Z novelo zakona bo prepovedano klanje živali brez omamljanja. Foto: EPA
Z novelo zakona bo prepovedano klanje živali brez omamljanja. Foto: EPA

Državni zbor je sprejel novelo zakona o zaščiti živali, ki je bila potrebna predvsem zaradi uskladitve z evropsko direktivo glede zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Novela zakona prinaša spremembe na področju poskusov na živalih, zakola, spreminja definicijo nevarnega psa, izboljšuje pa se tudi zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik je poudaril, da se z novim zakonom oblikuje nova raven zaščite živali na več področjih, predvsem v reji, poskusih in pri zakolu. Poleg tega se krepi tudi odgovornost lastnikov živali.

Zaradi bolj restriktivnih ukrepov pri laboratorijskih poskusih na živalih bo po novem treba za vsako dejanje, ki se opravi na živalih oz. na živalskem tkivu, pridobiti predhodno soglasje posebne etične komisije.

Kljub pritiskom nekaterih verskih skupnosti bo po novem prepovedan zakol živali brez predhodnega omamljanja. Po mnenju muslimanske in judovske skupnosti to preprečuje možnost udejanjanja verske svobode, zato so se že pojavila opozorila glede možnosti zahteve za ustavno presojo zakona.

Zakol brez omamljanja je zdaj v Sloveniji dovoljen izključno, če gre za zakol perutnine, kuncev in zajcev zunaj klavnice za zasebno, domačo uporabo.

Prepoved lova in reje živali zaradi krzna
Na predlog nevladnih organizacij so v zakon zapisali tudi prepoved reje in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov. Po Ravnikovih zagotovilih to ne bo imelo vpliva niti na rejo kuncev zaradi mesa niti na tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo. Če bodo na ministrstvu ugotovili, da to prinaša negativne ekonomske učinke, pa se bodo ustrezno odzvali. V Sloveniji je sicer prijavljena le ena tovrstna reja s 100 živalmi.

Nevarni bodo tudi napadalni psi
Za nevarne bodo po novem veljali tudi napadalni psi in tisti, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti. Po zdajšnji ureditvi pa velja pes za nevarnega, če je ugriznil človeka ali žival. Skrbnik živali pomeni osebo, ki odgovarja za žival in ni nujno njen lastnik. Občinski redarji pa bodo ob morebitnem odkritem prekršku na javni površini lahko ukrepali.

Izboljšal se bo tudi zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov, saj bo obvezen vnos podatka o izvoru psa, s čimer se želi preprečiti nezakonit promet z živalmi.

Prepoved cirkusov, v katerih nastopajo živali
Novela zakona tudi prepoveduje cirkuse in podobne prireditve, v katerih nastopajo prostoživeče živali.