Ležišče mora zagotoviti pravilno lego telesa. Ortopedska lega je pogojena s trdoto, tako da daje ležišče neke vrste oporo na določenih delih telesa. Foto: MMC RTV SLO
Ležišče mora zagotoviti pravilno lego telesa. Ortopedska lega je pogojena s trdoto, tako da daje ležišče neke vrste oporo na določenih delih telesa. Foto: MMC RTV SLO

Ob tem morate upoštevati zgradbo svojega telesa, prostor, vlago v prostoru in seveda razmisliti o cenovnem razredu. Vsak dan za boljši spanec ob zračenju prostora prezračite tudi žimnico, ki je zaradi potenja vlažna. V posteljo pojdite pravočasno, da ujamete trenutke pred polnočjo in je počitek res pravi, saj je intenzivnost spanja največja nekje do enih ali dveh ponoči. Če na žimnici slabo spite in se obračate, pomeni, da se tisti čas, ko naj bi intenzivno počivali in bi se moralo telo sprostiti na ležišču, pravzaprav utrudite, zato se zjutraj zbudite neprespani. Izredno pomembno je, da imate ležišče, ki je pisano na vaše telo, mišično maso, višino in težo, je povedal Dušan Blažič, strokovnjak za prodajo vzmetnic.

Pred nakupom se posvetujte s strokovnjakom
»V novejšem času in v dobi interneta je dobro, da vsak človek pred nakupom razišče trg in se posvetuje s strokovnjakom, znancem ali prijateljem, ki o tem nekaj ve in ga usmeri. Ljudje smo različni, zato moramo poiskati proizvajalca, ki ima svoje trgovine in zna dobro svetovati. Tudi na področju izbire ležišča potrebujemo strokovnjaka, ki bo na podlagi ocene, videza in preizkušanja ležišča z določeno osebo ugotovil, katero ležišče je najbolj primerno. Seveda morate potem poiskati tudi pravi cenovni razred, ki bo dosegljiv za določenega uporabnika,« je svetoval Blažič.

»Upoštevati morate, kako je zgrajeno vaše telo, se pravi telesno težo in površino telesa, kakšen je prostor, kamor boste ležišče postavili, in klimatske razmere. Ležišča ne kupujete glede na barvo, videz ali ime proizvajalca,« je povedal Blažič.

Ležišče vam mora dajati oporo
Ležišče mora zagotoviti pravilno lego telesa. Ortopedska lega je pogojena s trdoto, tako da daje ležišče neke vrste oporo na določenih delih telesa. Kjer imate na primer ramena in boke, potrebujete mehkobo, da se vaš del telesa ob obračanju na ležišču temu prilagodi. To pomeni, če ležite vznak na hrbtu, je hrbtenica v obliki črke S, oziroma vodoravna, če ležite na boku. Določeni deli se morajo pravilno ugrezati. Ravno tako mora biti ležišče prijazno po toploti, da se ne pregreva niti ni prehladno. Glede na to, da naše telo oddaja vlago in temperaturo, ju mora ležišče sprejemati, kar je odvisno od njegove zgradbe.

Ob nakupu upoštevajte zgradbo jedra in prevleko ležišča
"Jedro samega ležišča mora biti zgrajeno tako, da vam daje pravilno podporo. Upoštevati morate svojo telesno težo in površino telesa, zato morate izbrati primerno vzmetenje. Na trgu je več vrst od klasičnih vzmetnic, lateks in penastih ležišč do novejših žepkastih. Tudi prožne letvice so vzmetne, zato se vsi ti sistemi pod pritiskom vašega telesa prilagodijo, da dobite pravo oporo. Nova ležišča so zgrajena tako, da so po dolžini različno trda in je raztezanje še močnejše."

Pomembna je tudi prevleka ležišča, ne samo jedro, ki mora dihati s kožo. Življenjska doba penastih ležišč je nekje do sedem let, včasih tudi manj. Penasta ležišča, ki so brez vzmeti, uporabljajte s prožno letveno podlogo, vendar takega ležišča ne morete uporabljati na iverki ali letvicah, ki so fiksne.

Kokosova vlakna, morska trava ali slama pomenijo krajšo življenjsko dobo ležišča
"Kokosova vlakna uporabljajo pri izdelavi vzmetnic oziroma pri vsej oblazinjeni industriji. Zasledimo jih tudi pri avtomobilskih sedežih. Kokos služi kot nadgradnja za oporo oziroma za zaščito, da vzmet ne prebije preko penaste nadgradnje, hkrati pa daje zračnost ležišča," je pojasnil Blažič. Kokos je lahko zelo gosto tkan oziroma zbit ali razrahljan in nadomešča žimo. Materiali, kot so morska trava, slama, neke vrste ličkanja in praprot, pomenijo krajšo življenjsko dobo ležišča, nekje do sedem let, ker se začnejo hitro drobiti in posedati.

Shranjevanje žimnic
Žimnice, ki je ne potrebujete, shranite v suh, temen in zračen prostor, ki ni izpostavljen zunanjim vplivom. Pokrijte jo s prevleko iz tekstila in se izogibajte PVC-materialom. Včasih zadostuje že to, da jo pokrijete s kopreno, ki jo imate sicer za pokrivanje grede na vrtu, saj tako preprečite dotok prašnih delcev in pustite, da žimnica diha s prostorom in ne pride ob spremembi vlage do plesni ali kondenza. Preden ležišče shranite, če je mogoče, operite prevleko, žimnico očistite in dobro posušite v senci, ne na soncu, saj UV-žarki škodujejo vsem tekstilnim materialom, predlaga Blažič. Tako shranjena vzmetnica bo uporabna še nekaj let.

Z Dušanom Blažičem, strokovnjakom za prodajo vzmetnic, se je v oddaji Svetovalni servis pogovarjala Nadia Petauer.