Kar nekaj slovenskih košarkarjev, ki so leta 1998 osvojili srebro na Siciliji, se je izkazalo tudi v članski konkurenci, med njimi Jaka Lakovič, ki bo med nosilci igre tudi na Eurobasketu 2013 v Sloveniji. Foto: EPA
Kar nekaj slovenskih košarkarjev, ki so leta 1998 osvojili srebro na Siciliji, se je izkazalo tudi v članski konkurenci, med njimi Jaka Lakovič, ki bo med nosilci igre tudi na Eurobasketu 2013 v Sloveniji. Foto: EPA
Woody Harrelson
Vloga pornokralja Larryja Flynta mu je prinesla nominaciji za oskarja in zlati globus. Foto: EPA
Stephanie Seymour
Stephanie Seymour se je za Playboy slikala dvakrat. Foto: EPA
V Edmontonu je Maurice Greene še tretjič zapored postal najhitrejši Zemljan.
Maurice Greene se je v Edmontonu tretjič zapored veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA

Prvi strelec pri prvakih je bil Igor Rakočević (37), pri varovancih Zorana Martiča pa je Primož Brezec dosegel 21 točk. Igrali so še Pavel Djurkovič, Dragiša Drobnjak, Gregor Hafnar, Goran Jurak, Primož Kobale, Jaka Lakovič, Marko Maravič, Ernest Novak, Matjaž Smodiš, Miloš Šporar in Marko Verginella. Srebrna medalja je bila še toliko večji uspeh, ker na prvenstvu ni bilo Marka Miliča, Boštjana Nachbarja, Raše Nesteroviča in Sanija Bečiroviča.


Leta 1829 je William Burt patentiral pisalni stroj.

Leta 1866 je ameriški industrialec začel množično izdelovati najslavnejšo puško Divjega zahoda - vinčestrovko.

Leta 1888 se je v Chicagu rodil ameriški pisatelj kriminalnih romanov Raymond Thornton Chandler. Njegov najbolj znani literarni junak je Philip Marlowe v delu Zbogom, draga moja. Umrl je 26. marca 1959 v Kaliforniji.

Leta 1903 je Ernst Pfenning iz Chicaga kupil prvi ford model A.

Leta 1916 je umrl škotski kemik sir William Ramsay, ki je za svoje delo leta 1904 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1919 je jugoslovanska vlada z zakonom potrdila ustanovitev Univerze v Ljubljani.

Leta 1948 je umrl ameriški filmski režiser David Wark Griffith. Med drugim je režiral filme Rojstvo naroda, Nestrpnost in Pot na vzhod.

Leta 1961
se je v Midlandu v Teksasu rodil ameriški filmski igralec Woody Harrelson.Zaslovel je z vlogo natakarja Woodyja v veleuspešni humoristični nanizanki Na zdravje, naklonjenost kritikov pa si je pridobil z filmskimi vlogami v Rojenih morilcih (vloga serijskega morilca Mickeyja Knoxa je še danes Harrelsonova najbolj prepoznavna), Ljudstvo proti Larryju Flyntu in Radijski šov.

Leta 1965 se je rodil ameriški težkometalni kitarist Saul Hudson, bolj znan kot Slash. Bil je član skupine Guns N' Roses.

Leta 1968 se je v San Diegu rodila manekenka Stephanie Seymour, ki je sodelovala z več znanimi modnimi revijami in oblikovalci. Med drugim je delala s fotografi Herbom Rittsom, Richardom Avedonom in Gillesom Bensimonom. Dvakrat se je pojavila v reviji Playboy, in sicer leta 1991 in 1994.

Leta 1973 se je rodila ameriška poslovnica Monica Samille Lewinsky, najbolj znana po svoji aferi z ameriškim predsednikom Billom Clintonom.

Leta 1974 se je rodil ameriški šprinter Maurice Greene. Na olimpijskih igrah leta 2000 je v Sydneyju osvojil zlato medaljo na 100 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov. V Atenah ni ubranil naslova, ampak osvojil bron. V kraljevski disciplini je bil trikrat zapored svetovni prvak. Junija leta 1999 je postavil svetovni rekord s časom 9,79. Dokončno se je zaradi poškodb upokojil v začetku leta 2008.

Leta 1976 se je rodila atletinja Brigita Langerholc, ki je na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 z novim državnim rekordom v teku na 800 m 1:58,51 osvojila četrto mesto, ima pa srebro s sredozemskih iger v Tunisu. V teku na 800 metrov je bila nato kar nekaj let v senci Jolande Čeplak. Škofjeločanka je z 52,02 lastnica državnega rekorda v teku na 400 metrov.

Leta 1986 sta se v londonski opatiji Westminster poročila princ Andrew Albert, yorški vojvoda in Sarah Margaret Ferguson.

Leta 1995 je Španec Miguel Indurain petič zapored postal zmagovalec kolesarske dirke Tour de France. Indurain je s tem po številu zmag na Touru izenačil dosežek Belgijca Eddyja Merckxa in Francozov Jacquesa Anquetila ter Bernarda Hinaulta.

Leta 1998 je slovenska košarkarska reprezentanca do 22 let v finalu evropskega prvenstva na Siciliji izgubila z ZR Jugoslavijo z 92:73.

Leta 2003 je na svetovnem prvenstvu v Barceloni je Emil Tahirovič plaval v finalu na 50 m prsno in s časom 28,17 osvojil sedmo mesto.