Veliko pozornosti na 1. Družinskem dnevu s hišnimi ljubljenci je požel piton, ki so ga obiskovalci z veseljem pobožali. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Veliko pozornosti na 1. Družinskem dnevu s hišnimi ljubljenci je požel piton, ki so ga obiskovalci z veseljem pobožali. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Nuša Schumet, vodja Šolske veterinarske ambulante
Nuša Schumet, vodja Šolske veterinarske ambulante, s svojim mopsom. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
1. Dan s hišnimi ljubljenci
Dijaki DIC-a Ljubljana, gimnazije in veterinarske šole odslej najprej ne vadijo več svojega strokovnega dela na plišastih igračkah, ampak na pravih živalih. Seveda ob spremstvu že izkušenih veterinarjev. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Prva tovrstna družinska živalska zabava oziroma sproščeno druženje ali živalski piknik je potekal v zeleni okolici Šolske veterinarske ambulante Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) Ljubljana.

Kdo si upa pobožati pitona?
V popoldanskih urah so se na dvorišču v bližini Šolske veterinarske ambulante zbrali vsi ljubitelji takšnih in drugačnih hišnih ljubljenčkov. Največ je sicer bilo psičkov, srečali smo pa tudi hrčke, pajke in zajčke. Med vsemi je največ pozornosti vzbudila kača - velik rumeno-beli piton, ki so ga tako otroci kot odrasli z veseljem in brez kazanju strahu božali.

Stojnice, oder, fotokotiček ...
Organizator dogodka, BIC, si je popoldan s hišnimi ljubljenci zamislil kot sproščeno oz. neformalno podajanje vseh mogočih informacij lastnikov živalskih prijateljev, društev, organizacij in strokovnega osebja, ki se ukvarja z zdravjem in obravnavo malih živali. Na stojnicah so se obiskovalci lahko seznanili z informacijami o prehrani, negi, na glavnem prizorišču, ki bi mu lahko rekli oder, so se zvrstili nastopi, kot sta ples s psom, premagovanje ovir in še in še. Predstavili so se tudi policijski, reševalni in terapevtski psi.
Dijaki dejavni v Šolski veterinarski ambulanti
Poklic veterinarja zahteva veliko prakse, zato jo dijaki BIC-a Ljubljana, gimnazije in veterinarske šole lahko odslej naprej pridno opravljajo v edini Šolski veterinarski ambulanti. Na dnevu hišnih ljubljencev so tako dijaki pod strokovnim vodstvom usposobljenih veterinarjev nudili hitre in brezplačne nasvete ter preglede.
"Naši dijaki so z novo Šolsko veterinarsko ambulanto nedvomno izboljšali kakovost izobraževanja. V sodobno opremljeni ambulanti se oskrbe hišnih ljubljenčkov zdaj lahko učijo na resničnih primerih in ne le z vajo na modelih - plišastih igračah," je povedala Nuša Schumet, dr. vet. med.
Družinsko vzdušje
Otroci so uživali ob spremljanju nastopov, kot so plešoči psi, frizbi psi in psi, ki vlečejo kolesarje in tekače. Samo za njih sta bila na voljo tudi fotografski in ustvarjalni kotiček.

Vabljeni tudi k branju novice na MMC-jevem otroškem portalu.

V reportažnih videoposnetkih si oglejte, kaj so v našo kamero povedali nekateri obiskovalci, predstavnica organizatorjev, vodja Šolske veterinarske ambulante, dijakinja in študent.