitnih stanovanj proda zasebnikom.

Tu nastopi zgodba družine Laharnar. S tremi otroki so dolga leta živeli v neprofitnem stanovanju v Litiji. Ko pa je stanovanje prešlo iz občinskega v zasebno last, je novi lastnik potrkal na vrata in jim rekel, da imajo dve možnosti – ali plačujejo višjo najemnino ali stanovanje odkupijo. Ker je obrok posojila znašal manj kot višja najemnina, so se odločili za slednje. Tako so naslednjih pet let še vedno živeli v istem, prej neprofitnem stanovanju, le da so zdaj zanj plačevali posojilo. Ko pa je obrok posojila zrasel na še enkrat višjo vrednost, ga niso zmogli več plačevati in so se morali odseliti.

Zdaj so v tržnem stanovanju, s samo skupaj 600 evri prihodka. Poleg tržne najemnine plačujejo še dolgove posojila za nazaj. Na srečo sta se starejši hčeri že odselili, komaj polnoletni sin pa bolj kot v šolo hodi v službo in pomaga staršem plačevati položnice.

Kaj o vsem skupaj pravi župan Šmartnega, ki je stanovanja prodal, si oglejte v današnji oddaji Dobra ura z Jasno ob 16.45 na Prvem, kjer bomo govorili o stanovanjski problematiki:
- o tem, da smo že pet let praktično brez stanovanjske politike;
- o kadrovskih in socialnih stanovanjih, podeljenih pred l. 2003, v katerih živijo ljudje s časovno neomejeno pravico, ne glede na to, ali se jim je v tem času socialni status izboljšal;
- o neprofitnih stanovanjih z liste A, ki jih občutno primanjkuje, in o tistih z liste B, kamor se lahko prijavijo vsi, z dohodki do 1.900 evrov neto plače;
- o tisočih praznih stanovanj propadlih gradbincev, ki bi jih država lahko namenila za reševanje največjih socialnih stisk.

Osrednja tema oddaje bo pobuda Zveze prijateljev mladine in projekta Botrstvo – brezplačna pravna pomoč, da bi spremenili zakonodajo in ljudem, ki se znajdejo v izredni situaciji, ko ne zmorejo več plačevati najemnine, pomagali, namesto da jih takoj deložirajo.

Gostili bomo Nino Zidar Klemenčič, eno od pobudnic spremembe zakona, in poslance, ki so se samoiniciativno vključili v pobudo.

Se vidimo ob 16.45 na Prvem!

Erika Pečnik