Direktor Val marketinga: vse svoje premoženje bom dal za poravnavo dolgov
Do petka so na tržnem inšpektoratu prejeli 80 prijav, na policiji 50
Objavljeno: 17. oktober 2017 ob 09:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

false
V stečajni masi po naših informacijah ni praktično ničesar.

Na začetku oktobra je več sto kupcev, ki so pri podjetju Val marketing med marcem in oktobrom letos naročili ter plačali del kupnine ali celotno kupnino za protivlomna vrata, prejelo obvestilo direktorja Gregorja Janeza Vrhovnika, da je vložil predlog za stečaj podjetja.

Med kupci, ki so nemudoma poskušali priklicati odgovorne v podjetju, a so telefoni zvonili v prazno, je zavladala panika. Prepričani, da gre za dobro načrtovano goljufijo, se dogovarjajo za skupinsko tožbo, direktor, ki je bil na začetku meseca na dopustu v tujini, pa zanika, da je šlo za načrtno prevaro.

Koliko ljudi je ostalo brez denarja in vrat, še ni jasno. Gregor Janez Vrhovnik ocenjuje, da gre za okoli 300 kupcev. Po podatkih oškodovancev naj bi vodstvo podjetja Val marketing med 30. marcem in 27. septembrom izdalo vsaj 720 avansnih računov. Ker naj bi večina plačala celotno kupnino za vrata, ki stanejo najmanj 900 evrov, oškodovanci ocenjujejo, da je vodstvo podjetja v zadnjih šestih mesecih z goljufijo pridobilo več kot 720 tisoč evrov, zato so vodilne v podjetju tudi kazensko ovadili.

Kupce novačili še po vložitvi predloga za stečaj
Gordana Ferkolj, ena od oškodovank, je 23. avgusta pri podjetju Val marketing naročila protivlomna vrata in vnaprej plačala polovico kupnine: "Mi smo plačali 500 evrov, poznam pa primere, ko so ljudje poravnali celotno kupnino," pripoveduje. Ena od teh je Jasna Jašič. "Stoodstotno kupnino sem plačala 22. septembra, ker je bil to pogoj za 15-odstotni popust," je pojasnila. Med opeharjenimi kupci so tudi takšni, ki so za nakup vrat najeli posojilo. Adina Daučman je tako konec maja za protivlomna vrata, ki so stala 1.200 evrov, Val marketingu plačala dobrih 122 evrov pologa, za preostali znesek pa pri Summit Leasingu najela kredit. "Odplačevala ga bom do julija 2019, in sicer 56 evrov mesečno." Vsem trem so nekajkrat premaknili datum montaže, vsakokrat z enakim pojasnilom, da imajo težave z monterji, na koncu pa so jim obljubili, da bodo vrata namestili oktobra. Po naših informacijah so nekateri kupci avans zaradi ugodne ponudbe poravnali celo po tem, ko je direktor vložil predlog za stečaj podjetja, številni, ki so vrata dobili, pa poročajo o poškodovanih izdelkih, neprofesionalni montaži, manjkajočih delih, kot so kukala, in podobno. Sprašujejo se, kdo je v takem primeru tisti, ki mora poskrbeti za reklamacije, garancijska popravila in servis.

Do petka so na tržnem inšpektoratu prejeli 80 prijav, na policiji 50
Kot so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, trenutno kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja suma kaznivega dejanja poslovne goljufije. "Seveda bomo med kriminalistično preiskavo preiskovali tudi morebitna druga uradno preganljiva kazniva dejanja, to so zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, morebiti pa tudi lažni stečaj," pojasnjuje Martin Rupnik s Policijske uprave Ljubljana. Mirana Omerzu s tržnega inšpektorata potrošnikom svetuje, naj svoje terjatve prijavijo v stečajno maso, a stečajni upravitelj Igor Pirc, ki je doslej prejel 21 prijav, ni pretirano optimističen. V stečajni masi je namreč ostalo bore malo. "Gre za rabljeno amortizirano opremo, stroje. Podjetje je delovalo v najetih prostorih. V proizvodnji je bilo nekaj polizdelkov, torej nedokončane proizvodnje in več že vgrajenih vrat." Iz stečajne mase bo treba kriti stroške stečaja, poplačati zaposlene in dobavitelje, šele nato bodo na vrsto prišle stranke. Trenutno najbolje kaže tistim, ki so vrata kupili na kredit. Ker je šlo za namenski kredit in ker osnovna pogodba ne bo nikoli izpolnjena, se namreč lahko razdre tudi kreditna pogodba. Iz podjetja Summit leasing Slovenija, ki je pogodbe sklepalo, zato potrošnike pozivajo, naj se čim prej oglasijo v njihovih poslovalnicah.

Goljufija ali nesrečen splet okoliščin?
"Tega mi nihče ne bo verjel, a šele konec tedna pred tistim ponedeljkom sem začel resno razmišljati o tem, da bom, če se v ponedeljek določene stvari ne izpeljejo bolje, naredil ta korak. Potem pa je še dobavitelj spremenil nekatere pogoje, ki jim nismo mogli slediti več, druge možnosti ni bilo več," nam je povedal direktor podjetja Val marketing Gregor Janez Vrhovnik. Da je bil propad neizogiben in da bi moral direktor zgodbo končati že precej prej, meni eden od nekdanjih zaposlenih v podjetju, ki je želel ostati anonimen. Denarja je začelo zmanjkovati že pred petimi leti, kmalu za tem so se začeli nabirati dolgovi do dobaviteljev, nato še do delavcev, pripoveduje. "Najprej so se začeli izpadi regresov, leta 2012 smo dobili zadnjega. Plače so nekje konec leta 2014 začeli deliti na več delov, 2015 pa še na več delov. Nekaj fantov je razmišljalo, da bi dali izredno odpoved, ampak jih je še v ponedeljek prepričal, da bo vse v redu, da je dobil neko rešitev, da bo vse skupaj rešil, poplačal dolgove, da pridejo vrata in da prodaja ni tako slaba, naslednji dan pa so dobili sporočilo, da gre podjetje v stečaj," nam je povedal. Gregor Janez Vrhovnik pravi, da ne beži pred odgovornostjo. "Ko bo znano, kakšni bodo rezultati stečajnega postopka, ko se bo videlo, koliko sredstev je ostalo za poplačilo dolgov, bom tudi vse svoje lastno premoženje namenil za poravnavo dolgov."

Med oškodovanci se pojavljajo vedno nova vprašanja: kdo bo izvajal servis vrat in zagotavljal garancijo, komu lahko pošljejo reklamacijo, kdo bo popravil neustrezno montažo, dobavil obljubljena kukala? Kaj lahko pričakujejo tisti potrošniki, ki so plačali tudi več kot 1000 evrov in ostali tako brez vrat kot tudi brez denarja?

Odgovore bodo iskali v oddaji Koda v torek, 17. oktobra 2017, ob 17.25 na 1. programu Televizije Slovenija.
Rok Kužel, oddaja Koda
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Adebisi
# 17.10.2017 ob 10:00
Dal bo vseh 5€ premoženja, ki si ga je pustil za ta primer. Pohvalno!
semaino
# 17.10.2017 ob 10:10
To se v neoliberalnih kapitalizmih severneje od nas ne more zgoditi.

Kakor hitro nimas za place in bi delil, ne bi izplacal 13. in 14. palce delavcu ali vsaj regres, potem bi davcna bila na nogah in prevzela taksno podjetje pod nadzor.

Kaj pa dela FURS, samo lupi in izcrpava taksna podjetja, namesto, da bi zascitila lastnike pred njimi samimi in delavce, da se prestrukturira in postavi nazaj na noge.

Ko te prevzamejo na zahodu organi, potem ni vec nakazovanj denarja za lasten luksuz, dokler spet nisi zmozen stati sam ali pa stecaj, da se prepreci kopicenje dolgov.

Dobro jutro Slovenci, kdaj boste razumeli, da to kar Studio City govori, da je neoliberalizem je v resnici 100x bolj socialno od te skorumpirane neokomunisticne ureditve, ki je trenutno v Sloveniji.
gesan
# 17.10.2017 ob 10:17
Direktor Val marketinga: vse svoje premoženje bom dal za poravnavo dolgov
........................................
................................
Prav!
Zdaj je samo še vprašanje, kaj je vse pod tem premoženjem predvideno!?!
Da ni vse prepisal na druge...preden se zgodi takšna izjava...
bilzerian
# 17.10.2017 ob 10:38
delavci pa so tudi prave cvetke. plačila zamujajo že 5 let, oni pa še vedno vsak dan pridno hodijo v službo delat.
kot hlapci.
in potem ni čudno, da so pri nas plače takšne, kot so, če pa so ljudje pripravljeni elati celo brezplačno.
Ovca
# 17.10.2017 ob 10:02
Poštenjačina!
Seneca
# 17.10.2017 ob 11:34
Ko mi je pred časom predstavnik zavarovalnice, ki zavaruje terjatve povedal, da največ neplačil pokrivajo v Švici in Avstriji in ne v npr Rusiji ali Afriki sem samo debelo pogledal. Potem mi je razložil, da gre tam v stečaj podjetje že po 14 dneh, ko ugotovijo nesolventnost in poslovni partnerji nimajo običajno še prav nobenih namigov, da gre podjetju slabo. Pri nas pa te agonije vlečejo pa par let in s sabo potegne nekaj sto dobaviteljev in avansnih plačnikov.
ST11
# 17.10.2017 ob 10:22
Vnaprej upam placati na AliExpress-u, kjer so mi dvakrat "dispute" resili v nekaj dneh ter s PayPalom v tujino. Z domacimi trgovci in podjetji, ceprav do sedaj nisem imel tezav, pa poslujem vselej z nacinom placila po povzetju oziroma po zakljucku del (placeval sem mojstra tudi ze sproti, vsak dan za tisto, kar je naredil). V primeru, da na to ne pristanejo, grem drugam.
osservatore
# 17.10.2017 ob 10:01
Goljufija ali nesrečni splet okoliščin?
"Tega mi nihče ne bo verjel, a šele čez vikend pred tistim ponedeljkom sem začel resno razmišljati o tem, da bom, če se v ponedeljek določene stvari ne izpeljejo bolje, naredil ta korak. Potem pa je še dobavitelj spremenil nekatere pogoje, ki jim nismo mogli slediti več druge možnosti ni bilo več," nam je povedal direktor podjetja Val marketing Gregor Janez Vrhovnik.


Goljufija! Direktor ne bo plačal ničesar, razen če mu zarubijo hišo kar pa se ne najbrž ne bo zgodilo.

PS.
O nesrečnih okoliščinah so razlagali vsi po vrsti: Zidar, Hilda, Kordež, Jankovič, Bavčaritate, Raščan, Črnigoj, Pavček, ... in stotine drugil lopovičev.
MaliPandit
# 17.10.2017 ob 10:36
Ni bilo treba nič vlamljat so kar sami dali, in ker zdaj nimajo nič več, jim nihče ne bo vlomil. Torej protivlomna vrata opravljajo svojo funkcijo :D
sumtb
# 17.10.2017 ob 10:18
Mogoče je čas da mu kdo razloži da če imaš toliko pufov kot imaš "premoženja", da je tvoja lastnina na nuli.
navigator007
# 17.10.2017 ob 12:00
Ali vsi tisti, ki se čudite delavcem, da so še vedno hodili v službo, veste, da nimajo nobene možnosti za nadomestilo, če dajo odpoved? Tako so lahko samo čakali na to, da jim odpoved da podjetje ali da gredo v stečaj. Zakaj tega problema generalno ne rešijo sindikati, pa ne vem. Mogoče imajo preveč dela s politiko in grabljenjem denarja pod svojo zadnjo plat.
jakosol
# 17.10.2017 ob 13:28
Plačilo avansa je riziko kupca. Glede na to, da je bil Val marketing že kar nekaj časa v medijih glede težav s plačili in dobavami, bi moral vsak razumen kupec dobro premisliti, ali se bo odločil za plačilo še preden je bila storitev opravljena. Tako pa so nasedli marketinškim trikom o dodatnih popustih in zdaj se večina lahko pod nosom obriše. Denarja ne bodo več videli. Lastnik je vsa nakazila pretočil na račune v tujini, šele nato je sprožil stečaj. Ostalo je pogorišče z odsluženimi stroji in opremo. Jasno je, da sredstva ne bodo zadoščala za poplačilo. Še nekdanji zaposleni bodo dobili bore malo, kaj šele stranke. Lastnika čaka tudi kazenski pregon, vendar si je verjetno že uredil vse potrebno za življenje v tujini.
whitwice
# 17.10.2017 ob 13:10
Celjan27
Kvalitetna in lepa vrata za hiso stanejo med 3k in 5k eur. Ze navadna grda plasticno-bela so 1,5k eur.

No pretiravat pa ravno ni treba. Za tega jurja in pol si pri valu dobil vrhunska protivlomna vrata. Pa digitalno kukalo, pa odpiralo na prstni odtis....Pa tudi lepa so povrh vsega. Navadna bela plasticna vrata o katerih pises stanejo v raznih obijih in bauhausih manj kot 500 evrov. Ne vem od kje ti te cifre,ker so absurdne in zavajajo.
Murpek
# 17.10.2017 ob 11:09
Že spet nekateri ne razumejo trga.. igrali bi se podjetnike, imeli 15% popust riziko pa prevalili na nekoga drugega, po možnosti na davkoplačevalce.
whitwice
# 17.10.2017 ob 11:07
O moj bog,kmalu bi bil med njimi. Vrata zamenjana pred 14 dnevi.
sintaksa
# 17.10.2017 ob 10:03
to je pri nas celo mogoče. Nobena institucija nima nobene varovalke. To je tista prava Slovenija.
Gerold III
# 17.10.2017 ob 20:06
Možak je bil lastnik 6 podjetij, ki so končala v stečaju. Naključje?
75xxsn
# 17.10.2017 ob 11:57
Kar ne morem verjeti - sem pred leti pri njih naročil dvoja vrata in so bili izredno solidni...
gesan
# 17.10.2017 ob 10:57
bilzerian
# 17.10.2017 ob 10:38
delavci pa so tudi prave cvetke. plačila zamujajo že 5 let, oni pa še vedno vsak dan pridno hodijo v službo delat.
kot hlapci.
in potem ni čudno, da so pri nas plače takšne, kot so, če pa so ljudje pripravljeni elati celo brezplačno.
.....................................
TOčno!
Kot sadomazoti!
Nikoli tega ne bom razumel!

Ko pa se nekrat klobčič gordijskega vozla, ki so ga tudi sami vozlali okoli svojega vratu... začne razpletat, pa so jim vsi drugi krivi samo sami sebi nič!
gesan
# 17.10.2017 ob 10:54
ST11
# 17.10.2017 ob 10:22
........................................
.........
Jaz pa sem imel recimo tudi z takšnimi probleme, ki so plačevali zgolj po povzetju ali pa zhtevali kar na črno, potem enkrat...
:)
In sem prenehal, sedaj poslujem samo še po predračunu, ker sem imel preveč izkušenj z neodgovornostjo!

Na črno ali na roko ne delam niti pod razno.
Mnogi pa potem, ko naročijo ne prevzamejo iz takšnih ali drugačnih razlogov.
In potem imam poleg tega, da so stroški proizvodnje, še dodatne stroške z pošto, ki mi seveda zaračuna svoje usluge za tja in nazaj.

Res ne vem, kaj si ti sedaj tako zelo poštenega ugotovil!
amfora
# 18.10.2017 ob 14:52
Direktor je bil na dopustu v tujini. S čigavim denarjem?
Pošten podjetnik, odvisen od svojega dela, si še doma ne more vedno privoščiti dopusta.
Blazz
# 17.10.2017 ob 17:01
in par dni pred stečajem so lepo pobiral plačila za naročila, vem iz prve roke...
ST11
# 17.10.2017 ob 15:37
@gesan, popolnoma razumem tudi "nasprotno stran".

V aprilu sem narocal sportni rekvizit v vrednosti nekaj cez 400€ in prijazni lasnik online prodajalne mi je dejal, da posluje samo preko bancnega nakazila in izdelek poslje, ko prejme potrditev placila. Lepo sem se mu zahvalil za uslugo in dejal, da bom v tem primeru pac narocil pri drugem podjetju, ki prav tako prodaja iste vrste izdelke. Ne vem, morda sem bil slisati kot nekdo, ki mu je verjeti, toda moz me je poklical cez minuto (klical sem ga na mobi) in dejal, da mi vseeno lahko poslje po povzetju. Jaz sem dobil izdelek, on pa denar in nekoga, ki bo pred naslednjim nakupom spet najprej pogledal v njegovo trgovino.

Enostavno, prevec je "nategov" v nasi dezeli, da bi si upal karkoli placevati vnaprej.
whitwice
# 17.10.2017 ob 14:30
Homer
Dobro, to je tko tko trdt. Vsa vrata se po instalaciji malo povesijo ampak jih brez problema poglihas in imas potem mir. Kar sr tice zvocne in toplotne izolacije in samih zascit so kakorkoli obrnes vrata vrhunska. Bo pa mnenje od nekoga ki jih dejansko ima seveda odtehtalo vec kot moje laicno.
ElTorro
# 17.10.2017 ob 12:40
@dunbar
Obvestiti moraš podjetje in inšpektorat za delo, po osmih dneh lahko daš izredno odpoved.

Agonija tega podjetja se je vlekla očitno štiri leta....če bi delavec dal odpoved leta 2015, bi svoje dobil......mesec pred stečajem pa je seveda ladja že zdavnaj odplula....
Homer.
# 17.10.2017 ob 12:02
.....direktor, ki je bil na začetku meseca na dopustu v tujini, pa zanika, da je šlo za načrtno prevaro.
In mi bi takemu direktorju, ki kljub potapljajočem podjetju, mirno gre v tujino na zaslužen dopust, morali verjeti.

Žal, pa tako kot je običajno v takih primerih, se nič pametnega ne bo zgodilo.
Verjetno zastaranje, kupci itak nategnjeni, žališ pa se lahko Bogu...

Nauk zgodbe:
Verjemi le firmam z dolgoletno tradicijo, ki zastopa znane in priznane znamke!
whitwice
# 17.10.2017 ob 11:11
Pa da ne nastejem vsrh ponudb ki so prisle na nas naslov v zadnjih tednih odkar smo stopili z njimi v kontakt. Vedno neki enormni popusti po vec sto evrov. Kaksen nateg!
gesan
# 17.10.2017 ob 10:59
tuintam
# 17.10.2017 ob 10:34
......................................
MA briga njih!
Oni pri največjih dolžnikih niti davka niso sposobni pokasirat pravi cajt!

V tej državi sem dojel samo to, da me večina prepričuje, da se avto pere od spodaj navzgor in ne obratno!
ElTorro
# 17.10.2017 ob 12:32
veste, da nimajo nobene možnosti za nadomestilo, če dajo odpoved

Ni res. Če daš izredno odpoved iz krivdnih razlogov na strani delodajalca, ti pripada odpravnina, kot bi jo dobil če ti da odpoved delodajalec, prav tako ti pripada nadomestilo za brezposelnost.
dunbar
# 17.10.2017 ob 12:27
Točno tako, navigator. Če želi delavec prekiniti delo tako, da mu kasneje pripada nadomestilo, mora najprej prijaviti delodajalca finančnim oblastem, to pa pomeni med drugim tudi plačilo visokih kazni za podjetje, kar še zmanjša možnosti, da bo videl kaj od denarja, ki mu ga je delodajalec dolžan. Ni vse tako črno belo.
AM
# 19.10.2017 ob 08:37
Kaj se lahko iz tega naučim ?

Recimo sprememba zakonodaje, ki bi prepovedovala avns, ki bi bil večji od 10% kupnine.
Tako bi v tem primeru ljudlje ostali brez cca 100 EUR, namesto brez 1000 - 2000 EUR.
AM
# 19.10.2017 ob 07:57
"Kaj pa dela FURS, samo lupi in izcrpava taksna podjetja, namesto, da bi zascitila lastnike pred njimi samimi in delavce, da se prestrukturira in postavi nazaj na noge. "

Spet tipično za SLO podjetnike. Samo šifranje kako veliki so davki. Da bi tak podjetnik pošteno plačal delavca.....
samogledam
# 19.10.2017 ob 06:24
mogoce bo pa g.Klemncic v EU nasel zakon ki sciti slovenskega potrosnika pred goljufi ?
ps11
# 17.10.2017 ob 23:39
Neverjetno. Podjetje s cisto zadostnimi prihodki, zakaj niso sli ze pred petimi leti v situaciji primerne prostore, te najemnine so strel v koleno. Samo ena od ocitnih napak vodenja. Najbrz je se kup izcrpavanja kar tako povprek. Bolano. To je moralo biti nacrtno, laze kot pes tece.
Montazano
# 17.10.2017 ob 20:01
Itak, če imamo pa namesto ustavne republike samo naslednji korak oz. izrodek demokracije, kleptokracijo. Kot da smo formalnopravni naslednik udbomafijske sprdačine, legla tihotapcev, ponarejevalcev in plenilcev proračuna, Jugoslavije.
Gepard007
# 17.10.2017 ob 17:45
A bo kdo odgovarjal al spet ne bo noben?
Homer.
# 17.10.2017 ob 17:27
@whitwice
Vrata se niso zgolj povesila (kar ni težko nastaviti), ampak POVESILA tako, da so drsala po tleh.
Po nastavitvi so se ponovno povesila in ponovno drsajo po tleh.

Moja za 2x ceno in več se niso povesila niti za milimeter.
Po preteku garancije je motorni pogon ključavnice bil glasnejši, reklamiral in serviser zamenjal brezplačno kljub poteku garancije. Firma pač da nekaj na svoje dobro ime in se ne ozira na formalni potek garancije.
mmeeddoo
# 17.10.2017 ob 16:31
Osnovna slovenska bedarija: Podjetje se imenuje Val marketing ... in vi zaupate podjetju, ki je specializirano "za prodajo česar koli za dober denar" oz. marketing in pri njih kupujete varnostna vrata?

Tuperware posode ne kupim od takih. Nekateri bi pa verjetno tudi zlato, če bi jim prodajalec rekel, da je v akciji. ... z avansom.
Roko_europe
# 17.10.2017 ob 16:01
@alenka2012

Tako na pamet ni treba obsojati. Podjetja in niti lastnika sicer ne poznam, ampak z malo naivnosti lastnika oz.odgovornih v podjetju, se hitro pride do neželenega stečaja.
Poznam zgodbo vrlega slovenca, opevanega v vseh medijih, kako v Rusiji uspešno posluje, medtem ko pri njegovih projektih večkrat niso bili poplačani različni izvajalci in dobavitelji, tudi slovenski.
Vsi si želijo delati in prodajati in vcasih je odlok plačila za izvajalce neizbežen...a lahko tudi poguben, če plačilo nikoli ne pride...
Leonid
# 17.10.2017 ob 15:27
Ne bo vam uspelo, moja so jelovica,
jureimacure
# 17.10.2017 ob 12:20
Do leta 2014 je bila to top ferma. Monterji so imeli dobre plače, novoletne zabave,.... Tisti ki bo njihove monterje pobral je zmagal.
slovenkaaaa
# 17.10.2017 ob 10:43
Jah, mi kot družba smo taki, da ne želimo stečaja do zadnjega... nekako upamo v vsemogočnost nekih poslovnežev, samo odlaga se. Če bi res menili, da mora vsak, ki zaide v težave, takoj v stečaj, takih zgodb ne bi bilo. Ampak potem se lahko polovica slovenskih podjetij kar poslovi... najmanj polovica.
Bivši uporabnik
# 17.10.2017 ob 10:34
Edino Država kot upravitelj nikoli ne tvega, in vedno prav in vedno samo dobi (ni zavezana kakšni ločeno od upraviteljev opredeljeni davkoplačevalski celoti in jo tudi priznava tako, da jo izpodrine, je to kar sama; jo zanika, da je ne bi zanikala, da bi upravitelji čim lažje prišli dom 'svojega').
Bondjanez
# 17.10.2017 ob 10:24
ST11
Vse si povedal s tem kje kupujes. Eni hodijo pa kar v Bosno.
AM
# 19.10.2017 ob 07:52
"Direktor Val marketinga: vse svoje premoženje bom dal za poravnavo dolgov"

Kaj pomaga to nekomu, ki je dal npr. 1500 EUR za nova vrata, sedaj pa nima ničesar ?

In tale direktor bo lahko celo že to leto odprl novo firmo in normalno posloval dalje....
Bivši uporabnik
# 17.10.2017 ob 19:28
semaino

Najprej bi bilo dobro definirati, kaj to neoliberalizem sploh je. Če nekaj radikalnega sploh pravilno tako imenujejo in če ne gre za namenoma napačna poimenovanja.

Če bereš Naomi Klein (Dokrina šoka), potem sta se radikalni kapitalizem in socializem dogovorila, da se socializem ukine, a da upravitelji iz socializma prenesejo lastniška pooblastila v kapitalizem. Da so upravitelji (radikalno je to) še naprej kar lastniki kapitala, s katerim upravljajo in da se jim omogoči čim prejšnjo privatizacijo ter olajša upravljanje.

Nadalje je Noam Chomsky recimo lani dejal, da vsi vemo, kako sedanji neoliberalizem ni niti neo in niti liberalen. Tudi ta stručko z MIT je pa potem ta pojav enako še naprej imenoval. Malo naklonjen socializmu.

V ZRN so zaradi tajkunizacije (prevelika pooblastila upraviteljev) leta 1993 sprožili afero Treuhand. Resno so se vprašali, če je bil socialistični družbeni kapital sploh res družbeni. Ugotovili so, da v bistvu ne.

Po pravni logiki naših (Drnovšek, Kučan, Bučar, Demosovci, začuda enako Janša ... vse naše stranke ipd.) je socialistični (vzajemni) družbeni kapital (vprašljivo družbeni, če si ga je z identiteto družbe vred lastilo subjekt upravitelj Združeno delo) lastniško postal državni - po ukinitvi prejšnjega upravitelja, last novega upravitelja Države. Da nekaj ostane v lasti upravitelja je sicer pravno pravilno, a obenem v celoti napačno! V ustavi je državni lastniško, da ne bi bil državni! Še vedno nismo družbe opredelili LOČENO od upravitelja in kot lastnika, ki ne upravlja! Da bi upravitelja sploh komu lastniško-pravno zavezali!

Kot celoto davkoplačevalce oz. državljane pa kar subjekt upravitelj Država pravno predstavlja. Namesto da bi bila kot lastnica (brez uprave) ločeno družba opredeljena. Ta isti upravitelj, ki bi naj bil pa celoti lastniško-pravno zavezan, jo predstavlja. S tem zavezan SAMO SAMEMU SEBI. Nikomur oz dobesedno razvezan! Še vedno celote ne ščitimo enako kakor ostali zasebni kapital! Je ne priznavamo. V ustavi ne, da bi jo. Se ne da. To je nelogično in tako se celote ne da priznati. In to so si pač zagotovili. Strokovno naperjeno proti strokovnosti! Po ZRN ustavnopravni ločitvi vzajemnega kapitala bi se morali zgledovati. Tisto je liberalno (do vseh), to, kar imamo, je pa radikalno. Socializem pa tudi ni tako enostavno kar levo. Nikoli ni bil. Sedaj, ko naj ne bi bil, pa kar je. To samo kaže na sprenevedanje ali pa na popolno neznanje.

Za pooblastila gre. Jih upravitelj sme imeti kar lastniška in ali sme biti zavezan sam sebi, davkoplačevalski celoti pa ločeno opredeljeni kar ne? In to je tako podedovano iz socializma.

Socializem je desno, ne pa levo. Z oblastjo ščitit družbo, z več pooblastili, ne pa družbe tudi pred njo. Po vojaško z oblastjo namesto tudi pred njo, kar se v miru počne in zagotovi. Lastniško pravno in ločeno od Države (upravitelj) pravno v ustavi opredeljeno celoto ali družbo. Upravitelj naj ne bi prevzel identitete celote. Celota naj bi bila pa tokrat lastniško-pravno ščitena, pravno. Ne pa da ni. V navzkrižni kontroli ločeno plačanih sektorjev in upraviteljev, strok itd.

To ni ne liberalno in ne neoliberalno! Vse skupaj je laž! Nekaj zlaganega se prikazuje kot prtavilno!

V ZRN je vzajemni kapital lastnuiško LOČEN od Države in upraviteljev, je celota LOČENO ustavnopravno opredeljena in ona lastnica vzajemnega kapitala, da si ga upravitelji (vključno upraviteljhica Država) ne bi lastili. Da ne bi imeli vseh oz. preveč poolastil. Ne gre za vlado ali oblast. Za sistem gre.

Seveda pa oblast sistem vzpostavi. Z ustavo, Praviulknega ali pa ne. Strokovnega ali pa strojkovno naperjenega prosti strokovnosti...
navigator007
# 17.10.2017 ob 16:09
@ST11
Če bi ti vedel, kako velik procent ljudi nikoli ne prevzame robe, ki jo naročijo s plačilom po povzetju in kakšne dvojne poštne stroške to potem povzroča ponudniku...
alenka2012
# 17.10.2017 ob 15:12
madonca ja...že to da ima tipson dve imeni je jasno da ni vse čisto....kupci smo večno naivni in tako bomo tudi ostali....

Če bi se tržni inšpektorat ukvarjal s takimi realnimi stvarmi in ne z lovom na čarovnice,...ko po osnovnih šolah lovi prodajalce izdelkov-otroke, ki na novoletni proslavi prodjajo lutko ki so jo iz jogurtovih lončkov naredili, da bi pomagali sošolcu...al cerkvenih prireditev kjer patnošter prodajajo...bo mu ostalo genav dost časa...da polovi take ptiče z dvemi imeni in ljudi opozori da se bliža huda ura....
Homer.
# 17.10.2017 ob 13:57
@whitwice
Malo sem prelistal stare komentarje na raznih forumih.
In tako sem zasledil komentar na njihova vhodna vrata, ki se povešajo.

Takim vratom, bi se jaz ognil zelo na daleč!
yanker
# 17.10.2017 ob 13:09
Še ena žrtev gradbene krize. Val marketing so pokopali Vegrad, Imos in še nekaj gradbincev, žal se je zdaj vse to prelilo na opeharjene kupce.
Facebook