Obeta se nam vroče poletje. Foto: EPA
Obeta se nam vroče poletje. Foto: EPA

Kako hude bodo nevihte, je po besedah dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje (Arso) Andreja Velkavrha še prezgodaj govoriti. "Mogoče pa je, da bodo precej hude," je pojasnil za MMC.

Prav tako pa je zdaj še težko govoriti o napovedih za letošnje poletne temperature. Po izračunih večine svetovnih meteoroloških centrov bodo te v juniju, juliju in avgustu nadpovprečno visoke, predvsem na območju Sredozemlja ter zahodne in jugovzhodne Evrope.

Tako je, kot pojasnjujejo na Arsu, v Sloveniji večja verjetnost za nadpovprečno toplo poletje, kot pa da bo trimesečje prehladno. Ob tem pa ne gre pričakovati velikega odstopanja temperatur od povprečja za obdobje 1981-2005.

Vročinski vali v drugi polovici poletja
Možnost vročinskih valov bo predvidoma večja v drugi polovici poletnega obdobja, količina padavin pa naj bi v tem trimesečju dosegla vsaj povprečno vrednost. Ob tem Velkavrh poudarja, da so pri sezonskih napovedih v zmernih geografskih širinah mogoča tudi velika odstopanja.

"Gre za trimesečna obdobja. In če je vreme v tem obdobju precej spremenljivo, imamo ljudje drugačen vtis, kot če je stalno toplo. V tem primeru se nam zdi, da so temperature višje, čeprav gre v povprečju lahko za enake vrednosti," je sklenil za MMC.