Vadba pod nadzorom predstavlja pomemben korak k boljši fizični kondiciji in s tem kakovosti življenja. Foto: Dom upokojencev Nova Gorica, enota Podsabotin.
Vadba pod nadzorom predstavlja pomemben korak k boljši fizični kondiciji in s tem kakovosti življenja. Foto: Dom upokojencev Nova Gorica, enota Podsabotin.
Fizioterapevtka Romina Velušček je "b'rjač" hitro preuredila v telovadnico in vadba z velikimi in malimi žogami, palicami ter kockami se je za stanovalce začela. Foto: Dom upokojencev Nova Gorica, enota Podsabotin.

Za projekt Tudi starejši vadimo skrbi Razvojni center IKTS Žalec v sodelovanju z Vojkom Strojnikom s Fakultete za šport v Ljubljani.

Najslikoviteje je program posebne vadbe za starejše opisal stanovalec doma v Podsabotinu Vlado Hribernik: "Komaj čakam na te skupne ure telovadbe. Vem, da s tem ne bom dobil Tarzanovih mišic, ampak telo se mi vendarle vsaj malo okrepi, predvsem pa pridobim gibčnost."

Skupaj s stanovalko Cvetko Simčič, ki je v domu po operaciji kolka, sta navdušena telovadca. Cvetka pravi: "Po operaciji sem potrebovala primerno vadbo in moram reči, da se čudovito počutim. Saj veste, včasih so rekli, da je telovadba le za mlade, ampak ne bo držalo. Mladi se že sami po sebi dosti gibajo, kolesarijo, tečejo, plešejo. Mi vsega tega ne zmoremo več, zato je nam prilagojena vadba še kako pomembna. Ne le pomembna, predvsem je potrebna."

V starosti nismo že kar odpisaniMarsikdo si dom upokojencev predstavlja kot neko hiralnico, kot zadnjo postajo na poti življenja. Toda to ne drži. Tudi v domu starostnikov je lahko življenje razgibano in prijetno. V Podsabotinu smo se prepričali, da je jesen življenja v skupnosti tudi radoživa. Ko smo stanovalce prišli obiskat na uro vadbe, nas je najprej prijetno presenetil skupni prostor, kjer se družijo, razgibavajo, berejo, se pogovarjajo … Uredili so ga kot "b'rjač", torej kot staro briško dvorišče z obveznim latnikom (vinska trta, ki dvorišču daje senco), z leseni "škurami", starimi "kredencami", hrastovimi sodi in fotografijami briškega življenja "po starem".

Fizioterapevtka Romina Velušček je "b'rjač" hitro preuredila v telovadnico in vadba z velikimi in malimi žogami, palicami ter kockami se je za stanovalce začela. Romina jih spodbuja, odziv je izjemno dober: "Stanovalci so to zelo lepo sprejeli, so nasmejani, komaj čakajo na vadbo. Učinki so res pozitivni. Pridobili so moč, kondicijo in vzdržljivost." Vadbo imajo posebej organizirano tudi za dementne stanovalce na varovanem oddelku.

@LIFE za zdrav življenjski slog
Program v Podsabotinu izvajajo v sodelovanju z Razvojnim centrom IKTS Žalec na osnovi smernic Vojka Strojnika, priznanega strokovnjaka za kondicijske priprave in predstojnika katedre za kineziologijo na ljubljanski fakulteti za šport.

Vaje večkrat tedensko skupaj z varovanci načrtujeta Igor Žerjal, profesor športne vzgoje, in fizioterapevtka. Razvojni center IKTS Žalec je poskrbel tudi za tehnološke rešitve – in sicer za lastno aplikacijo in spletni portal "@life – rešitve za zdravo življenje". Janez Uplaznik iz žalskega centra: "Projekt @life že tri leta nastaja za vse kategorije ljudi – za mlade, za srednjo generacijo in za starejše. Imamo aplikacijo na pametnih telefonih, za starejše pa smo pripravili poseben televizijski program, ki je na voljo v skupnih bivalnih sobah v domovih upokojencev."

Najprej so projekt posebne vadbe za starejše torej začeli v Goriških brdih, v Podsabotinu, pred kratkim so ga začeli izvajati tudi v Konjicah in Kopru. Glede na dobre rezultate upajo, da bo "@LIFE" za starostnike zaživel v vseh slovenskih domovih upokojencev.