Kmetijstvo
slice
Številne nepoštene prakse trgovcev, a pravnih podlag za ukrepanje (še) ni
Okrogla miza varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, 28. avgust 2017 ob 15:25 V verigi preskrbe s hrano se dogajajo številne nepoštene prakse, varuh odnosov v prehranski verigi pa ne more ukrepati, saj kršitve lahko le prijavi agenciji za varstvo konkurence, so ugotavljali na ...
35
Inšpektorji bodo preverjali, kam vozite grozdje
37
6. september 2017 ob 10:00 Inšpektorat RS-a za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo v času trgatve izvajal nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati ter tudi nad prijavo pridelka v register ...
Pahor na sejmu Agra: "Trajnostni razvoj je naši domovini pisan na kožo"
37
26. avgust 2017 ob 19:23 V Gornji Radgoni je predsednik Borut Pahor odprl 55. sejem Agra in hkrati poudaril, da je trajnostni razvoj Sloveniji pisan na kožo.
Zadnji dan za prijavo škode po spomladanski pozebi
1
23. avgust 2017 ob 07:27 Kmetijska gospodarstva, ki so spomladi imela škodo po pozebi, lahko to še danes prijavijo na svojo občino. Prijave bodo do 15. septembra na terenu preverile nadzorne komisije.
Hmeljarji pričakujejo podpovprečen pridelek
8
22. avgust 2017 ob 20:12 Hmeljarji v Savinjski dolini te dni začenjajo obiranje zelenega zlata, hmelja, ki je najpomembnejša sestavina piva.
30-letni odpis katastrskega dohodka zaradi podlubnikov V javni obravnavi je interventni zakon za odpravo posledic namnožitve podlubnikov po žledolomu. Le-to obravnava kot naravno nesrečo in našteje ukrepe. Nanje imajo zainteresirani precej pripomb.
20
Po ajdi čebelarji zdaj spodbujajo tudi setev sončnic Projekt Čebelarske zveze Slovenije Kar sejemo, to žanjemo je bil zadnja leta namenjen spodbujanju setve medovite ajde, zdaj pa dobro prakso nadgrajujejo s spodbujanjem setve sončnic.
14
Posledice suše bodo presegle prag za razglasitev naravne nesreče Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je ob ogledu posledic suše v občinah Semič in Črnomelj poudarila, da bo letošnja suša gotovo presegla prag za razglasitev naravne nesreče.
18
Uprava za varno hrano rejce svari pred afriško prašičjo kugo Na upravi za varno hrano bodo registriranim rejcem prašičev poslali zgibanko o preventivi in preprečevanju afriške prašičje kuge.
22
Suša je ponekod popolnoma uničila pridelek Zaradi pomanjkanja vode so pridelki rastlin po Sloveniji zmanjšani za od 30 do 60 odstotkov, ponekod pa popolnoma uničeni. Poleg pozebe in toče pridelek tako klesti še suša.
33
Čebelarji spodbujajo setev sončnic Čebelarska zveza spodbuja slovensko javnost, naj poseje čim več sončnic. Te so koristna paša za čebele in druge opraševalce, so okras domačih vrtov in vsestransko koristne.
7
Kako se zaščititi pred točo? Nevihte s točo so ena izmed stalnic vročih poletnih dni. Toča predstavlja največje tveganje za kmetijske pridelke.
8
Pridelek pšenice bo manjši kot lani, cene pa višje Žetev v Pomurju se bliža koncu. Pridelek pšenice v Prekmurju bo zaradi spomladanske suše in pozebe glede na lani manjši za okoli četrtino, kakovost pa bo višja od povprečja.
6
Med ekološkimi rejci je najbolj priljubljena perutnina V Sloveniji je vse več površin namenjenih ekološkemu kmetijstvu, vse več pa je tudi živali v ekološki reji, pri kateri prevladuje vzreja perutnine.
39
Pšenica bo letos za 15 odstotkov dražja in bo bolj kakovostna Letošnja odkupna cena pšenice za mletje bo povprečno za najmanj 15 odstotkov večja kot lani.
8

Kazalo