Zdrav življenjski stil, ki vključuje veliko gibanja, je ključen v boju proti srčno-žilnim boleznim. Foto: BoBo
Zdrav življenjski stil, ki vključuje veliko gibanja, je ključen v boju proti srčno-žilnim boleznim. Foto: BoBo

V zadnjih letih namreč prav pri ženskah drastično naraščajo ateroskleroza koronarnega ožilja, obolenja zaklopk, bolezni srčne mišice, sladkorna bolezen, zvišan krvni pritisk in srčno popuščanje.

Predsednik republike Borut Pahor je pobudnikom kampanje čestital ter jim zaželel uspešno delo. Ocenil je tudi, da je javno zdravstvo potrebno korenite reforme. Pahor, ki je častni pokrovitelj dogodka, je ob tem še povedal, da si bo prizadeval, da bi slovensko javno zdravstvo ohranili v čim boljši kondiciji. "Neodgovorno bi bilo še čakati s prepotrebnimi reformnimi ukrepi," je dejal.

Predsednica Zdravstvenega sveta Marjeta Zorc, ki je poleg egiptovske veleposlanice Hebe Sidhom pobudnica kampanje, je v okviru Društva na srcu operiranih Slovenije sestavila ekipo, ki bo v slovenskem prostoru gonilna sila ideje borbe proti boleznim srca in ožilja, v svetu poznane pod sloganom "Go Red for Women".

Ob mednarodnem dnevu žensk se bo tako tudi v Sloveniji začela kampanja, ki bo dekleta in ženske osveščala o nevarnostih bolezni srca in ožilja. Statistične analize in podatki namreč kažejo, da v zadnjih letih prav pri ženskah drastično naraščajo ateroskleroza koronarnega ožilja, obolenja zaklopk, bolezni srčne mišice, sladkorna bolezen, zvišan krvni pritisk in srčno popuščanje.

Ob tem so navedli besede Zorčeve, da je prišel "trenutek in izziv, da ustavimo bolezen, da preprečimo trpljenje, da ohranjamo dolgo, zdravo in kakovostno življenje". Simbol kampanje je broška v obliki rdeče čipkaste oblekice, ki jo je oblikovala umetnica Eva Petrič.