Katja Železnik pridobiva znanje predvsem iz (tuje) literature. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Katja Železnik pridobiva znanje predvsem iz (tuje) literature. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Katja Železnik
Vsakega psa se da socializirati, a je za uspeh treba veliko vloženega truda in dela. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Člane društva veže ljubezen do psov, je poudarila Železnikova: "Ukvarjamo se predvsem z varstvom psov, vzgojo, šolanjem. Ponujamo tudi tečaje, in sicer individualne tečaje, potem tečaje za mladičke, skupinske tečaje in tudi nadaljevalne tečaje. Večina tečajnikov se po začetnem tečaju odloči še za nadaljevalnega. Ta temelji bolj na socializaciji, ne toliko na šolanju. Vsi tečaji načeloma temeljijo bolj na vzgoji."

Pri Železnikovih so imeli doma vselej pse, zdaj ima Katja že nekaj časa tudi svoja. "Prej sem imela eno psičko, ki je žal preminila. Zdaj imam mešanko, pitbulko Dino, ki smo jo posvojili iz zavetišča. V bistvu se je zaradi nje vse to začelo, ker je bila tista, ki mi je dala malo vetra, tako da sem potem res poglobila znanje v kinologiji in zaradi nje dobila še več ljubezni do tega. Zdaj se pač s tem ukvarjam. Potem se je našemu krdelu pridružil še en mladiček, zdaj ima že sedem mesecev, tako da imam dva svoja psa," je razložila.

Delo od samega začetka z mladičem je lahko poezija
Pojasnila je, da se da vsakega psa socializirati, a da je za uspeh treba veliko vloženega truda in dela. "Odvisno je, po mojem mnenju, tudi od sreče. Lahko greš v zavetišče in dobiš super kužka, ki je prav primeren tvoji energiji in je mogoče že socializiran. Jaz sem imela s svojo Dino malo slabšo izkušnjo. Bila je malo bolj živahna psička. Morala sem vložiti malo več truda, ampak da se. Če bi se zdaj še enkrat odločala, bi raje vzela mladiča. Če začneš pravilno delati z mladičem in če začneš res od prvega dneva, ko stopi v tvojo hišo, delati z njim, je to poezija. Če te veseli, uživaš v tem in potem imaš res super vzgojenega psa. Je pa res, da smo vsi ljudje, delamo napake. Tudi sam lahko pri vzgoji svojega mladička narediš ogromno napak. Ampak vse se da potem rešiti," je dejala.

Za lastnika je najpomembneje, da dobi izkušnje
Železnikova dobiva znanje predvsem iz literature, v glavnem tuje, čeprav sodeluje tudi z drugimi slovenskimi kinološkimi društvi. "V zadnjem času veliko strank, ki pridejo k meni na tečaj, iščejo informacije, še preden vzamejo psa. To se mi zdi zelo pomembno. Če si mi že prej naredimo en načrt, kako bomo s psom delali, zakaj si psa vzamemo, je precej lažje. Če se vam zdi, da je pes pri dveh mesecih premlad za skupinski tečaj, obstaja tudi veliko individualnih tečajev. Imam kar nekaj ljudi, ki pridejo na individualni tečaj z mladički. Priozadevamo si samo za socializaciji. Res veliko znanja pridobijo, predvsem lastniki, ki imajo prvič psa. Za lastnika psa je pomembno, da dobi izkušnje in čim več različnih mnenj. Pomembno pa je tudi, da pridobi pozornost psa, da bo sledil njemu, da bo, kot rada rečem, lastnik za psa center sveta."

Treba je biti čim bolj dosleden
Tudi Železnikova - tako kot večina drugih lastnikov - svoja psa razvaja, a opozarja: "Poskušam biti čim bolj dosledna. To je zelo pomembno, da smo pri vzgoji dosledni. O razvajanju navadno povem tako: če se lastnik odloči, da bo pes spal z njim na postelji, jaz nimam čisto nič proti temu. Pač naj spi. Moji psi ne spijo z mano na postelji, ampak to je odločitev vsakega posameznika. Pomembneje se mi zdi to, da če se odločimo, da pes ne sme na posteljo, da to velja. Pika."

Oddaji Živalski blues lahko prisluhnete vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Pasji planet
Živalski blues: Pasji planet