Okolje
Pri zmanjševanju ekološkega odtisa je treba slediti dvema ciljema, in sicer virov ne smemo porabljati hitreje, kot se lahko obnovijo, odpadkov pa ne smemo ustvarjati hitreje, kot jih narava lahko razgradi. Foto: BoBo
       Slovenski okoljski odtis je za 65 % višji od svetovnega povprečja, a je nižji od večine drugih članic EU.       
 Alessandro Galli
Višji raziskovalec pri svetovni mreži Global Footprint Network Alessandro Galli je dejal, smo Zemljani še v 60. letih prejšnjega stoletja uporabljali le okoli 70 odstotkov zemeljskih virov, z leti pa je številka naraščala in se leta 2014 ustavila pri 170 odstotkih. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Graf prikazuje naraščanje oziroma nihanje okoljskega odtisa v Sloveniji od osamosvojitve dalje. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Okoljski odtis Slovenije se je postopoma začel povečevati v prvih petih letih po osamosvojitvi, zaradi pospešenih gospodarskih in trgovinskih odnosov z Avstrijo, Nemčijo in Italijo. Druga faza povečanja ekološkega odtisa Slovenije je med letoma 2004 in 2008 in sovpada z vstopom v EU, tretja faza pa je opazna med zadnjo krizo po letu 2008. Ta je prinesla nenaden padec ekološkega odtisa Slovenije. Ne le ogrevanje, vse več energije gre za hlajenje.
"Za zmanjšanje okoljskega odtisa potrebujemo različne, a med seboj povezane ukrebe," je dejal Jernej Stritih iz podjetja Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Slovenci bomo okoljski odtis zmanjševali tudi s sončno energijo

Predstavitev rezultatov analize okoljskega odtisa za Slovenijo
12. september 2018 ob 13:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letno Zemljani porabimo za 1,7 planeta naravnih virov, če bi vsi živeli kot Slovenci, pa bi potrebovali kar tri planete, zato ministrstvo za okolje predvideva zmanjšanje okoljskega odtisa za 20 odstotkov do leta 2030.

Razvite družbe se v zadnjih letih spoprijemajo z dvojnim izzivom: "Kako živeti znotraj omejitev našega planeta in hkrati živeti dobro?" je osnovno dilemo družbenega standarda in njegovega vpliva na okolje orisal Alessandro Galli z organizacije Global footprint network, ki je za Slovenijo pripravila končno poročilo o okoljskem odtisu. "Slovenija spada med najbolj razvite države, kar sovpada s tem, da zelo izčrpava svoje okolje," je dejal Galli.

Ekološki oziroma okoljski odtis predstavlja rodovitno površino, potrebno za zadovoljitev človekovih potreb po hrani, za ohranjanje življenjskega sloga ter za odlaganje odpadkov, ki pri tem nastajajo. Enota okoljskega odtisa je tako globalni hektar (gha), ki predstavlja površino, ki jo v določenem delu sveta potrebuje en človek za svoj življenjski slog. Okoljski odtis za Slovenijo znaša 4,7 gha na osebo, nazadnje je bil izmerjen leta 2014.

Čez 12 let za 20 odstotkov nižji okoljski odtis
Slovenija je letos v dan ekološkega dolga vstopila že zelo zgodaj, 11. maja. To pomeni, da smo do tega dne porabili vse naravne vire, ki smo jih imeli na razpolago za tekoče leto, odslej se zadolžujemo pri prihodnjih generacijah. Če bi vsi ljudje na planetu živeli tako kot Slovenci, bi letno porabili za skoraj tri planete naravnih virov, je na predstavitvi rezultatov projekta Ekološki odtis Slovenije v uvodu spomnila Tanja Bolte, direktorica za sektor za okolje in podnebne spremembe na ministrstvu za okolje in prostor. Dodala je še, da se je Slovenija zato s sprejetjem strategije razvoja do leta 2030 zavezala, da bo do tega leta zmanjšala okoljski odtis za 20 odstotkov.

Ogrevanje, promet, hrana
V Sloveniji je glavni povzročitelj visokega okoljskega odtisa nastanitvena infrastruktura, od gradnje do ogrevanja zasebnih in poslovnih stavb, vzdrževanja itd. Ta torej predstavlja več kot tretjino celotnega odtisa. Sledi ji promet, saj je Slovenija tranzitna država, poleg tega organizacija javnega prometa ni na najvišji ravni, opaža Galli.

Zanimivo pa je, da imamo v Sloveniji enega nižjih odtisov na področju hrane v EU-ju, čeprav stopnja samooskrbe upada. "Slovenska dieta je priporočljiva," pripomni Galli in pojasni, da najnovejše analize kažejo, da lokalno pridelana hrana nima nujno nižjega okoljskega odtisa. Seveda je v veliki prednosti zaradi nižje porabe goriva, ki je potrebna za to, da se znajde na policah trgovin. A lahko se zgodi, da je pridelava npr. določenega sadja in zelenjave toliko bolj učinkovita na nekem drugem koncu sveta, da se ta z vidika okoljskega odtisa bolj izplača, čeprav mora premagati precej več kilometrov, da pride do nas. Kljub tem ugotovitvam visoka samooskrba v državi gotovo zmanjšuje okoljski odtis.

Ne le za ogrevanje, vse več energije gre za hlajenje
Glede na to, da več kot tretjino okoljskega odtisa predstavlja nastanitvena infrastruktura, Jernej Stritih iz podjetja Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj opozarja, da bi morali več pozorosti nameniti energetski varčnosti stavb. "Najpomembnejša izolacija, da porabimo čim manj ogrevanja in hlajenja. Hlajenje postaja tudi pomemben porabnik energije poleti v Sloveniji. Bolj kot je stavba izolirana, manj energije porabimo in potem postane manj pomembno, ali to dosežemo z drvmi, z elektriko ... Trenutno so najučinkovitejše toplotne črpalke, ampak tu je vprašanje, kakšen je okoljski odtis elektrike, ki jih poganja. Če bi bilo to iz sončne elektrike, potem je to zelo čist vir energije."

Prihodnost je v sončni energiji
Stritih je tako med predlogi za zmanjšanje okoljskega odtisa navedel sončno energijo kot alternativo trenutnim virom električne energije, ki jo pri nas večinoma zagotavljata Termoelektrarna Šoštanj in Jedrska elektrarna Krško. "Kot kaže, bo v Sloveniji dolgoročno sončna energija glavni obnovljivi vir elektrike, vetra nimamo tako veliko, vodni potencial je bolj ali manj izkoriščen in ni več tako ekonomsko učinkovit, kot se kaže za sonce. Sončne elektrarne bodo verjetno zelo pomembne v prihodnosti," je za MMC povedal Stritih, ki pojasni, da tehnologija na tem področju napreduje zelo hitro. Na vprašanje o primernosti Slovenije za pridobivanje sončne energije Stritih odgovori: "Nemčija, ki je bolj severno od nas, ima že kar velik delež iz sončne energije. Pri nas se na dobrih legah sončne elektrarne že izplačajo tudi brez subvencije."

"Najpomembnejša je organizacija javnega prevoza. Pri nas je zelo neizkoriščena železnica, treba jo je usposobiti za večje hitrosti in večje zmogljivosti in ponuditi ljudem udobne vlake. Če primerjata delež prevoženih kilometrov ljudi z vlaki v Nemčiji, Švici, Avstriji in pri nas, je pri njih veliko več uporabe vlaka," izpostavi Stritih, ki verjame, da bi bilo treba tudi prestrukturirati sistem javnega prevoza. Pri tem izpostavi več "park&ride" možnosti na železniški postajah in boljšo povezavo med vlaki in avtobusi. Pri teh pa spet izpostavi možnost alternativnih možnosti napajanja: "Zelo hitro se razvijajo koncepti električnih avtobusov, tudi Ljubljana ima že načrtovan pilotni projekt avtobusa, ki se bo indukcijsko polnil iz cestišča in ne bo potreboval baterije."

VIDEO
Jernej Stritih o ukrepih za znižanje okoljskega odtisa
Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
čik
# 12.09.2018 ob 13:48
slovenci bomo rešili svet
grem kuj za šank :))
MatejP
# 12.09.2018 ob 14:50
Samo tranit naj spravijo na železnico pa bo takoj 20% manjši okoljski odtis in 50% majn nesreč na AC :-))
whitwice
# 12.09.2018 ob 14:08
15k za izolacijo cesa? Neke vecje hise predvidevam. Mi smo za 23k izolirali vecstanovanjski objekt z sestimi stanovanji. Poleti ni vroce, pozimi ni hladno in je na sploh prijetnejse bivanje. Mesecno povprecno prihranimo cca 40 evrov, stroska z izolacijo pa smo imeli po enoti manj kot 4k. V priblizno 13 letih bo investicija povrnjena. In nam se ta racunica izide.
Jožeine
# 12.09.2018 ob 14:01
Super bi bilo, če bi izkoristili vetrne potenciale katere imamo v Sloveniji, ter razpoložljivo geotermalno energijo, katero bi podpirala hidro ter nova - veliko večja nuklearna energija, brez katere ne gre če želimo ali pa ne.
KLIPAN
# 12.09.2018 ob 13:53
Super, samo 50 let prepozno.
Zoro27
# 12.09.2018 ob 14:32
Ok, da bo "strokovnjakom" jasno, tudi g Stritihu.
Tudi jedrska energija je brezogljična.
whitwice
# 12.09.2018 ob 14:09
Glede na soncno energijo pa ze res da je ta cista. Ampak pridelava panelov za pridobivanje energije pa pusca ogromen okoljski odtis. Upam da to tudi upostevajo pri teh racunih.
topol
# 12.09.2018 ob 14:53
Vse je biznis in tudi to. Sončna energija je primerna za dodatek, a brez subvencij. Zakaj bi plačevali raznim Hoferjem in Lidlom, ki delajo trgovine, ki so potratne s prostorom, ker pa je na strehi elektrarna, so pa ful eko. Okolju prijazna gradnja pomeni spodaj trgovina, lahko tudi istih dimenzij, nad njo pa stanovanja. Zemlja je dragocena in ena parcela se lahko koristneje uporabi. Tako dobimo trgovino, 50 stanovanj in še elektrarno na strehi.
Menim, da je za Slovenijo bistvena stvar omejitev pozidave v vsaki vasi in koncentracija na večja središča. Včeraj je bil članek o Domžalah. Če se kamniško progo naredi dvotirno in elektrificira, se lahko na to območje hitro naseli še 50 tisoč ljudi. Na polju tam je precej ničvredna zemlja (polno kamenja). Infrastruktura je že zelo razvita, a bi potrebovala veliko izboljšav in povečanja kapacitet. Če se zgradi daljinsko ogrevanje za dve mesti, se zmanjša onesnaževanje s sajami iz individualnih kurišč. S kombinacijo strnjene pozidave, dobrih povezav, odličnega javnega prevoza in vseh storitev, je to zadetek v polno. Kvaliteta življenja bi bila vrhunska. Sedanja politika pa vodi v gradnjo domovanj in vila blokov po vseh vaseh v krogu 50km zračne črte od Ljubljane. Tja se selijo ali gradijo na novo in želijo imeti vse udobje mesta v vsakovrstnih rovtah. Potem je asfalt v vsako vas, pločnikov ni, z infrastrukturo težko. Zimska služba izredno draga. Pa hudourniki in plazovi, podrta drevesa. Da ne omenjamo navadnih greznic in svinjanja okolja. javni prevoz pa seveda nemogoč.
Potem pa najemajo neke ekologe, ki nekaj sanjajo. Prihodnost planeta je v mestih. Podeželje pa je za kmete, ki bodo tam v miru imeli hleve, silažo in gnojnico. To namreč smrdi in moti sredi pomeščanjenih vasi. Mesto nudi prebivalcu kratke poti. Tu lahko uredimo pogost javni prevoz, ki ne bo le za reveže brez izpita (vožnja z avtobusom Kamnik LJ traja več kot eno uro zaradi gostega prometa in preveč zavite linije). s koncentracijo, ki pa ni pretirana (ne kot Hong Kong) koristno uporabimo prostor, močno zmanjšamo energijo za transport in ogrevanje in sprostimo obdelovalno zemljo na podeželju, kjer naj kmetje v miru kmetujejo. kdor pa hoče tam živeti, pa naj dodatno prispeva za svoje mestno udobje v kaki baški grapi denimo.
KLIPAN
# 12.09.2018 ob 13:54
@čik
"slovenci bomo rešili svet
grem kuj za šank :))"

Lahko ga rešimo vsi skupaj, torej tudi Slovenci.
Kaj je torej narobe, če tudi Slovenci prispevamo k čistejšemu okolju?
jurerock
# 12.09.2018 ob 14:34
Fotovoltaika in veterna energija nista več tako čisti, če se gleda tudi izdelava in zavrženje teh naprav. Fajn bi bilo, da se to utopijo čim prej neha tako kovati v zvezde, ker dejstvo ostaja, da s tako tehnologijo, kakršna se trenutno promovira, ne bomo rešili sveta. Najbolj okolju prijazna je tista energija, ki se ne porabi.
sramotko
# 12.09.2018 ob 16:26
Slovenci smo naredili TES6 - v posmeh zmanjsevanju odtisa. Naravnost noro!!!
model_kva
# 12.09.2018 ob 14:04
Stritar, čeprav te spoštujem, mislim da je sončna energija za toplotne črpalke totalni mimosunek. Toplotne črpalke največ elektrike porabijo pozimo, takrat pa ni kaj dosti sonca in bomo za to rabili ogromno shrambe. In ta shramba ni okolju prijazna.

Za Slovenijo rabimo dobro izolirane hiše in biomaso (ki nam je res ne primanjkuje), ne pa toplotnih črpalk.

@opusdei tvoj post ni realna situacija. V kolikor postavljaš novogradnjo in je vseeno če pred izdelavo fasade daš gor še 10 - 20 cm izolacije. Pprihranki so v tem primeru taki da imaš not v najkasneje 10 letih. Naslednjih 30 let imaš samo še profit.
foxhunt
# 12.09.2018 ob 15:44
Kaksen nateg, to s soncno energijo. Najmnaj ogljicnega odtisa ima nuklearna energija in sicer 0%.
Na tačko
# 12.09.2018 ob 15:33
Čas je da nekdo naravnost pove da je sončna in vetrna energija navaden larifari. Še ena "ekocvetka" ki ne drži vode.

Za kupce: izračunajte si investicijo v sončno elektrarno ali vetrno in koliko boste na ta račun "prišparali". Rezultat bo fajn klavrn. Da ne govorimo o porabi prostora za vse te celice, če želimo dejansko kaj uporabnega od njih. Življenjska doba 20 let.

Za izdelovalce: gre samo umetno vejo v industriji, umetno ustvarjanje povpraševanja in delovnih mest. Ta industrija pa pri izdelavi celic in vse plastike niti slučajno ni bio in eko. Je težek onesnaževalec.

Tko da vse skup na dolgi rok ne drži vode. Razen če odkrijemo kak nov material, katerega izdelava bo ultra poceni, izkoristek pa bistveno boljši od današnjih.
janezkranjski122
# 12.09.2018 ob 14:09
Soncna energija pomeni vec termoelektrarn. Enako je bilo v Nemciji. Njihov ogljicni odtis se je zadnja leta zaradi zapiranja nukleark zgolj povecal, ceprav mecejo stotine milijard evrov v panele in vetrnice.
sramotko
# 12.09.2018 ob 16:28
Sicer pa sedanji soncni paneli nimajo pozitivnega ucinka. Za njihovo proizvodnjo se pridela več ogljikovodikov kot jih potem prihrani s proizvidnjo elektrike (gledano na povprecne sedanje vire proizvodnje).
Velik potencial pa so grafenove soncne celice, ki pa še rabijo malo razvoja...
stromar5
# 12.09.2018 ob 15:39
Šele z izgradnjo več hidroelektrarn (ki so fleksibilne in lahko hitro spreminjajo izhodno moč) in črpalno hidroelektrarno Kozjak ter drugimi ukrepi (fleksibilen odjem, baterije...) bo možna vpeljava večjih količin nestanovitnih virov, kot sta vetrna in sončna energija. Za zagotavljanje večje količine pasovne energije bo verjetno potrebna NEK2, v sušnih obdobjih pa za ravnotežje proizvodnje in porabe hitro odzivne plinske elektrarne. To je moje mnenje, bomo pa videli, kaj se bojo naši pametnjakoviči na vrhu spomnili.
Bondjanez
# 12.09.2018 ob 14:54
Jehes ti subvencije za soncnr elektrarne. Vazno da je za Teslo. Ker tisti jo pa res rabijo... Butalenstadt....
mbvana
# 12.09.2018 ob 15:37
Preden karkoli predaš v odvisnost od sonca, moraš najprej definirati alternativo za tistih cca. 75-80% časa, ko sonca ni.
Alex8
# 12.09.2018 ob 14:56
Moja vložena energija za hlajenje je bila obnovitev stare kamnite hiše! V največji vročini ne gre čez 23 stopinj. V kleti pa prijetnih 14-16 zaradi toplotne črpalke!
juventina10
# 12.09.2018 ob 14:45
eno leto je bil v trendu plin, pa nafta,pa elektrika,no sedaj so toplotne črpalke, cene nafte in eletrike pa v nebo.vsako leto druga moda, potem pa nabit cene.lepo bi bilo, če bi država kaj dodala k nakupu teh črpalk, ne pa da vsiljujeo vedno nove in nove analize,kaj bi bilo potrebno in kaj ne. medtem pa ko državljan plača kavo po 1,20 v parlamentu pa 0,75 centa.z njihovimi plačami seveda.
vrtojb56
# 12.09.2018 ob 14:26
Keri nateguni, sami neki znalci in višji raziskovalci. Sončna je neumnost za nas, dajte že nehat s takimi bedarijami. Samo da pokasiramo, pa je, a ne?
HOR
# 12.09.2018 ob 18:19
"...Nemčija, ki je bolj severno od nas, ima že kar velik delež iz sončne energije. Pri nas se na dobrih legah sončne elektrarne že izplačajo tudi brez subvencije..."

...
Nemčija nima nič kaj slabših pogojev za koriščenje sončne energije, kot pa Slovenija z izjemo primorske. Ima pa zaradi neprimerno večjega deleža sončne energije v proizvodnji elektrike precej višjo ceno (ca + 2,5 x) elektrike za državljane, praktično najdražjo v EU (podobno Danska z već vetrnicami)...
Precej več OVE sonca (in/ali vetra) pomeni precej dražjo elektriko za gospodinjstva...! Trend višanja cene elektrike za uporabnike je zaenkrat ca + 0,02 centa za kilowatno uro na vsak dodan kW elektrike...!
Brez subvencije se proizvodnja elektrike v Sloveniji praktično še ne splača kaj dosti, še gretje vode le bolj za večje poletne porabnike na dobrih legah, v samogradnji pa kar...
klik...
5tane
# 12.09.2018 ob 16:33
Kako naša država krade subvencije.
EU da nepovratne subvencije. Naša država pa namesto, da jih potala, reče, damo ti subvecije samo če jih pa vzameš, je odkupna cena tvoje elektrike manjša. Skratka pokasirajo od EU in potem ti jih še zakasirajo mesečno od cene elektrike. Ni kaj dobra matematika. Edini problem, ki tu nastane, da nobeden neče več sončnih elektrarn, ker niso donosne. Potem pa še aktivirajo TEŠ 6. Ni varinate, da znižamo emisije. S to državo ne.
HOR
# 12.09.2018 ob 20:26
Pri TEŠ6 je bila edina napaka ca. pol milijarde korupcije...
luckyss
# 12.09.2018 ob 18:28
Članek je butast in verjetno naročen od določenih lobijev...
Več o tem ne bi, ker bodo morda celo to brisali..
stromar5
# 12.09.2018 ob 17:35
Vidim, da se spet tako kot vedno pri takšnih temah kometira o TEŠ6. Da razčistimo par stvari. Z obratovanjem TEŠ6 smo lahko trajno zaustavili 3. in 4. blok, ki sta bila zastarela in zelo umazana. Tako se za isto elektrike pokuri veliko manj premoga. 6. blok ima tudi bolj dovršene sisteme čiščenja dimnih plinov, s tem so močno zmanjšane emisije škodljivih snovi. Omogoča relativno hitro spreminjanje izhodne moči, zato TEŠ našemu operaterju zagotavlja velik del sekundarne regulacije frekvence. Uporabljen je generator, ki zmore znatno prispevati k ustreznemu napetnostnemu profilu v omrežju. Brez TEŠ6 bi bili zelo uvozno odvisni, kar pomeni, da bi cena na položnicah bila veliko bolj odvisna od zunanjih trgov. Da ne omenjam tukaj prispevka za OVE, ki postaja vedno večji del položnice. Cene bloka ne bom komentiral, ker vsi vemo, da se je kradlo na vse konce.
coffeecup
# 12.09.2018 ob 17:05
50% resnice pomešane s 50% zavajanja, vse za znan namen in račun! Najbolje da bi vrteli še prispevke o tem, kako ekološke so bioplinarne in hvalospevne prispevke zgodb o uspehu, ki so se predvajale pred desetletji. Kot da bi poslušal reklame za investicijske sklade in obljube o 15% obrestih na mesec. Manjka pragmatičnosti, sploh pa filter v uredništvu, ki dovoli take objave.
hepan
# 12.09.2018 ob 16:35
Vedno vecje neumnosti se grejo
Januss
# 12.09.2018 ob 14:52
Ista politika, ki je sforsirala lakirnico avtomobilov na vodovarstvenem območju se hvali s svojo skrbjo za naravo.
kingeston
# 14.09.2018 ob 08:45
prepovejmo plastične vrečke v sloveniji, ker jih na kitajskem večina konča v morju !!!

krasna logika zelenih fašistov.
HOR
# 13.09.2018 ob 22:37
UAH6.0 podatki na bazi satelitskih meritev kažejo od leta 1979 (začetek teh meritev) trend 1,3 st C segrevanja na stoletje...
Zadnji 2 leti in pol pa se Zemlja globalno kar ohlaja...
klik...
Bivši uporabnik
# 13.09.2018 ob 08:14
HOR:
Običajno ne odgovarjam plačanim propagandistom, samo tokrat moram narediti izjemo. Toliko propagandnih laži še nisem slišal na enem mestu.
Smo že čez +1C, in vsi znanstveniki vključno s slovenskimi napovedujejo 4C zadnje napovedi 4-5C.
Senzitivnost klime se izkazuje za zmerom večjo ne manjšo!
Kar se tiče pobiranja denarja pa: subvencije za enegetski sektor, ki je večinoma fosilna goriva, znaša na svetovni ravni okoli 1000 miljr. dolarjev.Tako da, zadosti teh poceni fint s "pobiranjem denarja"...
HOR
# 12.09.2018 ob 20:37
Trend globalnega segrevanje kaže do ca 1,5 st C na stoletje ne pa 4-5 stopinj C, senzitivnost klime na rast CO2 pa se izkazuje za manjšo kot so predvidevali klima alarmisti...
Ni panike (razen za denar pobirat od prestrašenih)...
HOR
# 12.09.2018 ob 20:22
So v Ljubljani že imeli soliden tramvajski električen javni prevoz pa so ga zamenjali za moderne dizel avtobuse...
Če bo šlo tako naprej oziroma mazaj bo na koncu spet konjska vleka...
HOR
# 12.09.2018 ob 17:51
Okoljski odtis po receptu Global footprint network je hipotetični kazalnik brez dokazane podlage...

Še eno propagandno orodje iz arzenala CO2 klima alarmizma, ki izkorišča sentiment ljudi, ki jih skrbi prekomerno izčrpavanje in onesnaževanje okolja...
kralj matjaž
# 12.09.2018 ob 16:24
Dragi levičarji, če želite zeleno energijo jo kupite. Dajte svoj denar tja, kjer so vaša usta. Seveda to pa ne, rajši podražite življenje za vse nas, naredite ljudi revne, onemogočite jim dostop do osnovnih dobrin.
Najbolj žalostno pa je, da se tega niti ne zavedate. Takoj, ko bi pa omogočili delovanje trga, pa bi trg ceno znižal in bi rešili problem.
kazam
# 12.09.2018 ob 14:55
Naj mi nekdo razloži v čem je finta teh nanovo postavljenih sončnih elektraren, kjer se zadeve obračunavajo menda nekak drugače oz. morajo el. energijo porabit sami...namreč to ni normalno cele noči (mal nelogično glede na sončne..) žgejo reflektorje in to po par skupaj. Zdaj so začel to že mal skrivat-zakrivat na začetku je pa zgledalo tako kot da cela zgradba gori tak je žgalo!! V glavnem zelo ekološko..
abcabc
# 12.09.2018 ob 14:48
Brezveze. Država polna tekočih voda, mi pa sončno energijo kot v Španiji. Pri tem je vodna energija povsem naravno čista, voda pač teče čez turbino. Manjši problem so tista jezera pred jezi. Mura nima na slovenski strani ene hidroelektrarne, na avstrijski pa vse polno.
Spirala69
# 12.09.2018 ob 14:41
Cele, Cele! :)
Jožeine
# 12.09.2018 ob 14:00
To je že super, a povečali sevalni prispevek - (radiative forcing)...
opusdei
# 12.09.2018 ob 13:55
zgoraj naveden post je realna situacija frenda ki je padel na limanice
opusdei
# 12.09.2018 ob 13:54
15K evrov za izolacijo hiše, mesečen prihranek 30 evrov, v 500 mesecih(40 let če kuriš celo leto) dobiš denar za investicijo nazaj
japajade, v 40 letih bi moral novo izolacijo postavljat
HOR
# 13.09.2018 ob 20:42
@janez12345
# 13.09.2018 ob 08:14

Pa še nekaj:
Ko je govora o klimatski senzitivnosti gre za predvidvanja dviga temperature pri podovojivi koncentracije CO2 v zraku...
(na bazi pomanjkljivih računalniških modelov na podlagi hipotez)
HOR
# 13.09.2018 ob 17:00
@janez12345
# 13.09.2018 ob 08:14

Glede segrevanja nisem napisal kaj je bilo ampak kaj sedaj kaže izmerjen trend in to je ca 1,5 st C (UAH6 podatki iz satelitskih meritev kažejo še manj...) .
Tudi napovedi se gibajo od 1 st C do ca 6 st C ali vendar z zelo malo verjetnostjo za tako veliko ali le tako malo segrevanje, najbolj verjeten se ocenjuje razpon od 1,5 do 4,5 st C, znotraj tega pa je bila prej najboljša ocena za 3 st C, zdaj pa ta ocena ni več podprta. Do sedaj se v meritvah potrjujejo napovedi na ca spodnji najbolj verjetni meji, čeprav so jih napovedovali z manjšo verjetnostjo in je bila prej ta meja celo pri 2 st C zdaj pa pri 1,5 st C
Slovenski pa večinomaponavljajo le kar je, kot zgoraj opisamo napovedal IPCC pa še tega ne predstavljajo strokovno ( dodatno pa so izgleda mestoma zaostali še v IPCC poročilu 4 namesto 5 , kar se lahko lepo vidi v MMC rubriki številke o vremenu v letu 2050 ) saj ne povedo da imajo velike rasti temperature zelo malo verjetnost in so le zgornja extremno malo verjetna napoved (6 st C) ali le zgornja možna vrednost (4,5 st C) verjetnega ranga, medtem, ko spodnje možne verjetne (1,5 st C) ne omenijo, kaj šele spodnje extremno malo verjetne 1 st C računalniših modelov, ki jih zamolčijo verjetno zato, da napovedi zvenijo bolj alarmistično... ( nameesto mala verjetnos pa uporabljajo besede črni ali konzervativni scenarij...!?)
Videti je, da še marsikaj nisi slišal, zelo dobro pa oičitno sliši strokovno napačne klima alarmistične glasove (laži...!?)...
Nove študije pa kažejo na še nižjo senzitivnost in ca 30 do 45 nižje segrevanje, kot napovedujejo dosdanji scenariji IPCC.
OVE sonca/vetra potrebujejo višje subvencije po enoti in še dodatno na to precej podražijo elktriko, zato imata Nemčija o Danska z največ OVE sonca in/ali vetra daleč najdražjo elektriko (ca 2,5 x višjo od SLO), Francija pa z večinom nuklarkami manjši CO2 odtis in pol nižjo ceno elektrike...
klik...
klik...
klik...
klik...
HOR
# 12.09.2018 ob 22:32
@KLIPAN
# 12.09.2018 ob 13:53
"...Super, samo 50 let prepozno..."

...
To bo kakopak: Konec je blizu, 50. jubilejna izdaja...
klik...
HOR
# 12.09.2018 ob 22:20
Solarni elektro kolektorji so zaenkrat v EU ugodni za v Dalmacijo, jug Italije in v Španijo ter Portualsko, Grčijo kjer je znatno več sonca...
Slovenija tudi nima zadostnih vetrnih pogojev, razen na par mestih, kjer so mestoma druge omejitve zato vetrnice v Slo do nadalnjega niso resen vir elektrike.
Če se pa zadeve dovolj pocenijo oziroma napredujejo pa se to lahko spremeni, zato je glede tega najbolše zelo počasno uvajane - kot sedaj.

Prej so potrebni ukrepi URE, saj imamo relativno (pre)veliko porabo energije na proizvedeno enoto (€) BDP, torej racionalizacije porabe, izolacije učinkovito gretje, več javnega prevoza, železnice, itd.
Za nizki ogljični odtis - manj CO2 pa bo potreno najprej podaljšano obratovanje NEK, kar je najbolj zanesljivo in najceneje - cenejše od OVE sonca. Pa TEŠ6 bo delal vsaj do predvidenega konca (2054), verjrtno dlje. Potem pa se bo videlo kaknšo bo stanje in kako naprej. In to se bo verjetno tudi tako zgodilo kljub vse vrste "eko" klimatskih klima alarmističnih puhlic in agitacij...
Vse ostalo pe je strel v (energetsko) koleno...
In v podobnem scenariju sploh ne bomo edini, v EU...
pobalin
# 12.09.2018 ob 20:28
Soncna elektrarna tako kot jedrska nima ogljicnega odtisa. Je pa res, da je treba celice in panele proizvesti, prav tako kot je treba obogatiti uran in postaviti jedrsko elektrarno. Oboje seveda ima dolocen izpust. Delovanje soncne elektrarne bi naj bilo vsaj 20, v zadnjem casu tudi ze 30 let, izdelan je pa verjetno v enem tednu (skupaj z milijon drugimi v roll to roll procesu). Samo obratovanje elektrarne ne zahteva (prevec) rednega vzdrzevanja, tako da je verjetno najcistejsi vir.
Nemcija ima ze v osnovi drazjo elektriko, zato se pridobivanje cenejse elektrike, kot je soncna, tudi bolj izplaca. Glede na trende v ceni panelov, ki mocno padajo, in cene elektrike, ki bodo sle verjetno gor uaradi vecje porabe, je sončna energija zagotovo energija prihodnosti. Je pa vprasanje, a bo to cez 5, 10 ali 20 let.
QUENDI
# 12.09.2018 ob 15:17
.....Slovenci bomo okoljski odtis zmanjševali tudi s kaznovanjem povzročiteljev tragedij, kot je smrt dojenčka zaradi onesnažene vode okužene z e. coli........ne pa da prostovoljci čistijo svinjarijo neosveščenih Butalcev.......
Krispuzis
# 12.09.2018 ob 20:25
Jedrska energija je glede na tehnologije pridobivanja elektrike, ki jih poznamo v tem obdobju, daleč najbolj ekološka. 99% izobraženih fizikov vam bo odgovorilo isto.

Mi talenti se pa ukvarjamo z bizarnimi naložbami v termoelektrarne...
Kazalo