Znanost in tehnologija
slice
Znanstveniki Cerarju: Kje so obljubljena sredstva za raziskave?
Slovenija mora nujno zamenjati razvojno paradigmo, 19. februar 2018 ob 14:45 Skoraj 400 raziskovalcev s slovenskih raziskovalnih inštitutov in univerz je na premierja Mira Cerarja naslovilo odprto pismo, naj zagotovi obljubljena dodatna sredstva za raziskovalno sfero.
11
Kemikalije, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, so enakovreden onesnaževalec izpušnim plinom
6
19. februar 2018 ob 12:10 Doslej so se znanstveniki ukvarjali predvsem z izpuhi, ki jih v zrak sproščajo vozila na naftni pogon. A očitno so hlapne organske spojine lepil, lakov, čistil predolgo podcenjevali.
ISS zasebnikom, sproščen denar za postajo pri Mesecu
46
17. februar 2018 ob 15:24 Predlog Nasinega proračuna razkriva naslednje: agencija namerava ISS po letu 2025 prepustiti zasebnikom, sredstva pa preusmeriti k postaji pri Mesecu.
Tehnološki čudež na reki Han
36
16. februar 2018 ob 10:27 Južna Koreja velja za tehnološko najrazvitejšo družbo na svetu.
Bruselj poziva tehnološke velikane k večji zaščiti uporabnikov
7
15. februar 2018 ob 13:41 Evropska komisarka za pravosodje, pravice potrošnikov in enakost spolov Vera Jourova je Facebook, Twitter in Google pozvala, naj okrepijo prizadevanja za uskladitev svojih pravil in pogojev uporabe ...
Francoski raziskovalci: Uživanje visokoprocesirane hrane povezano s tveganjem za raka Francoski raziskovalci so objavili izsledke študije, v kateri so nakazali povezavo med visokoprocesirano hrano in pojavnostjo rakavih obolenj.
46
Gladina oceanov se dviga pospešeno Povprečna globalna gladina oceanov se ne dviga umirjeno, za tri milimetre na leto, temveč pospešeno, vsako leto za še dodatnega 0,08 milimetra, ugotavlja sveža študija.
85
Video-, avdioznanost: 3D-tiskanje hiš, čustva hobotnic in skrivnosti možganov Klasična hiša se gradi vsaj nekaj mesecev in zahteva vsaj 100.00 evrov. Kaj pa, če bi hišo lahko zgradili že v enem samem dnevu za 10-krat manj?
11
Planeti TRAPPIST-1 naj bi imeli 250-krat več vode kot Zemlja V galaktični soseščini je mogoče najti superhladno zvezdo s sedmimi kamnitimi eksoplaneti. Najnovejše raziskave nakazujejo, da naj bi bili zelo bogati z vodo.
108
Znanstvenikom uspelo laboratorijsko vzgojiti človeško jajčece Raziskovalci edinburške univerze so objavili, da jim je kot prvim uspelo vzgojiti človeška jajčeca v laboratoriju.
46
Elon Musk se zanima tudi za slovensko znanje Je izstrelitev rakete Falcon Heavy vrhunski dosežek ali predvsem promocija? Astrofizik Zwitter je do ravnanja podjetja kritičen, zanimanje SpaceX-a za slovensko znanje pa je pojasnil Matevž Dular.
89
Video: Proti Marsu leti avtomobil, Falcon Heavy pa znova pristal Prvič je poletela težkonosilna raketa Falcon Heavy. V nebo je uspešno ponesla avtomobil, ki je zdaj na poti proti Marsu, dve stopnji sta pristali in čakata na ponovno uporabo. Dolgo
216
Z mobilno aplikacijo v boj proti sladkorju, soli in transmaščobam Kmalu bo na voljo interaktivna mobilna aplikacija, ki bo omogočila skeniranje izdelkov s pomočjo prenosnega telefona, in podatki o tem, kako (ne)zdravo je živilo, bodo nemudoma na zaslonu.
104
"Prijaznejši internet se začne s teboj" Z vsako objavo na spletu se izpostavimo in izgubimo del svoje zasebnosti, dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis.
4
"Zgodovino človeštva bo treba napisati na novo." Naši prapredniki so Afriko zapustili veliko, veliko prej. V Izraelu najdeni fosili kažejo, da je naša vrsta Afriko zapustila pred 185.000 leti, kar za 50.000 let bolj zgodaj od dozdajšnjih spoznanj.
71

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
14
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Pacientka Andreja
19. februar 2018 ob 12:21 Ko sem končno dobila zdravnico, mi je razložila, da so časi, kakršni so, in da oni ne pišejo napotnic, ki se njih ne tičejo, ker dobivajo penale, in v tem primeru ni pripravljena tvegati.
Več novic ...
Kazalo