Kmetijstvo
slice
Čebelarji spodbujajo setev sončnic
Projekt Kar sejemo, to žanjemo, 23. julij 2017 ob 14:40 Čebelarska zveza spodbuja slovensko javnost, naj poseje čim več sončnic. Te so koristna paša za čebele in druge opraševalce, so okras domačih vrtov in vsestransko koristne.
6
Kako se zaščititi pred točo?
7
16. julij 2017 ob 16:13 Nevihte s točo so ena izmed stalnic vročih poletnih dni. Toča predstavlja največje tveganje za kmetijske pridelke.
Pridelek pšenice bo manjši kot lani, cene pa višje
6
15. julij 2017 ob 14:20 Žetev v Pomurju se bliža koncu. Pridelek pšenice v Prekmurju bo zaradi spomladanske suše in pozebe glede na lani manjši za okoli četrtino, kakovost pa bo višja od povprečja.
Med ekološkimi rejci je najbolj priljubljena perutnina
39
9. julij 2017 ob 11:14 V Sloveniji je vse več površin namenjenih ekološkemu kmetijstvu, vse več pa je tudi živali v ekološki reji, pri kateri prevladuje vzreja perutnine.
Pšenica bo letos za 15 odstotkov dražja in bo bolj kakovostna
8
5. julij 2017 ob 19:51 Letošnja odkupna cena pšenice za mletje bo povprečno za najmanj 15 odstotkov večja kot lani.
Nov korak k razglasitvi svetovnega dne čebel Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je udeležil zasedanja Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), kjer bo obravnavana slovenska pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel.
14
Opozorilo vinogradnikom glede obveznega zatiranja ameriškega škržatka Uprava za varno hrano opozarja vinogradnike na obvezno zatiranje ameriškega škržatka v vinogradih. Gre za prenašalca zlate trsne rumenice, ene najnevarnejših bolezni trte.
6
Bodo živila izvzeta iz sistema javnega naročanja? Pri nabavi hrane v javnih zavodih manjka zavedanje naročnikov, da je zagotavljanje lokalno pridelane hrane javni interes, je na posvetu o vlogi lokalno pridelane hrane v javnih prehrambnih obratih ...
18
Toča klestila po občini Kuzma, prizadeti tudi brežiški sadjarji Med bolj prizadetimi območji zaradi neurja v sredo sta občini Kuzma na skrajnem severovzhodu države in Brežice na jugovzhodu, kjer je močno neurje s točo v velikosti oreha poškodovalo del pridelka ...
6
So(n)čne marelice s Planine v boj s poceni sadjem s črnega trga Te dni je sezona marelic na vrhuncu. Ena najbolj poznanih vasic, kjer raste največ tega oranžno-zlatega sadeža, je Planina nad Ajdovščino. Z letino so zadovoljni, saj so ušli majski pozebi.
36
Židan: V Avstriji starši ne bi tolerirali, da bi otrok jedel francoski svinjski zrezek "Ne predstavljam se, da bi bil v Avstriji kateri koli ravnatelj šole, ki ne bi poskrbel, da bodo avstrijski otroci jedli avstrijsko hrano, ravnatelj tudi naslednje leto," o še razvijajoči se ...
166
Bliža se žetev pšenice, letošnja letina bo manjša za petino V Pomurju se bo prihodnji teden začela žetev ječmena, so napovedali na Dnevu pšenice, ki ga vsako leto pripravijo na Biotehniški šoli v Rakičanu, in dodali, da bo zaradi spomladanske suše letina za ...
2
Toča temeljito stolkla hmelj v Spodnji Savinjski dolini Neurje s točo, ki se je v sredo razbesnelo med Novim Celjem in Levcem ter med Ložnico in Savinjo, je močno prizadelo rastlinje. Poškodovanih je 200, od tega uničenih 150 hektarjev hmeljišč.
15
"Slovensko ekološko mleko zlijejo v preostalo mleko in izgubi se sledljivost" "Večina evropskih kmetij dobiva pol svojega prihodka v subvencijah, zato da je hrana tako poceni, kot je," je poudarila Martina Bavec, ki vidi za Slovenijo v ekološkem kmetovanju veliko priložnost.
44
"Sadjarstvo na dnu, na kakršnem še ni bilo" Nedavna pozeba je najbolj prizadela sadjarstvo in panoga je na dnu, kakršnega še ni bilo, trdijo sadjarji. Pristojni odbor DZ-ja je vladi zato priporočil in naložil nekaj blažilnih ukrepov.
16

Kazalo