Reševalci na prizadetih območjih nadaljujejo z iskanjem preživelih. Foto: Reuters
Reševalci na prizadetih območjih nadaljujejo z iskanjem preživelih. Foto: Reuters
Na Šrilanki katastrofalne poplave in plazovi

Pet dni po najhujših poplavah na Šrilanki v 14 letih še vedno poteka iskalna akcija, a kot poroča Al Džazira, oblasti ne pričakujejo, da bodo našle preživele. Najhuje je prizadet jugozahod države, okrožja Kalutara na zahodu, Ratnapura v osrednjem delu države ter Galle in Matara na jugu. Zaradi vremenske napovedi, ki napoveduje novo deževje, se reševalci trudijo evakuirati ljudi, ki živijo na najbolj prizadetih in potencialno nevarnih območjih.

Hribovita območja so še vedno nedostopna in nekateri še niso dobili potrebne pomoči. STA piše, da je bilo v poplavah povsem ali deloma uničenih več kot 4.500 hiš. Obenem delijo pomoč med okoli pol milijona ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove. Še vedno pogrešajo več kot sto ljudi, 88 pa jih je v bolnišnici. "Slabo vreme naj bi se nadaljevalo. Skrbi nas, da se bo položaj poslabšal," je dejal predstavnik Mednarodne zveze društev rdečega križa in rdečega polmeseca, ki je potrdil, da je po vladnih podatkih zaradi poplave prizadetih skoraj pol milijona ljudi.

Šrilanka zaprosila za pomoč
Al Džazira medtem piše, da je voda, čeprav se raven gladine znižuje, še vedno visoka, nekatere vasi pa še vedno poplavljene, kar onemogoča evakuacijo prebivalcev. Indija je konec tedna poslala dve ladji pomoči. Združeni narodi so napovedali, da bodo poslali pomoč, vlada Šrilanke pa je zaprosila mednarodno skupnost za pomoč, ustekleničeno vodo, nova oblačila in hrano.

Monsunsko deževje je lani povzročilo hude poplave in zemeljske plazove, v katerih je umrlo več kot 100 ljudi. Leta 2003 pa so na praktično istem območju kot letos poplave in zemeljski plazovi zahtevali 300 žrtev.

Na Šrilanki katastrofalne poplave in plazovi