Plesi uskokov v izvedbi AFS Študent Maribor. Foto: Vlado Bucalo/Arhiv FS KUD Oton Župančič Artiče
Plesi uskokov v izvedbi AFS Študent Maribor. Foto: Vlado Bucalo/Arhiv FS KUD Oton Župančič Artiče
Artiče
FS KUD Oton Župančič Artiče z gosti iz Maribora. Foto: Vlado Bucalo/Arhiv FS KUD Oton Župančič Artiče
Artiče
Skozi zgodbo o folklornikih iz Artič sta nas popeljala povezovalka večeraLucija Lepšina in Matija Molan. Foto: Vlado Bucalo/Arhiv FS KUD Oton Župančič Artiče
Artiče
Otroška FS KUD Oton Župančič in OŠ Artiče Foto: Vlado Bucalo/Arhiv FS KUD Oton Župančič Artiče

Dve generaciji folklornikov iz Artič z Otroško folklorno skupino Osnovne šole Artiče in gosti Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora so se v decembrskem nastopu predstavili z različnimi odrskimi postavitvami.

V Artičah živi folklora že 48 let in zanimanje za ljudsko izročilo je v Artičah zelo močno. Začeli so s prekmurskimi plesi Mladoletje, kjer so prikazali boj zime s pomladjo, štajerskimi (Sem fantič zelenega štajerja), gorenjskimi (Ta potrkana) in koroškimi, za katere sta za odrsko postavitev zaslužna Anja Čurič in mentor skupine Gregor Tuljak. Otroška folklorna skupina in folklorna skupina iz OŠ Artiče sta z igro, igranjem in plesom navdušili z odrsko postavitvijo Gremo ropotat za god.

AFS Študent iz Maribora deluje že od leta 1989 in zajema več kot 30 plesnih koreografij slovenskih pokrajin. Radi se odzovejo vabilom na domače prireditve, poznajo pa jih že tudi v tujini, saj so nastopili že v Kanadi, Ameriki, Čilu, na Japonskem, v Mehiki in drugod po svetu. Gostje iz Maribora so se na artiškem odru predstavili s plesi Zgornjega Posočja, Razkrižja in plesi Uskokov, za katere so značilni preprosti koraki, ki so jih običajno izvajali samo ob petju, ponekod celo brez glasbene spremljave in petja.

Tudi letos so artiški folklorniki z dovršenimi postavitvami in kostumi navdušili publiko, nastop pa je popestril tudi artiški govor. Odprtega duha, delovni in z radovednostjo bodo tudi v prihodnje raziskovali šege in navade domačega kraja ter jih na odrskih deskah skozi petje, ples in igro predstavljali širšemu občinstvu doma in po svetu. Kot so poudarili v pogovoru, pa so vedno veseli tudi novih članov, ki imajo zanimanje in želijo ohranjati ljudsko izročilo tudi za bodoče rodove.