Dvojni naraščaj pri pandah ni redkost. Foto: Reuters
Dvojni naraščaj pri pandah ni redkost. Foto: Reuters
false
Prvih nekaj mesecev bo mamico in mladička mogoče občudovati le na fotografijah in videoposnetkih, tako bo tudi pandja hiša v tem času zaprta. Foto: Reuters

Samica velikega pande Yang Yang je namreč enega izmed mladičkov skrivala.

"Ker smo se odločili za naravno vzrejo, smo lahko naraščaj opazovali le s kamero. Slišati je bilo takšne zvoke, kot da bi cvilila dva mladiča, na posnetku pa smo vedno videli le enega. V petek pa je skrbnik na zaslonu prvič prepoznal dva," je dejala direktorica živalskega vrta Dagmar Schratter.

Razvoj dvojčkov po navedbah osebja vrta trenutno poteka pravilno. "Oba mladička imata majhna debela trebuščka in mati Yang Yang je zelo sproščena," je pojasnila zoologinja Eveline Dungl. "Malčka je na posnetkih redko videti, saj ju Yang Yang stalno greje s svojimi velikimi šapami. Vsak dan imata več puha, opaziti pa je tudi že črno-beli vzorec. Razločno je slišati zvoke pitja in udobja, ko ju mati hrani ali umiva," je še pojasnila Dunglova.

Umrljivost med mladiči velikega pande je sicer visoka, v prvih tednih 50-odstotna, v prvem letu pa 40-odstotna. Ime mladiču zato po stari kitajski navadi izberejo šele po stotih dneh. Osebje vrta je kljub temu optimistično, saj Yang Yang po besedah Schratterjeve velja za izkušeno mater, ki vestno skrbi za svoje mladiče.

V Schönbrunnu so edini v Evropi, ki jim uspeva parjenje pand po naravni poti.

Veliki pande sodijo med ogrožene živalske vrste. Trenutno jih na južnem Kitajskem živi samo še 1.864. V večini živalskih vrtov stavijo na umetno oplojevanje, medtem ko so v živalskem vrtu Schönbrunn po naravni poti že v letih 2007, 2010 in 2013 kot edini v Evropi uspešno vzredili tri mladiče.

Dvojčka pande v dunajskem živalskem vrtu
Dvojčka pande v dunajskem živalskem vrtu