V parku gradu Rožek bivajo številne živali. Foto: MMC RTV SLO
V parku gradu Rožek bivajo številne živali. Foto: MMC RTV SLO

Obiskovalci vstopajo in živali spoznavajo brez ograj, ki bi jih ločevale. To zahteva nekaj discipline obiskovalcev, kar je dobro, če želi človek prevzeti vlogo opazovalca, in ne dejavne vloge. V posebnem delu parka se lahko živali tudi dotaknejo.

To je zlasti pomembno za otroke, ki živali bolje spoznajo, kakor tudi za vse tiste, ki želijo pred določenimi vrstami živali izgubiti strah.

Leta 1970 park odprli za javnost
Velika želja upravljavcev parka je umiritev duha med živalmi in ljudmi. "Naša tradicija je zelo stara, sega že v leto 1830. Takrat so okoli živalskega parka zgradili zid, iz kamnov ruševine. Sem so nato preselili divjad. V 18. in 19. stoletju je bil romantični krajinski par. Gre za drugačen zorni kot. Leta 1970 smo živalski park odprli za javnost in ga obogatili z večjim številom živalskih vrst. Tudi danes naj bi čutili romantiko grajskega hriba, obenem pa lahko vidimo in spoznavamo različne vrste živali. Smo sodoben živalski vrt, smo enako kakovostni kot živalski vrtovi po Evropi. Zato skušamo izpolnjevati nekatere zahteve. Sem spada tudi izobraževanje, ohranjanje živalskih vrst, tudi raziskovalni projekti. Naš glavni raziskovalni projekt je trenutno povezan s klavžarjem in sega tudi zunaj meja Avstrije," je obrazložil Emanuel Liechtenstein iz Tierparka Rosegg.

Po novem v Rožeku tudi zlati šakal
O klavžarju je Clara Noe povedala: "Klavžar je poseben ptič, ki je nekoč živel v Avstriji in drugod po Evropi. Sčasoma je skoraj izumrl. Zdaj poteka projekt, v katerem sodeluje tudi živalski vrt Rožek. Gre za ponovno naselitev teh ptic." Liechtenstein je še dodal: "V glavnem imamo tukaj alpske živalske vrste: jelene, rdeče jelene, kozoroge, muflone, po novem pa tudi zlatega šakala. Gre za posebno vrsto živali, ki bi jo morali bolje spoznati, saj se na novo naseljuje na območje Avstrije."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Grajski živalski park
Grajski živalski park