Foto:
Foto:
Novi policijski čoln se predstavi.

To je danes ob prvi uradni predstavitvi plovila slovenske policije javnosti in novinarjem v Kopru povedal pomočnik komandirja pomorske policije Viljem Toškan.

Poudaril je, da so bile napake, o katerih so pisali mediji, manjše, in da si je čoln v četrtek ogledal serviser proizvajalca, ki je napake na konstrukciji tudi odpravil. Naslednji teden bo v Koper prišel serviser proizvajalca motorjev, saj se med vožnjo prižiga alarm, ki opozarja na količino olja.

Kot je zatrdil Toškan, so olje pregledali in je z motorji vse v redu. Zanimanje javnosti za čoln je bilo kar precejšnje, saj si ga je v dveh urah ogledalo več kot 400 ljudi.

Za upravljanje policijskega čolna P 66, ki so ga pomorski policisti s koprske policijske uprave v upravljanje dobili 1. avgusta, je usposobljenih 19 policistov pomorščakov, med njimi so štirje poveljniki plovila, je povedal Toškan. Do zdaj so z novim policijskim čolnom v slovenskem morju posredovali že trikrat.

Enajstmetrsko kombinirano reševalno-patruljno plovilo P 66, je opremljeno z najsodobnejšo opazovalno, dokumentacijsko in navigacijsko opremo. Čoln lahko doseže hitrost 51 vozlov, pri čemer porabi do 200 litrov goriva na uro. Delovna hitrost plovila je 38 vozlov. Namenjen je za reševanje in nadzor državne meje na morju ter zagotavljanje suverenosti slovenskega teritorialnega morja.