Gill in Dennis Wraight pravita, da se v Sloveniji nikoli nista počutila kot tujca in sta zelo vesela, da sta tu našla toliko dobrih prijateljev. Foto: MMC RTV SLO
Gill in Dennis Wraight pravita, da se v Sloveniji nikoli nista počutila kot tujca in sta zelo vesela, da sta tu našla toliko dobrih prijateljev. Foto: MMC RTV SLO
Podzemelj
Nad Belo krajino sta Britanca navdušena. Na fotografiji Podzemelj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Del znanja želita dati nazaj. Ko sta prišla v Slovenijo, sta spoznala veliko novih ljudi, med njimi tudi učiteljico na osnovni šoli v Dragatušu. “Prosila naju je, da prideva v šolo in govoriva z učenci v angleščini in jim govoriva o angleškem čaju in Napoleonu." Tako sta se povezala z več šolami v Beli krajini, obiskujeta pa tudi osnovne šole z otroki s posebnimi potrebami. Z otroki spoznavajo britansko kulturo, se učijo angleščine, celo kuhali so. “Pripravili smo božični puding," ponosno pove Gill. Sodelujeta tudi pri pripravi turističnih brošur o Beli krajini, na povabilo andragoškega centra pa sta sodelovala tudi pri snemanju dokumentarnega filma.

“Imava zelo pestro življenje in veliko prijateljev, predstavili so naju tudi angleškemu veleposlaniku, kar se doma gotovo ne bi zgodilo. Tukaj sva se vedno počutila dobrodošla. Sprejeli so naju vsi, ne glede na starost. To razumeva in čutiva kot medgeneracijsko sodelovanje in nikoli se nisva počutila kot tujca," pravi Gill, ki poje tudi v zboru upokojencev. “In pojemo slovenske pesmi," dodaja smeje.

Tudi šport povezuje
Oba sta tudi športna navdušenca, redno tečeta od 5 do 14 kilometrov, se pohvali mož Dennis. In tudi prek teka sta spoznala številne nove prijatelje in obiskala različne kraje po Sloveniji. “Leta 2011 sva na balkanskih veteranskih igrah v Domžalah zastopala Slovenijo in osvojila štiri medalje. Bila sva zelo ponosna, da sva nastopila za Slovenijo," še pravi Dennis. Sam pomaga pri treningu več domačinom in tudi to zanj predstavlja način medgeneracijskega sodelovanja.

Gill in Dennis sta svojo zgodbo razkrila na ponedeljkovem odprtju tedna medgeneracijskega učenja, ki v 28 centrih medgeneracijskega učenja poteka ves teden. Več informacij o več kot 200 dejavnostih, ki potekajo po vsej Sloveniji, najdete tukaj.