Znanost in tehnologija
slice
Foto: Sredi čilske puščave raste največji teleskop na svetu
Teleskop bodo začeli uporabljati leta 2024, 28. maj 2017 ob 16:21 Sredi puščave Atacama v Čilu so začeli gradnjo izjemno velikega teleskopa (ELT), največjega optičnega teleskopa na svetu, približno petkrat večjega od največjih trenutnih opazovalnih instrumentov.
23
Schiaparelli: Kaj je šlo narobe pri prvi evropski misiji na Mars
19
27. maj 2017 ob 15:13 Prvi evropski pristajalnik za Mars Schiaparelli se je konec lanskega leta neslavno raztreščil na rdečih tleh. Evropska vesoljska agencija je po dolgotrajni preiskavi razkrila vzrok nesreče. 19.
Dolina pod Poncami virtualno - vstopite, kamor do zdaj še niste mogli
8
27. maj 2017 ob 06:21 RTV Slovenija je pripravila prvo zgodbo v virtualnem okolju. Planica 360 dokumentira zaključek svetovnega pokala v skokih.
Onesnaženje zaradi prometa pri otrocih in najstnikih povzroča poškodbe DNK
5
26. maj 2017 ob 19:46 Raziskovalci s kalifornijske univerze v Berkeleyju so ugotovili, da izpostavljenost zraku, onesnaženem zaradi prometa, pri otrocih in najstnikih povzroča krajšanje telomer, poškodbo DNK, ki jo sicer ...
Na Kemijskem inštitutu storili velik korak naprej v razvoju sodobnih cepiv
10
26. maj 2017 ob 12:40 Raziskovalci odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu so prišli do pomembnega odkritja, s katerim so storili velik korak k razumevanju mehanizma aktivacije imunskega odziva.
Slovenski raziskovalci s pomembnim odkritjem o DNK-ju Raziskovalca s Kemijskega inštituta sta prišla do odkritja v povezavi z DNK-jem, ki prinaša "pomembne implikacije za razvoj zdravil". Našla sta novo strukturo dvojne vijačnice.
30
Pravila moderatorjev Facebooka pri perečih temah pogosto nelogična in nedosledna Prvič so javnosti dostopna pravila moderatorjev Facebooka, ki razkrivajo, kakšna vsebina se lahko deli prek priljubljenega družbenega omrežja. Nekatera pravila so popolnoma nelogična.
29
Največji še nepoimenovani svet v Osončju je dobil luno Tretji največji pritlikavi planet v Osončju ima luno. To je 2007 OR10 , le malo manjši od Plutona.
8
Bomo kmalu dobili kot papir tanke zvočnike in mikrofone? Znanstveniki univerze Michigan State so razvili na nanotehnologiji temelječo prožno napravo, ki lahko proizvaja električno energijo iz človeških gibov in hkrati deluje kot zvočnik in mikrofon.
9
Strokovnjaki: Dogaja se nov kibernetski napad velikih razsežnosti Po svetu se dogaja nov kibernetski napad, ki bi lahko zasenčil tistega pretekli teden, je opozorilo globalno podjetje za varnost na svetovnem spletu Proofpoint.
28
Dizelski motorji izpuhajo precej več, kot kažejo laboratorijski testi Motorji na dizelsko gorivo v realnih razmerah vožnje proizvedejo 4,6 milijona ton več škodljivih dušikovih oksidov (NOx) , kolikor to dopuščajo okoljski standardi, kaže raziskava.
62
Matej Breznik: Večina izsiljevalskih okužb se širi po elektronski pošti, zato previdno Izsiljevalski virus WannaCry, ki je pretekli konec tedna povzročil številne preglavice v več kot 150 državah, je le običajen kriptovirus, ki pa ima dodatno funkcionalnost, saj izkorišča znane ...
28
Na testu: Asus Zenbook Flip - dober prenosnik, a kot hibrid ne prav uporaben Manjši prenosniki so bili zaradi pojava tablic skoraj na robu izumrtja, a izkazalo se je, da uporabniki vseeno potrebujejo dobro tipkovnico, pa čeprav v manjšem formatu.
4
Zaradi izsiljevalskega virusa Microsoft izdal popravke tudi za Windows XP Microsoft je po petkovem napadu izsiljevalskega virusa izjemoma izdal varnostne popravke tudi za nekatere starejše različice operacijskih sistemov, kot je Windows XP.
31
Našli fosile domnevno najstarejšega življenja na kopnem - izpred 3,5 milijarde let Avstralski znanstveniki trdijo, da so našli dokaze za obstoj življenja na kopnem že pred 3,5 milijarde let, kar pol milijarde starejše od dozdajšnjih domnev.
18

Na testu
link
Na testu: Asus Zenbook Flip - dober prenosnik, a kot hibrid ne prav uporaben
4
15. maj 2017 ob 06:24 Manjši prenosniki so bili zaradi pojava tablic skoraj na robu izumrtja, a izkazalo se je, da uporabniki vseeno potrebujejo dobro tipkovnico, pa čeprav v manjšem formatu.
Več novic ...
Izjava dneva
link
Marcos Tavares
1
28. maj 2017 ob 12:59 To je zelo sladek naslov, ker lani nismo bili prvaki.
Več novic ...
Kazalo