Peti blok bo po uspešno končanem poskusnem obratovanju šestega bloka prešel v hladno rezervo in bo obratoval po potrebi do leta 2027 s proizvodnjo do največ 1.050 GWh na leto. Foto: MMC RTV SLO
Peti blok bo po uspešno končanem poskusnem obratovanju šestega bloka prešel v hladno rezervo in bo obratoval po potrebi do leta 2027 s proizvodnjo do največ 1.050 GWh na leto. Foto: MMC RTV SLO
Prvi nadzornik TEŠ-a Djordje Žebeljan poudarja, da so zamenjave vitalnih delov generatorja v termoelektrarnah običajne in močno odvisne od načina obratovanja elektrarne ter sistema vzdrževanja. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo TEŠ-a je zaradi nekaterih namigovanj o neupravičenosti nadaljnjih vlaganj v peti blok, ki bo po letu 2015 le še hladna rezerva, moralo na nadzornem svetu znova predstaviti postopnost zapiranja dotrajanih blokov 3, 4 in 5 ter njihovo nadomeščanje s šestim blokom, ki začne delovati leta 2014, so danes v skupnem sporočilu za javnost zapisali v TEŠ-u in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Obratovanje tretjega, četrtega in petega bloka bo omejeno na podlagi tehnoloških, ekoloških in ekonomskih omejitev. Blok 3 bo tako obratoval do uspešno končanega poskusnega obratovanja šestega bloka, ki je predvideno za jesen 2014, nato pa bo do leta 2016 ostal v hladni rezervi. Konec obratovanja četrtega bloka je pogojeno z odločitvijo Elesa o gradnji oziroma rekonstrukciji daljnovoda, sicer pa bo po načrtu obratoval do končanega poskusnega obratovanja šestega bloka in bo nato prav tako v hladni rezervi.

Zamenjava generatorja nujna
Peti blok bo po uspešno končanem poskusnem obratovanju šestega bloka prešel v hladno rezervo in bo po potrebi obratoval do leta 2027 s proizvodnjo do največ 1.050 GWh na leto. Na petem bloku sta nujni zamenjavi statorja in rotorja generatorja. Obstoječi generator je namreč v tako kritičnem stanju, da je njegova zanesljivost že zdaj na zelo nizki ravni in je zamenjava med načrtovanim remontom v letu 2011 nujna.

Prvi nadzornik TEŠ-a Djordje Žebeljan poudarja, da so zamenjave vitalnih delov generatorja v termoelektrarnah običajne in močno odvisne od načina obratovanja elektrarne ter sistema vzdrževanja. "Zato lahko še enkrat soglašam z ugotovitvami, da ne gre za nepotreben strošek, temveč za nujno naložbo, ki bo omogočila varno in zanesljivo delovanje petega bloka TEŠ-a v primeru izpada ali okvare šestega bloka ali siceršnje ogroženosti oskrbe z električno energijo," je dejal.

Predložiti mora tudi koncept ogrevanja Šaleške doline
Žebeljan navaja, da ni bilo nikoli sporno, da peti blok po letu 2014 prehaja v hladno rezervo. "Prav pa je, da imamo vsi, ki smo v projekt gradnje TEŠ 6 vključeni, pred seboj jasno razdelan terminski in finančni načrt, saj le transparentnost vodenja take naložbe zagotavlja podporo javnosti na eni ter uspešnost izvedbe na drugi strani," je še dejal Žebeljan in direktorju TEŠ-a Urošu Rotniku tudi naložil, da predloži podroben koncept ogrevanja Šaleške doline po vstopu šestega bloka v obratovanje.