Tako naj bi bil videti TEŠ leta 2014. Foto: Dokumentacija TEŠ-a za EBRD
Tako naj bi bil videti TEŠ leta 2014. Foto: Dokumentacija TEŠ-a za EBRD
Memorandum proti TEŠ-u 6

Memorandum o spremembi smeri energijske politike obenem predvideva izdelavo alternativnega programa. Kot je med drugim poudaril Kovačič, je, če vlada ne bo pokazala razumevanja, mogoč tudi referendum o 6. bloku termoleketrarne.

Podpisniki memoranduma vladi predlagajo, naj energetska politika temelji na učinkoviti rabi energije, plinsko-parnem agregatu z dodatno enoto za kurjenje lesnih ostankov in naložbah v obnovljive vire energije. Financiranje slednjih v dovolj velikem obsegu bi namreč omogočilo, da bi v petih letih prišli na raven ene petine substituta TEŠ-a 6, je prepričan Kovačič. Drugo bi po njegovih besedah odpadlo na učinkovito rabo energije in plinsko-parni agregat.

V memorandumu je omenjena še druga možnost, ki bi jo bilo treba preveriti čez pet let, in sicer jedrska opcija. V memorandumu vladi obenem predlagajo projektno financiranje in socialno podjetništvo, pojasnjuje Kovačič.

Komat: Nujni javna razprava in neodvisna študija
Anton Komat pa je prepričan, da tako ogromna naložba presega domet mandata politične opcije in zadeva prihodnost Slovenije na dolgi rok. Po njegovih besedah je nujno, da se odpre javna razprava. Poleg tega v zvezi s projektom pogreša tudi neodvisno študijo, saj EBRD-jeva študija po njegovih besedah to ni.

HSE: Tudi alternative niso prepričljive
Na vsebino memoranduma so se že odzvali v Holdingu slovenske elektrarne, kjer so v zvezi s plinsko parno enoto poudarili, da tudi plin ne spada v kategorijo obnovljivih virov, poleg tega pa je treba imeti tudi rešitve za stabilno dobavo zemeljskega plina in njegovo cenovno sprejemljivost. Poudarili so še, da tudi predlagana izraba lesnih ostankov ob zgorevanju povzroča emisije ogljikovega dioksida v zrak.

V HSE-ju ocenjujejo še, da bi bilo z delovanjem predlagane plinsko-parne enote zagotovljenih le okoli 50 delovnih mest, pri čemer se v družbi sprašujejo, kam naj bi preusmerili preostalih 3.500 delavcev, ki so vezani na izkop premoga in proizvodnjo električne energije.

Memorandum proti TEŠ-u 6