Tehnologija lahko starejšim, ki živijo daleč na samem, pomaga pri zagotavljanju varnosti. Foto: MMC RTV Slovenija
Tehnologija lahko starejšim, ki živijo daleč na samem, pomaga pri zagotavljanju varnosti. Foto: MMC RTV Slovenija

Ob slabosti pa mnogokrat nastopijo težave, saj mobilni telefon ni zmeraj pri roki, mobilna telefonija tudi ne deluje povsod, poškodovana oseba ne more klicati na pomoč, morebitna pomoč na domu s centra za socialno delo pa prihaja na dom po dogovoru.

Naša ekipa je obiskala gospo, ki živi sama uro hoda do najbližje vasi Stržišče v Baški grapi in je novost sprejela. Tako že trinajst let sama živi v strminah Lonika 83-letna Vera Bizjak. Še je pri močeh, sama si kuha in se vzdržuje, tudi vrt opleve, pokosi okoliški travnik, vendar pa nesreča ne počiva ...

"Strah me je postalo, ko sem imela tu v strmini flančnik, kot mu pravimo, kjer so koprive zrasle in sem nameravala pokositi. Tam, kjer je največja strmina, sem zajela s koso in padla," razloži dogodek, po katerem je spremenila razmišljanje.

K sreči je bil tam strelovod, za katerega se je prijela. "K sreči sem obstala, če ne, si ne predstavljam, kaj bi bilo v grapi," pravi Bizjakova.

Takrat se je gospa Vera zavedela, da bi lahko tudi ves dan klicala na pomoč in je ne bi nihče slišal.

V eni izmed slovenskih družb so razvili zapestnico, ki omogoča štiriindvajseturno povezavo z operaterjem 365 dni na leto. "Če gospa pade v vrtu, ima naprava domet petdeset metrov, operater pokliče najbližje sosede," pojasnjuje Gabrijela Ohojak, predstavnica družbe Lunatel.
Zadošča pritisk na gumb zapestnice, naprava omogoča 24-urno storitev, operater pa lahko v nujnem primeru pokliče štiri osebe.

Gospa Vera je za eno leto omenjeno napravo prejela v brezplačno uporabo.

Sodobna tehnologija za odročne kraje
Sodobna tehnologija za odročne kraje