Kooperativa Dame zaposluje težje zaposljive ljudi. Foto: RTV SLO
Kooperativa Dame zaposluje težje zaposljive ljudi. Foto: RTV SLO
Socialno podjetje po štirih letih zacvetelo

Občinska stavba na Ljubljanski cesti v Mariboru je nekaj let samevala, po novem mimoidoče vabi lokal pri Damah. Na prvi pogled nič posebnega, a gre za zgodbo štirih ekonomistk, ki so ostale na cesti in so se prvič srečale na seminarju zavoda za zaposlovanje.

"Ko nekdo zabeleži starost 50 plus je že na trgu dela nezanimiv. Ima izkušnje, ima znanje, ima voljo, žal pa ni priložnosti, da bi to pokazal. Pač vzameš usodo v svoje roke in pelješ stvar po svoje," je povedala Alenka Iskra, ustanoviteljica Kooperative Dame.

Začele so s peko domačega peciva, pripravo marmelad, sokov. Z brezplačnim najemom opuščene hiše za leto in pol pa so dobile priložnost, da odprejo tudi lasten lokal ter ponudijo svoje izdelke.

"Prvič v življenju sem stala na drugi strani točilnega pulta, kuhale smo različne sadne in zelenjavne shranke, skratka, sladice raznorazne pripravljamo," je povedala Metka Bračko, ustanoviteljica Kooperative Dame.

Za zdaj so zaposlile tri dodatne sodelavce, iščejo pa še pomoč v gostinskem delu. Tudi Teja kot magistrica logistike ni našla zaposlitve.

"Mladi do 30 leta smo nekoliko zapostavljena skupina, smo študirali, dejansko smo potem ostali brez neke priložnosti, to predstavlja ogromno priložnost za naprej," je povedala zaposlena Teja Lovrec.

Kooperativa Dame je ena izmed uspešnih socialnopodjetniških zgodb, jih pa veliko ne preživi niti prvega leta.

"Največ težav je v nezavedanju tega, da je potrebno veliko znanja, dosti usposabljanja, veščin, informacij. Mi smo še zmeraj zelo nagnjeni k temu, da mislimo, da se podjetja delajo z denarjem," je povedala predstavnica Tkalke Karolina Babič.

Pri nas je sicer največ socialnih podjetij, kar 30 odstotkov, prav v Podravju, od tega jih je kar 20 v Mariboru.

Socialno podjetje po štirih letih zacvetelo