Aleš Guček v studiu z voditeljico Lucijo Fatur. Foto: Jure Čokl
Aleš Guček v studiu z voditeljico Lucijo Fatur. Foto: Jure Čokl

V pričakovanju letošnjega snega ga je na pogovor povabila Lucija Fatur. "Malo ga pogrešam, da je oko bolj zadovoljno, a v teh letih ga raje vidim na hribih," je priznal Guček in dodal, da je bila zima v njegovih mlajših letih njegov najbolj priljubljen letni čas.

"Smučanje mi je dalo ogromno. Hvaležen sem svojemu očetu, da me je dal na smuči, in mami, da me je podpirala," je razkril začetke podenja po belih strminah. Na smuči je prvič stopil že pri rosnih treh letih, s smučanjem pa ostal tesno povezan vse življenje. Bil je član mladinske in članske reprezentance, pozneje pa smučarski delavec, predavatelj o smučanju in velik poznavalec smučanja in smučarskih skokov. Na njegovo pobudo so izdelali celo slovenski smučarski slovar.

K smučanju sta ga med drugim pritegnila hitrost in lepo vreme. Kot je pojasnil, je bilo smučanje tudi način, da si brez motorja ali nečesa lahko dosegel lepe hitrosti in uživanje, kajti smučanje je raznoliko, tako zaradi vremena, snega in drugih dejavnikov.

Izjemno je užival kot vaditelj smučanja, kjer je na svojo željo vedno pod svoje okrilje vzel najbolj nebogljene smučarje in jih naučil smučati, predvsem pa jim je pomagal, da so se znebili strahu. "Ko si videl, kako napredujejo, sploh starejši ljudje, kako so zadovoljni, ko so se prvič peljali z vlečnico, ko so zmogli narediti zavoje in pri tem niso padli," se spominja enega svojih najlepših obdobij.

Prigode na belih strminah
Med zanimivimi prigodami, ki jih je povedal v pogovoru, je tudi nakup čelade od slavnega Jean- Clauda Killyja. Slavni francoski smučar mu je občutno pod ceno prodal svojo usnjeno čelado. "Prodal mi je usnjeno čelado, ki jo je imel enkrat na glavi. Sem mu rekel: 'Jaz take nimam, imam drugo, mi jo lahko prodaš? Kakšna je cena?' Ko so slišali ceno, so njegovi zgroženi prijatelji dejali, da je to le četrtinska cena. 'A ti veš, koliko stane taka čelada,' so pobarali Jean Clauda. Pa je rekel: 'Pa poglej tega Jugoslovana, francosko zna, pa simpatičen je. Pa glej, kakšni reveži so, kako so oblečeni, še bund nimajo in vetrovk.' Bili smo namreč kar v puloverjih," se zanimive kupčije spominja Guček.

Napisal je več knjig, med drugim o smučanju, o letalnici v Planici, pred kratkim pa je sodeloval pri knjigi o zgodovini letalnic na svetu. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnite spodaj.