"Vsak pes je primeren za šolanje," je poudarila Tina Ciglar iz KD-ja Maribor. Foto: BoBo
Agility
Agility je športna kinološka disciplina, kjer je cilj, da psi premagujejo različne ovire, da dokažejo svojo sposobnost, poslušnost in spretnost. Agility je poučna športna aktivnost, naravnana k izpopolnjevanju vključevanja psa v družbo. Foto: BoBo

Obiskali smo kinološko društvo Maribor, ki je eno starejših društev v Sloveniji. Danes društvo šteje okoli 90 rednih članov, ki vam omogočajo nasvete in učne ure glede vzgoje psov. "Na izobraževanje lahko pridejo že pasji mladiči. Ko imajo igralne urice, se tudi lastniki najprej podučijo, kaj pričakovati od psa, kako bo vse skupaj potekalo," je dejala Tina Ciglar iz KD Maribor.

Dodala je: "Še bolje pa je, da se o tem pozanimamo, še preden pes pride k družini, da so stvari že urejene, sploh kar se tiče tega, kaj pes sme in česa ne sme."

Igralne urice priporočljive
V društvu priporočajo igralne urice. Zakaj? "Igralne urice so v redu zato, da psa pod nadzorom socializiramo v drugem okolju. Predvsem, da že na začetku pridobimo strokovne informacije, kaj sme in česa ne. To je namenjeno predvsem vodnikom. Psi imajo bolj prosti čas in imajo vmes nadzorovano medsebojno igro. Med seboj jih moramo naučiti, kako se igrati in ne pustiti, da se zmenijo sami med sabo. To moramo z njimi začeti početi že zgodaj," je poudarila Ciglarjeva.

Osnove socializacije in poslušnosti
Pri vzgoji psa so sprva najpomembnejši osnovni ukazi. Po igralnih uricah se nadaljuje šolanje psa. Sledijo osnove socializacije in poslušnosti. "To se mi zdi ena stvar, ki je skoraj obvezna za neko sobivanje s človekom in psom v urbanem okolju. Na tej stopnji vodniki dobijo vse osnovne podatke - od tega, kako se pes razvija, do tega, kako preživeti puberteto in kako vzpostaviti odnos. Pes je človekov najboljši prijatelj in vsak lahko to pri svojem psu začuti," je dodala.

Sprehod ne sme biti sam sebi namen
Pri vzgajanju psa je pomemben tudi sprehod v naravi. "Ne učimo se samo osnovnih veščin poslušnosti, ampak poskušamo narediti neko celovito sliko od samonadzora do delo na ovirah, da pes nima strahov ne pred temo ne pred višino. Na sprehodih v naravi vodnike naučimo pravilne igre in pravilnega ukvarjanja na sprehodu, da sprehod ni sam sebi namen. Pes se mora naučiti obvladati svoje telo, da pozneje ne pride do poškodb," je še povedala. V društvu imajo tudi literaturo, da se lahko vodniki še utrdijo pridobljeno kinološko znanje.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Začetek šolskega leta za pse
Začetek šolskega leta za pse