Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi je 50-letnico zaznamovala s petimi javnimi oddajami, ki so jih lani posneli v različnih delih Slovenije. Foto: Vesna Vidmar Foto:
Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi je 50-letnico zaznamovala s petimi javnimi oddajami, ki so jih lani posneli v različnih delih Slovenije. Foto: Vesna Vidmar Foto:
Za oddajo, terenska snemanja in arhiv skrbi urednica mag. Simona Moličnik. Foto: Barbara Reya
Za oddajo, terenska snemanja in arhiv skrbi urednica mag. Simona Moličnik. Foto: Barbara Reya

Nastopili so ljudski pevci, godci in pripovedovalci ter Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Simonom Krečičem. Koncert je potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Polna dvorana je sinoči z bučnim aplavzom nagradila vse sodelujoče. Obiskovalci so bili navdušeni. Vrhunec večera je bila krstna izvedba Slovenske suite Alda Kumarja.

"Zelo sem zadovoljen s to izvedbo, predvsem sem bil pa zelo presenečen nad občinstvom. Vsi ti moji komponistični pristopi so naleteli na dober odziv in vesel sem, da je vse tako vzvalovilo od orkestra do občinstva in nazaj."

Nad organizacijo je bedela urednica oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi Simona Moličnik: "To ni bil samo nocojšnji dogodek, temveč je ta projekt trajal vse leto s petimi javnimi oddajami. V tem času je nastal tudi zvočni album z vsemi posnetki, ki smo jih nocoj slišali, pri tem projektu je sodelovala množica ljudi. Vsem sem zelo hvaležna, kajti vsi so vzeli projekt za svojega in se maksimalno potrudili."

Projekt, naslovljen Skozi prostor in čas, tako uspešno prispeva k ohranjanju in tudi ustvarjanju dediščine za prihodnje rodove.

Radijska oddaja, ki je na sporedu 1. programa Radia Slovenija vsak torek ob 20. uri, poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Oddaja je bila namenjena predstavljanju ljudske glasbe slovenskega etničnega ozemlja, sprva zasnovana le kot ciklus 18 oddaj, ki naj bi se zvrstile v 14-dnevnem razmaku v sezoni 1966/1967. Leta 1973 je bila ustanovljena redakcija za ljudsko glasbo v oddelku za resno glasbo Glasbenega programa Radia Slovenija. Vodila jo je Jasna Vidakovič, oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi pa je dobila stalni tedenski torkov termin. Kar 35 let jo je urejala, zelo pogosto tudi avtorsko oblikovala in vodila Jasna Vidakovič. Oddaja vsa leta uživa ugled ene najbolj poslušanih oddaj nacionalnega radia.

Skozi leta so oddajo vodili različni voditelji, a najbolj stalni in prepoznavni so bili: Marija Velkavrh, Marjan Kralj in Simona Juvan, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Leta 2008 je uredništvo in avtorstvo oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi prevzela Simona Moličnik.