Okolje
Prizor iz Berlina: vsaka osvežitev pride prav. Foto: Reuters
Japonska
Na Japonskem so morali zaradi vročine, temperature presegajo 40 stopinj Celzija, v bolnišnico odpeljati že več kot 22.600 ljudi. Foto: Reuters
Vroče je tudi v Helsinkih. Foto: EPA
Na Švedskem se gasilci že več kot teden dni bojujejo z uničujočimi gozdnimi požari. Po zadnjih podatkih po vsej državi divja še 25 požarov, a civilna zaščita je danes ocenila, da so razmere sicer zelo resne, a hkrati stabilne, je poročal STA. Foto: Reuters

Dodaj v

Zahod in sever Evrope v primežu vročine, jugovhodu grozijo poplave

Nemški kmetje: škode zaradi suše za 1,4 milijarde evrov
25. julij 2018 ob 13:23
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Medtem ko se del Evrope, predvsem zahodni v pasu od Španije do Skandinavije, spopada z visokimi temperaturami, ki se utegnejo v prihodnjih dneh še dvigniti, pa v drugem delu grozi nevarnost poplav. V primežu vročine še naprej ostajata tudi Japonska, od koder poročajo o 80 žrtvah, in del ZDA.

V nekaterih evropskih metropolah, kot so Madrid, Pariz, Frankfurt, Amsterdam in Stockholm, bi lahko v četrtek in petek dosegli letošnje temperaturne rekorde, napoveduje portal AccuWeather. Deutsche Welle poroča, da so v Hannovru zaradi vročine v torek zvečer začasno zaprli letališče, zaradi visokih temperatur pa so oblasti za danes omejile hitrost na nekaterih delih avtocest, in sicer lahko blizu Stuttgarta in Ulma na delih avtocest A7 in A81 vozniki vozijo največ 80 kilometrov na uro. Zaradi visokih temperatur se za glavo držijo tudi kmetje, ki bodo ob velik del pridelka. Po napovedih nemške zveze kmetov naj bi bila škoda zaradi suše ocenjena na 1,4 milijarde evrov.

Potem ko so v torek najvišjo temperaturo, 35,9 stopinje Celzija, izmerili v Lingnu, bi se lahko v nekaterih predelih Nemčije temperature povzpele tudi do 36 stopinj Celzija in več. "Ponoči se je 'malo' shladilo," je dejal tiskovni predstavnik nemškega meteorološkega urada. Ponoči se je temperatura spustila na okoli 20 stopinj Celzija, kar je še vedno več od povprečja. Urad je izdal opozorilo pred vročino za večji del Nemčije, med njimi tudi za predele Bavarske in vzhodne Nemčije.

Več kot 30 stopinj na Švedskem in Finskem
Letošnje poletje je z visokimi temperaturami izrazito radodarno na severu Evrope. Na Švedskem, kjer se že več tednov spopadajo z uničujočimi požari, imajo po navedbah nekaterih medijev najtoplejši julij v zadnjih 260 letih, temperatura je tam zadnje dni višja od 30 stopinj Celzija. Švedski so pri gašenju okoli 50 požarov na pomoč priskočili gasilci iz več drugih evropskih držav. Podobno visoko temperaturo imajo tudi na Finskem in Danskem.

Več temperaturnih rekordov v juliju so izmerili tudi na jugu Kalifornije, vzhodu Kanade, v Alžiriji in na Norveškem, poroča BBC. Tudi Oman je imel najbolj vročo noč doslej: v eni izmed julijskih noči se temperatura ni spustila pod 42,6 stopinje Celzija.

Vročina tudi v prihodnjih dneh
Po napovedih naj bi se v večjem delu Evrope in tudi na Japonskem vroči dnevi nadaljevali do konca meseca. Kot poroča STA, bo vroče tudi konec tedna, na območju od osrednje Francije do južne Švedske bo nekaj olajšanja v soboto prinesel hladnejši veter. Zaradi tega bo veljala nevarnost neviht in nalivov. Te je po vsej Švedski pričakovati tudi v nedeljo in ponedeljek.

80 žrtev vročine na Japonskem
Iz Japonske poročajo o 80 žrtvah vročinskega vala, v bolnišnico so v zadnjih dveh tednih prepeljali že več kot 22.600 ljudi. Temperatura je ponekod presegla 40 stopinj Celzija, rekord so izmerili v Kumagaji severozahodno od prestolnice, kjer je bilo v ponedeljek 41,1 stopinje Celzija. Vlada je napovedala, da bo državnim šolam, v katerih se je ta teden začel pouk, pomagala pri nameščanju klimatskih naprav tam, kjer jih ni.

Ponekod v Španiji in na Portugalskem hladneje kot druga leta
Na drugi strani pa so v nekaterih delih sveta letos namerili nižjo temperaturo od povprečja: to velja za nekatere dele Španije in Portugalske, dele severne Sibirije in Rusije ter južne dele Južne Amerike. Tudi Islandija, kot poroča Guardian, je v teh dneh prekrita z oblaki, pogoste pa so tudi nevihte, ki so sicer značilne na območje južno od nje.

Na jugovzhodu Evrope pa v prihodnjih dneh grozijo poplave. Bolgarija je danes Grčijo in Turčijo opozorila, naj se pripravita na poplave, saj bi lahko napovedano obilno deževje v prihodnjih dneh povzročilo razlivanje rek Arde in Marice v teh dveh državah. Bolgarske oblasti so zaradi obilnih padavin že razglasile izredne razmere v več občinah. V mestu Tetevan je v naraslih vodah umrl moški, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

BBC po podatkih, ki jih je zbral Copernicus Climate Change Service, navaja, da je bil julij v Evropi najtoplejši leta 2010, ko je bilo dve stopinji topleje od povprečja.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
seba goričan
# 25.07.2018 ob 14:03
letos je res super vreme
Bonsaj
# 25.07.2018 ob 14:47
Letošnje poletje je nikakvo. Z ženo že pakirava za Sudan, da se naužijeva vsaj nekaj sončnih žarkov.

Kakor za koga. Meni osebno je takšno poletje vrhunsko. Sploh do narave je veliko bolj prijazno. Res ne razumem zakaj se nekateri radi cele dneve kuhate nad 30 stopinj plusa, brez oblačka?
Stavim, da bi v Sudanu takoj zamenajli njihovo sušno poletje (in še kakšen drug letni čas) za naše:)
ipad
# 25.07.2018 ob 14:10
letos so pri nas res prijetne temperature. čez dan zmerna vročina, noči se pa ravno prav ohladijo, da ni treba zjutraj obleči dolgih rokavov
Bonsaj
# 25.07.2018 ob 14:41
Ne vem kaj nekateri jamrate. Letos še ni bilo dneva nad 33 stopinj. Prejšnja leta je bilo tudi do 44 stopinj.

Kot prvo nihče ne jamra, samo navajajo dejstva, kot drugo se nauči brat: članek govori o previsokih temperaturah širom sveta, na srečo pa smo se jim v Sloveniji vsaj za zdaj še izognili.
los-t
# 25.07.2018 ob 14:09
Letos imamo pri nas super poletje, ravno prav vsega, če izvzamemo enkratni dogodek v Beli krajini...ampak nobenemu ni padel las z glave, tudi to bo hitro pozabljeno...le tako naprej, do mirne jeseni...
praetor
# 25.07.2018 ob 15:14
Pri nas na severu suho kot še nikoli v zadnjih 40 letih, konstantno vroče brez dežja, skurilo zelenice, grmovja. Vsekakor neobičajno za ta del Evrope.
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 14:54
@HOR

V arktičnem krogu kar lepo hajca. +6 nad 200 letnim povprečjem berem. Manj kot milijon kubičnih metrov letu v naslednjih letih. Albedo efekt, matan pod arktično polico, hajcalo bo, da bo veselje. Jaz sem svojih otrokom že dajal, da naj razmislijo, če si želijo otrok. Svet po vzoru Norega Maksa se nazadržno približuje. Včasih tudi Hollywood kaj zadane.
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 14:09
@WeeBay

Slovenija še ni Zemlja. Za zapečkarje res ni problema.
miha171
# 25.07.2018 ob 16:04
@PeterM

upoštevati je treba še 400+ jedrskih elektrarn, za katere moramo stalno skrbeti.
Če se sesuje sistem, bo kmalu sledilo 400+ taljenj reaktorjev, tako da dvomim, da se bo zemlja, ko se nas znebi, tako hitro šla na "normalne" temperature..
Dejansko bi morali pospraviti za sabo, preden gremo.
urosh444
# 25.07.2018 ob 15:40
mi mamo kar srečo letos
slo.venec
# 25.07.2018 ob 14:22
Kršena je vremenska ustava: mi imamo to poletje stalno nevihte, Švedi pa 35 stopinj. Sramota. Kje je vremensko ustavno sodišče?
gkrosl
# 25.07.2018 ob 18:42

Energetik81
# 25.07.2018 ob 13:47
Prijavi neprimerno vsebino
Spet senzacionalizem. Ko bereš novice, dobiš občutek kot da je po celi Japonski preko 40° cele dneve... Potem greš pogledat uradne podatke in vidiš, da je šlo čez 40° samo v 1 kraju in to samo Tmax ene 2-3 dni. Sicer je drugje 35-37°, ponoči se ohladi 20-26°.
V Nemčiji pa so temp še nekaj stopinj nižje od tega.


35-37° je seveda popolnoma normalno...
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 16:34
@steiermark

Pa vi sploh veste o čem govorite. Trenutno je debelina poledenitev 3 najvišja (na Arktiki) od leta 2004

LOL:https://climate.nasa.gov/vital-signs/arctic-sea-ice/
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
Energetik81
# 25.07.2018 ob 13:47
Spet senzacionalizem. Ko bereš novice, dobiš občutek kot da je po celi Japonski preko 40° cele dneve... Potem greš pogledat uradne podatke in vidiš, da je šlo čez 40° samo v 1 kraju in to samo Tmax ene 2-3 dni. Sicer je drugje 35-37°, ponoči se ohladi 20-26°.
V Nemčiji pa so temp še nekaj stopinj nižje od tega.
Aprila
# 25.07.2018 ob 20:43
Obstaja zgodbica da ko je bog delil zemlljo, jo je že vso razdelil ko so Slovenci, ta zadnji v vrsti, prišli na vrsto.. Ker ni imel nič drugega na razpolago, jim je dal tisto kar je še ostalo; raj.
Včasih ko se sprehajam po naravnih lepotah Sloveniji se mi zdi to čisto možno. In tudi ko berem o vremenskih pojavih okoli nas, ki se nas, verjamem da zaradi Alp, zagrešijo, se mi zdi da je velika verjetnost da je ta zgodbica resnična.
HOR
# 25.07.2018 ob 19:26
@PeterM
# 25.07.2018 ob 17:09
"...@HOR
IPCC vs realclimatescience, LOL
https://www.ipcc.ch/publications_and_dat
a/ar4/wg2/en/ch15.html ..."


...

Za temperature Arktike od 1900 sem ti sal graf s povzetimi podatki realnega stanja od HadCRUT (velja tudi, če ga objavi Pavliha, Realclimatescience ali kdo drug...) in original graf NASA ( ki se ne razlikuje kaj dosti od HadCRUT/Realclimatescience, za sedanje leto pa od Danskega meteoroškega inštituta (zelo kredibilno).
Ti pa na to daješ LINK IPCC s časovno pomanjkljivo obravnavo Arktike od 1979 naprej in na hipotetične napovedi, ki so se do sedaj izkazale za pretiravanja, grafi, ki sem ti jih priložil pa veljajo tudi za IPCC ( IPCC se zelo opira na podatke HadCRUT...) ...
Kakor lahko vidiš se je Arktika v času med ca 1920 do 1945 segrevala podobno, kot konec 20. stoletja in sedaj, oziroma je od ca polovice do konca 20 stoletja izkazovala padec temperature. in tudi led se je med ca 1920 in 1940 topil podobno, kot sedaj (ob precej nižjem CO2...)
Očitno ti ni kaj dosti jasno, ker, če bi ti bilo se sploh ne bi obregnil od vir, ker bi ti morala biti kredibilnost prikaza jasna...
LOL
Churchill W.
# 25.07.2018 ob 13:50
Včasih smo hodili na poletne počitnice na topel jug.
Očitno bomo po novem hodili na vroč sever.
nonparel
# 25.07.2018 ob 19:00
Bog daj čim več takšnih poletij, kot je letošnje v Sloveniji.
Kot kronični bolnik namreč zelo težko prenašam visoke temperature.
neprilagojen
# 25.07.2018 ob 17:23
dnevno v nekaterih krajih 20*C razlika temperature, letno 50*C in prezivimo, v stotih letih pa klima alarmisti pravijo 2*C in zaradi tega bomo pomrli. LOL
ali je mogoce kdo pogledal v nebo in videl tisto lucko katera sveti po danu, ta lucka odda na zemljo energije v enem mesecu vec kot vsi nasi zemlejski resursi skupaj
samo ene majhna aktivnost na tej lucki se lahko odrazi na zemlji kot popolni sezig zemlje ali ledeno dobo
sem pa preprican da 150% davka na gorivo in visoke registracije, davki na energijo sigurno resujejo planet, gospodje dovolj zasluzijo, da se lahko vozijo z privatnimi letali in nam pridigajo kako moramo resiti planet
onesnazevanje je problem in na to lahko vplivamo, klimatske spremembe so naravni ciklus in ni davka kateri lahko to spremeni
poskusajte dvigniti pogled iz mobitela ali monitorja, poglejte v nebo in videli boste povzrocitelja temperatur, vsako jutro ob vzhodu se pojavi na nebu in ob zahodu se skrije
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 17:00
@steiermark

NASA vs realclimatescience, LOL
Joker
# 25.07.2018 ob 13:48
Samo, da ni globalnega segrevanja.
luckyss
# 27.07.2018 ob 23:49
Po zadnjih podatkih po vsej državi divja še 25 požarov, a civilna zaščita je danes ocenila, da so razmere sicer zelo resne, a hkrati stabilne, je poročal STA

Ja, pacient je sicer umrl, je pa njegovo stanje stabilno in ni pričakovati poslabšanja ;)
NoriGoban
# 25.07.2018 ob 20:25
"Medtem ko se del Evrope, predvsem zahodni v pasu od Španije do Skandinavije"
"Več kot 30 stopinj na Švedskem in Finskem"

Finska ni na zahodu!
hrgotax
# 25.07.2018 ob 20:20
Konec tedna bosta Švedska in Norveška dobili dež, tako da ne drži pisanje zadnjih dni, da "suši na severu ni videti konca" ...

Samo da se senzacionalistično poroča in je super. Naj živijo všečki!
GorskiSkrat
# 25.07.2018 ob 17:20
"... hladneje kot druga leta" Ja itak, Slovenija moj doma.
HOR
# 27.07.2018 ob 03:10
@agenda21
# 25.07.2018 ob 21:12
"...Preveč CO2 v ozračju. Prej, ko boste verjeli, manjši bo globalni davek..."


...
Država že zdaj kasira prevelik davek na CO2. Če bo pa še već vere brez znanstvenih dokazov pa bo kasirala še bolj...
Povečanega globalnega naravnega CO2 davka pa še od nikoder...
HOR
# 27.07.2018 ob 03:04
@agenda21
# 25.07.2018 ob 21:6
"...PeterM
Priporočam tudi ogled primerjav zimskih tempertur na južni polobli, ko je imela Avstralija
preko +40C, Antarktika pa tudi do -70C. Sedaj, ko bi morala biti spodaj zima, pa Antarktika kar naenkrat toplejša kot poleti?!
https://eldoradoweather.com/climate/worl
d-extremes/world-temp-rainfall-extremes.php ..."


Temperature na Antarktiki pa ledeno "tople" od -58 do -30 °C...
agenda21
# 25.07.2018 ob 21:50
...pardon, primerjav poletnih tempertur na južni polobl...
agenda21
# 25.07.2018 ob 21:46
PeterM
Priporočam tudi ogled primerjav zimskih tempertur na južni polobli, ko je imela Avstralija
preko +40C, Antarktika pa tudi do -70C. Sedaj, ko bi morala biti spodaj zima, pa Antarktika kar naenkrat toplejša kot poleti?!
https://eldoradoweather.com/climate/worl
d-extremes/world-temp-rainfall-extremes.php
HOR
# 25.07.2018 ob 19:45
@PeterM
# 25.07.2018 ob 16:34
"...
Pa vi sploh veste o čem govorite. Trenutno je debelina poledenitev 3 najvišja (na Arktiki) od leta 2004..."


@steiermark govori o volumnu (debelina), ti pa na do daješ graf površine ledu . In tudi pri tem je podobno vidno , da ca zadnje desetletje ni trenda upada ledu...
Mešaš volumen in površino zvoj komentar pa je tako brezpredmeten, saj v ničemer ne dokazuje , da se @steiermark moti ali, da ne podaja kredibilne podatke...
(Torej LOL...!?)
HOR
# 25.07.2018 ob 17:14
@PeterM
# 25.07.2018 ob 16:58
"...@HOR
Tudi na splošno se z temperaturami na Arktiki ne dogaja nič unikatnega
LOL:..."


LOL:
Dal si podatke temperatur iz zelo kratkega obdobja jan - marca 2016. Očitno ti ni jasno, da takšna nihanja niso nova, niti unikatna. Dolgoročni trend in sedanje temperature pa ne kažejo nobenih posebnosti...
klik...
klik..
klik...
Bivši uporabnik
# 25.07.2018 ob 17:09
@HOR

IPCC vs realclimatescience, LOL

https://www.ipcc.ch/publications_and_dat
a/ar4/wg2/en/ch15.html
zlobniCO2
# 25.07.2018 ob 15:00
preveč vlage v naših krajih.
HOR
# 25.07.2018 ob 14:49
@PeterM
# 25.07.2018 ob 14:09
Slovenija še ni Zemlja...


Tudi sever Evrope in Japonska še nista cela Zemlja...
Umivalnik
# 25.07.2018 ob 14:12
Letošnje poletje je nikakvo. Z ženo že pakirava za Sudan, da se naužijeva vsaj nekaj sončnih žarkov.
steiermark
# 25.07.2018 ob 16:11
PeterM

Pa vi sploh veste o čem govorite. Trenutno je debelina poledenitev 3 najvišja (na Arktiki) od leta 2004:
http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/
thk.uk.php
https://www.thegwpf.com/the-amazing-arctic-ice-hockey-stick/
Temperature so nižje od dolgoletnega povprečja:
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.p
hp
Kje pa ste vi našel 200 letno povprečje? Pošljite mi ta podatek.

Kar nekaj na pamet.

Skratka, kar nekaj na pamet.
agenda21
# 25.07.2018 ob 21:12
Preveč CO2 v ozračju. Prej, ko boste verjeli, manjši bo globalni davek.
RJSlo
# 25.07.2018 ob 17:31
Wow, nevihta z velikim N, z Vzhoda. Poslal Putler. Toča, dež, veter, grmenje, bliskanje. V glavnem cel paket.
steiermark
# 25.07.2018 ob 16:49
PeterM

http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2018/07/Arctic-ice-volume-Kirye-2018-July-1.png

https://realclimatescience.com/2018/06/o
ne-month-remaining-to-the-arctic-melting-scam/

https://realclimatescience.com/2018/06/a
rctic-meltdown-update-5/
HOR
# 25.07.2018 ob 16:27
@PeterM
# 25.07.2018 ob 14:54
@HOR
"...V arktičnem krogu kar lepo hajca. +6 nad 200 letnim povprečjem berem.
Manj kot milijon kubičnih metrov letu v naslednjih letih. Albedo efekt, matan pod arktično polico, hajcalo bo, da bo veselje..."


Glede temperatur bereš verjetno kaj lokalnega , ker so sedanje povprečne poletne temperature (rdeča linija) na Arktiki (že od konca maja) pod dolgoletnom povprečjem (zelena linija) med leti 1958 in 2002 - klik...
Volumen ledu na morju Arktike pa zadnjih 10 let kaže trend naraščanja, čeprav je "Ata" klima alarmizma iz NASA James Hansen je 24. junija 2008 napovedal, da bo Arktika v 10 letih brez ledu (poletnega), kar ne samo, da se ni zgodilo ampak je volumen od takrat (10 let) narasel.
Tudi na splošno se z temperaturami na Arktiki ne dogaja nič unikatnega... -klik...
Klimatska katastrofa je le v hipotetičnih napovedih klima alarmistov v realnosti pa se do nadalnjega ne dogaja. Se pa klima že od vedno spreminja...
-klik...
klik...
klik...
HOR
# 25.07.2018 ob 15:42
Naravno periodično vremensko dogajanje...

Klaus Haslinger, klimatski znanstvenik na avstrijskem Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik -ZAMG (Centralni urad za meteorologijo in geodinamiko), je za medij Wochenblick povedal, da sedanje zelo suhe razmere (v severni Evropi) v osnovi niso "nič več, kot le vremenski pojavi in, da same po sebi nimajo nič skupnega s tako imenovanimi človeškimi spremembami podnebja ". Haslinger je specializiran za regionalno analizo podnebja. modeliranje, hidrologija in suše.
Meteorolog Joe Bastardi iz Weather Bell Analytics (meteorološko svetovanje) pa navaja, da so vzroki sedanjih evropskih vremenskih anomalij naravni oceanski cikli - in sicer El Nino in hladen severni Atlantik...
11 od 13 poletij pred 2016 je bilo v Nemčiji glede padavin normalno ali nadpovprečno deževeno...
Suše globalno kažejo trend upadanja že 35 let, podobno pa velja za požare v naravi, kar spet demantira napačne nasprotne klima alarmistične napovedi...
klik...
as_if
# 25.07.2018 ob 14:58
Poletje za nikamor. Soparno, težko... Imam pa že raje 35°C in 0% vlage, kot pa tole mokro mučenje.
Hijena
# 25.07.2018 ob 14:01
Pri nas in na večjem delu Balkana imamo kislo poletje in brez vročine. Zato me vročinski valovi drugod sploh ne zanimajo!
WeeBay
# 25.07.2018 ob 14:01
Ne vem kaj nekateri jamrate. Letos še ni bilo dneva nad 33 stopinj. Prejšnja leta je bilo tudi do 44 stopinj.
WeeBay
# 25.07.2018 ob 14:02
Prejšnje leto je bilo kar nekaj dni nad 42+ stopinj*
Kazalo