Znanost in tehnologija
slice
Bo kri komodoškega varana novo antibakterijsko orožje?
Laboratorijski testi so obetavni, 26. februar 2017 ob 19:08 Raziskovalci virginijske univerze Georgea Masona so v krvi komodoškega varana odkrili močne protimikrobne peptide, ki so povsem uničili bakterije mrsa in Pseudomonas aeruginosa.
12
Obudili 50.000 let stare mikrobe, ki so za preživetje jedli minerale
42
25. februar 2017 ob 15:35 V jami Naica v Mehiki so v ogromnih kristalih našli mikrobe, ki naj bi bili stari do 60.000 let. Ves ta čas so bili v popolni temi, kislini in vročini. Po prenosu v laboratorij so ponovno oživeli.
Kadite? Zaradi tega si morda želite še več kave.
10
25. februar 2017 ob 14:42 Raziskovalci bristolske univerze predvidevajo, da kajenje vpliva na metabolizem, zaradi česar kadilci potrebujejo več kofeina kot nekadilci, da dosežejo enak učinek.
Z novimi vlakni do veliko več podatkov iz možganov
12
23. februar 2017 ob 11:17 Raziskovalcem z ameriške univerze MIT je prvič uspelo prek enega samega vlakna, debeline lasu, v možgane in iz njih prenesti kombinacijo optičnih, električnih in kemičnih signalov. Čeprav je bila ...
Ultrahladna zvezda in sedem kot Zemlja velikih planetov v soseščini
137
23. februar 2017 ob 06:31 V 39 svetlobnih let oddaljenem planetarnem sistemu Trappist-1 je sedem kot Zemlja velikih planetov, so ugotovili astronomi. Za tri vemo od lani, štirje so na novo odkriti.
Slovenski spletni uporabniki znova tarča napadov Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT je v zadnjem času zaznal več primerov napadov na slovenske spletne uporabnike.
18
Arabci oznanili stoletni načrt selitve na Mars Združeni arabski emirati so razgrnili svoje vesoljske načrte: v nekaj desetletjih poslati človeka na Mars in do leta 2117 tam ustvariti samozadostno mesto.
56
Tudi v Cereri bi lahko domovalo življenje: na njej našli organske spojine Pritlikavi planet Cerera, ki je malo za Marsom, se je pravkar uvrstil na seznam lokacij Osončja, kjer bi morda lahko vzniknilo življenje.
29
Nova Zelandija bi bila lahko del doslej neznane osme celine Nova Zelandija je vrh doslej neznane celine, v glavnem potopljene pod južnim delom Tihega oceana, so v petek zatrdili znanstveniki. Odkritje so poimenovali Zealandia.
21
V Alpah naj bi bilo do konca stoletja do 70 odstotkov manj snega Nova podnebna študija, ki jo je objavil znanstveni spletni časnik The Cryosphere, kaže, da bodo smučarske sezone v Alpah vedno krajše.
105
Ruski narodni junak, kozmonavt Šaripov na obisku z delegacijo Obisk ruskega kozmonavta Saližana Šaripova predstavlja posebno priložnost za razgrnitev načrtov Ksevta, ki bi jih za kulturalizacijo vesolja želeli izvesti v bližnji prihodnosti.
6
Na Slovenskih železnicah že letos obljubljajo brezžični internet na vlakih Na vlake in postaje Slovenskih železnic prihaja brezžično medmrežje, o svojih kratkoročnih načrtih pravijo v družbi in dodajajo, da kupujejo tudi dvonadstropne vlake in iščejo možnosti za širitev ...
49
Prihaja nova različica "neuničljive" Nokie 3310 Sedemnajst let po tem, ko je bila predstavljena Nokia 3310, je finski telefonski velikan napovedal izdelavo prenovljene različico nekoč zelo priljubljenega prenosnega telefona.
39
Računalnik premagal človeka v pokru. So spletnemu pokru počasi šteta leta? Umetna inteligenca je premagala štiri vrhunske igralce pokra. Zmagala je sicer v preprostejši različici te igre, a zavojevanje drugih je le vprašanje časa.
79
Biologi zaznamujejo dan Charlesa Darwina, očeta evolucije in "boja za preživetje" Praznovanju mednarodnega Darwinovega dneva, s katerim zaznamujemo rojstni dan naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil 12. februarja 1809, so se letos pridružili tudi slovenski biologi.
155

Na testu
link
Na testu: Aplikacije za obdelavo fotografij
18
6. februar 2017 ob 06:14 Na več družbenih omrežjih uporabniki svoje zamisli ali fotografije objavljajo skoraj izključno prek pametnih telefonov.
Več novic ...
Videonovice
Izjava dneva
link
Warren Buffett
4
26. februar 2017 ob 14:08 Ameriška ekonomija ima čudežne lastnosti; Amerika združuje človeško iznajdljivost, tržni sistem, plimo nadarjenih priseljencev in vladavino prava, da lahko proizvede blaginjo, ki je večja od tiste, ...
Več novic ...
Kazalo