David Attenborough s svojimi izjemnimi dokumentarnimi oddajami že desetletja odstira skrivnosti narave. Foto: EPA
David Attenborough s svojimi izjemnimi dokumentarnimi oddajami že desetletja odstira skrivnosti narave. Foto: EPA
false
Izjemnemu navdušencu nad naravo ne zmanjka idej za nove dokumentarne oddaje. Foto: EPA
false
David z bratom Richardom Attenboroughom, ki je bil slaven igralec. Preminil je leta 2014. Foto: EPA
false
Po njem se imenuje več živalskih vrst, kot kaže, pa bo zdaj njegovo ime nosila tudi 200 milijonov funtov vredna nova raziskovalna ladja, ki bo raziskovala polarno območje. Foto: EPA
false
Na sprejemu pri kraljici Elizabeti II. Foto: EPA
false
Je edini ustvarjalec, ki je prejel bafto, najvišje priznanje britanske filmske akademije, tako za črno-bele, barvne, HD- in 3D-oddaje. Foto: EPA

Velika Britanija je v manj kot slabem mesecu dni dobila dva znamenita 90-letnika. Poleg kraljice Elizabete II. častitljiv rojstni dan danes praznuje sir David Attenborough, že desetletja zaščitni znak odličnih dokumentarnih filmov.

Od navdušenca nad naravo do ikone
Rodil se je v londonsko družino Attenborough s tremi sinovi, Richardom, Davidom in Johnom, ki je živela v Isleworthu. Nad naravo se je David navdušil že kot otrok, saj je že od malih nog zbiral fosile, kamne in različne živali ter rastline, z leti pa se je njegovo navdušenje nad naravo le še krepilo. Potem ko je prejel štipendijo za Clare College v Cambridgeu, je leta 1945 tam začel študrati geologijo in zoologijo, dve leti kasneje pa se je priključil mornarici.

Najprej zavrnitev, potem pa povabilo
Po vrnitvi iz mornarice je najprej delal kot urednik otroških učbenikov o znanosti, vendar pa mu delo ni bilo všeč, zato se je leta 1950 prijavil na razpis za radijskega producenta na BBC-ju, a so ga zavrnili. Njegov življenjepis pa je shranila Mary Adams, ki je takrat sodelovala pri vzpostavitvi televizijskega programa BBC-ja. V tistih časih je imel le redkokateri Britanec doma televizijski sprejemnik, in družine Attenborough ni bilo med njimi, a David je sprejel njeno ponudbo in tako se je začelo njegovo več kot 60-letno sodelovanje z BBC-jem. Sprva za kamero, potem pa kmalu pred njo.

Njegovo ime je danes neločljivo povezano z dokumentarnimi oddajami o naravi, prvi korak na tej poti pa je bila tridelna serija Animal Patterns, pri kateri je sodeloval kot producent, kmalu pa je sledila oddaja Zoo Quest, kjer se je prvič pojavil kot voditelj, in sicer kot menjava za bolnega kolega.

Sredi šestdesetih let je dal odpoved, da se je posvetil magistrskemu študiju socialne antopologije na slavni London School of Economics, a se potem kmalu leta 1965 vrnil na BBC kot del uprave, vendar pa je poskrbel, da je bil v pogodbi zapisan tudi člen, ki mu je dovoljeval občasno delo kot avtor serij. Leta 1964 je bil uveden 2. program BBC-ja in Attenborough je dejansko več desetletij krojil njegovo vsebino: program je bil mešanica oddaj o naravi, glasbi, arheologiji, potovanjih in znanosti, še bolj zanimiv, ker je leta 1967 kot prvi britanski program začel oddajati program v barvah.

Raje avtor kot direktor
Dve leti kasneje je postal programski direktor za oba BBC-jeva programa, vendar pa ga delo ni preveč osrečevalo, in ko se je leta 1972 njegovo ime omenjalo med kandidati za generalnega direktorja BBC-ja, je svojemu bratu potožil, da ga ta položaj ne zanima, ter kmalu odstopil s položaja.

Kot samostojni delavec se je posvetil snemanju dokumentarnih oddaj, pri čemer je tesno sodeloval največ z BBC-jem. Ena od prelomnih zamisli, ki so pripomogle k njegovi umestitvi med najbolj prepoznavne obraze tovrstnih oddaj, je bil niz oddaj Življenje na Zemlji (Life on Earth), ki je pred male televizijske ekrane prikovala na milijone ljubiteljev narave po vsem svetu. Snemanje ga je odpeljalo na različne konce sveta, med drugim je v Ruandi snemal delo raziskovalne skupine Dian Fossey z gorskimi gorilami. Sledil je niz oddaj Living Planet, kjer je v ospredje postavil ekologijo, in The Trials of Life, kjer je opazoval obnašanje živali v različnih življenjskih obdobjih.

Niz oddaj o življenju različnih bitij
V devetdesetih letih je nadaljeval z nizom različnih ciklov oddaj o življenju (v angleščinih Life) rastlin in živali na različnih koncih sveta. Leta 1993 je posnel prvo oddajo o življenju in zgodovini Antarktike z naslovom Life in the Freezer, od takrat pa, četudi je že dopolnil starost za upokojitev, posnel še kup različnih dokumentarnih oddaj: leta 1995 o življenju ptic, leta 2002 o življenju sesalcev, leta 2005 o življenju nevretenčarjev ... V zadnjem desetletju se posveča predvsem različnih okoljevarstvenim temam, s katerimi želi dvigniti ozaveščenost o vplivu človeka na naravo, o segrevanju planeta, posledicah naraščanja števila prebivalstva, o ogroženih vrstah ...

Za svoje delo je prejel številne nagrade doma in v tujini, kljub letom pa nikakor ne pomisli na upokojitev. "Da bi se upokojil? Nikoli se ne bom naveličal narave," je dejal v pogovoru za Independent. "Kakšen srečnež sem. Mislim si, drugo leto grem v Amazonijo, zakaj pa ne? Bolj kot lahko izrazim, sem hvaležen, da ljudje še vedno želijo, da počnem to, kar počnem."

Njegovo občinstvo so milijoni gledalcev po svetu, od britanske kraljeve družine in ameriškega predsednika Baracka Obame do avstralskega zvezdnika rugbyja Davida Pococka, ki jih navdušuje njegovo neumorno navdušenje nad naravo. "Narave se ne moreš naveličati. Dvigniti noge v zrak je sicer čisto v redu, vendar pa je tudi zelo dolgočasno, kajne?"