Zinka Zorko, rojena Lep, se je rodila v družini z 11 otroki. Foto: MMC RTV SLO
Zinka Zorko, rojena Lep, se je rodila v družini z 11 otroki. Foto: MMC RTV SLO

Rodila se je 24. februarja 1936 na Spodnji Kapli, leta 1961 je diplomirala na ljubljanski filozofski fakulteti iz slovenskega in ruskega jezika in slovenske ter ruske književnosti ter za diplomo prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado. Na isti fakulteti je leta 1986 tudi doktorirala z disertacijo Koroški govori dravskega obmejnega hribovja od Ojstrice do Duha na Ostrem vrhu.

Kot je v znanstveni monografiji Rojena v narečje, izdani ob njenem jubileju, zapisal Marko Jesenšek, ki jo je tudi uredil, je Zorkova že dolgo sinonim za slovenska narečja, dobra vila žive slovenske besede, angel varuh materinščine. "Učila nas je in nas še uči, da znanje brez duha in smisla ni nič."

V središču dela doktorice jezikoslovnih znanosti in upokojene profesorice na mariborski Pedagoški fakulteti je raziskovanje koroških, štajerskih in panonskih narečij na različnih ravneh, nastajanje mednarečij, prehodnih govorov in mariborskega mestnega govora. Med drugim se je podpisala pod več kot 30 izvirnih znanstvenih člankov in več kot 50 znanstvenih prispevkov na konferencah, bila pa je tudi predstojnica mariborske slavistike, prodekanka za znanstvenoraziskovalno delo in prorektorica Univerze v Mariboru.

Za svoje predano delo je prejela srebrno in zlato plaketo Univerze v Mariboru, leta 1997 nagrado ministrstva za šolstvo, znanost in šport za življenjsko delo na področju visokega šolstva, leta 2013 pa najvišjo nagrado Republike Slovenije na področju znanosti in raziskovanja - Zoisovo nagrado za življenjsko delo. Njen jubilej so pretekli teden počastili s slavnostno akademijo na Univerzi v Mariboru, danes pa bo sledila slovesnost na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU).

Na spodnji povezavi si lahko pogledate oddajo Dr. Zinka Zorko: V narečje sem se rodila