Kmetijstvo
slice
"Slovensko ekološko mleko zlijejo v preostalo mleko in izgubi se sledljivost"
Na posvetu o ekološkem kmetovanju, 17. maj 2017 ob 17:52 "Večina evropskih kmetij dobiva pol svojega prihodka v subvencijah, zato da je hrana tako poceni, kot je," je poudarila Martina Bavec, ki vidi za Slovenijo v ekološkem kmetovanju veliko priložnost.
41
"Sadjarstvo na dnu, na kakršnem še ni bilo"
16
16. maj 2017 ob 19:43 Nedavna pozeba je najbolj prizadela sadjarstvo in panoga je na dnu, kakršnega še ni bilo, trdijo sadjarji. Pristojni odbor DZ-ja je vladi zato priporočil in naložil nekaj blažilnih ukrepov.
Na slovensko pobudo bo 20. maj "95-odstotno" verjetno postal dan čebel
27
15. maj 2017 ob 17:27 Slovenija je na sedežu Evropske komisije v Bruslju odprla interaktivni paviljon Čebelji svet, namenjen predstavitvi čebel.
"Kmetu premalo ostane, če četrtino pridelka na leto daje za zavarovanje"
30
10. maj 2017 ob 17:13 "Danes se brez zavarovanj ni mogoče iti kmetijske dejavnosti, še posebno če od te živiš," pravijo na kmetijski zbornici. Toda letošnja pozeba je znova pokazala težave v praksi tudi glede zavarovanj.
Židan za naslednji mesec napovedal izplačilo dela odškodnine po lanski pozebi
10
26. april 2017 ob 18:30 Minister za kmetijstvo Dejan Židan je vladi predstavil prvo informacijo o letošnji pozebi, ki je najbolj prizadela sadjarstvo.
Po pozebi ministrstvo za kmetijstvo v pripravo interventnega zakona Zaradi letošnje pozebe, ki je po oceni ministrstva za kmetijstvo večja od lanske, bo ministrstvo pripravilo interventni zakon: danes ustanovljena ekspertno-akcijska skupina ima mesec dni za pripravo ...
7
Sadjarji bi pridelek pred pozebo reševali z oroševalnimi sistemi Zaradi pozebe, ki bo že drugo leto zapored oklestila pridelek, sadjarji pozivajo ministra za kmetijstvo k odpravi birokratskih ovir za pridobivanje evropskih sredstev, s katerimi bi lahko namestili ...
17
Večina akacije pozebla - medu podobno kot lani ne bo Šele v soboto je bilo marsikje mogoče natančno videti, kakšno škodo so na poljih, v sadovnjakih in vinogradih povzročile nizke temperature v preteklem tednu.
33
Povečan odstrel jelenov vodi v zlom populacije ali v rešitev gozda in polj? Država za letos predvideva povečan odstrel jelenjadi. Kmetje in zavod za gozdove se s tem strinjajo, lovci pa so prepričani, da bi s tem populacijo zlomili.
66
Ker ne more spregovoriti žival, naj se zanjo postavi človek v čevljih varuha narave "Riba ne more iti na sodišče," je slikovito pojasnjeval nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik, da "narava nima svojega glasu", pa se strinjajo tudi slovenske zveze, ki bi zato ...
29
Pomagalo bi že za 3,5 evra več slovenskih izdelkov v košarici Na posvetu o krajšanju poti lokalno pridelane hrane je več govorcev pozvalo k izvzemu hrane za javne zavode iz sistema javnega naročanja, kar da bi imelo več pozitivnih učinkov. Evropski poslanec ...
28
Hrvaška zavrača slovenske navedbe o ponarejeni dokumentaciji za teran Hrvaško kmetijsko ministrstvo ni želelo komentirati obtožb o domnevno ponarejeni dokumentaciji. Dejali so le, da je bil celoten hrvaški postopek glede terana "popolnoma transparenten".
55
Slovenski les gre za med: povpraševanje močno preseglo ponudbo Razpoložljiva količina lesa, ki ga lahko prodajo Slovenski državni gozdovi, ne zadostuje za vse potrebe lesne panoge, opozarjajo v družbi, pri tem pa poudarjajo, da so v tujino prodali le manjvreden ...
15
Kam je šla slovenska lesarska industrija? Gozdovi pokrivajo več kot 60 odstotkov našega ozemlja, za Finsko in Švedsko smo tretja najbolj gozdnata država Evropske unije, a ne znamo izkoristiti našega edinega naravnega bogastva, ki ga imamo v ...
93
Vogršček v slabem stanju in onesnažen s fekalijami. Sanirali naj bi ga še letos. Projekt sanacije Vogrščka se vleče že deset let. Zadrževalnik je medtem v vse slabšem stanju, kmetje pa - tudi zaradi onesnaženosti - vse manj namakajo.
49

Kazalo