Kmetijstvo
slice
Gozd raste sam, zakaj potem potrebuje nego?
Potek sanacije gozda po zadnjem vetrolomu, 20. november 2018 ob 06:29 "Naravne ujme, ki so v zadnjih petih letih postale že serija, na gozdovih puščajo rane, in te rane je treba sanirati," pojasnjuje Andrej Breznikar z Zavoda za gozdove Slovenije.
43
 • Nega gozda posnema naravne procese
 • Raznolik gozd je najboljša garancija za zaščito pred naravnimi ujmami
 • Še tisto malo rodovitne zemlje, ki jo imamo, slabo varujemo
  68
  16. november 2018 ob 16:01 Slovenija bo hrano vedno morala uvažati, saj je kar 80 odstotkov površin za kmetijstvo slabih ali sploh neprimernih.
  Proizvodnja vina kot dopolnilna dejavnost pri 0,2 hektarja vinogradov?
  7
  14. november 2018 ob 20:16 Vinska družba Slovenije je dala pobudo, da bi proizvodnja vina postala dopolnilna dejavnost za tiste, ki obdelujejo več kot 0,2 hektarja vinograda. O njej so razpravljali na odboru za kmetijstvo.
  "Čim bližji je kraj pridelave, manj izgubijo pridelki kakovosti"
  36
  15. oktober 2018 ob 18:00 Številni javni zavodi zaradi birokratskih ovir pri javnem naročanju ne morejo nabaviti več lokalno pridelane hrane.
  Slovenija pridela le dobro polovico hrane, kako do večje samooskrbe?
  82
  14. oktober 2018 ob 12:46 Leta 2016 smo v Sloveniji pridelali 992.000 ton hrane, kar je malce več kot 53 odstotkov vse razpoložljive hrane v državi.
  Letošnji pridelek pšenice za tretjino slabši od dolgoletnega povprečja Slovenski kmetje so ogorčeni, saj se odkupna cena pšenice kljub klavrnemu pridelku ni zvišala, čeprav se je medtem podražil kruh.
  16
  Pivec: Upravljanje s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe Odbor DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Med prioritete je uvrstila samooskrbo s kakovostno hrano.
  39
  Prašičerejci opozarjajo na nazadovanje panoge, ekonomsko nevzdržnost in šibko samooskrbo Slovenski prašičerejci so zaradi nizkih odkupnih cen in drugih težav na trgu podpisali dogovor o okrepljenem sodelovanju.
  28
  Afriška prašičja kuga pred vrati Slovenije Sloveniji preti nevarnost vnosa afriške prašičje kuge, saj je že nekaj časa na Madžarskem, v Italiji in drugih evropskih državah. Gre za zelo nalezljivo bolezni, ki prizadene domače in divje prašiče.
  36
  "Nesprejemljivo je, da bo tuji lastnik ožemal slovensko zemljo" "V Sloveniji je iz dneva v dan manj rodovitne zemlje in ključno je, da jo varujemo," so na sejmu Agra poudarili sodelujoči na okrogli mizi Kdo naj slovensko zemljo obdeluje v bodoče?
  78
  Obiranje hmelja se je začelo, likof jeseni Nekoliko bolj zgodaj kot navadno so v zadnjem tednu dni v Savinjski dolini začeli z obiranjem hmelja. Prvi je na vrsti savinjski golding, najpozneje pa dozori celeia, ki jo bodo obrali v septembru.
  5
  Začetek trgatve, obeta se odličen letnik Nekateri slovenski vinogradniki so se že lotili trgatve. Vinarji si obetajo odlično in visokokakovostno letino, če je le ne bodo zagodle vremenske ujme v prihodnjih tednih.
  6
  Zadnja suša v Pomurju močno prizadela pridelek koruze Še spomladi in prve tedne poletja je kazalo na zelo dober pridelek koruze, a pridelovalcem jo je zagodlo daljše sušno obdobje z visokimi temperaturami, kar bo pridelek ponekod v Pomurju oklestilo ...
  23
  Zrak okoli hmeljišč, ki razburjajo Korošce, bodo dejavno nadzorovali Lani so se v bližino nekaterih naselij občine Slovenj Gradec razširila hmeljišča, kar je razburilo prebivalce. Zdaj so z občino dosegli dogovor o monitoringu zraka in hmeljišč.
  30
  Kdor ima zemljo, mora zatirati invazivno ambrozijo Bliža se čas cvetenja pelinolistne ambrozije. Uprava za varno hrano in kmetijstvo lastnike zemljišč poziva, naj rastlino zatirajo, s tem pa cvetenje in nastanek semen preprečijo.
  11

  Kazalo